Dudka ,do dermatologa nie musisz miec skierowania. A co do tej plamy to kup w aptece herbate z nagietka(taka ekspresowa), zaparz ja i przecieraj kilka razy dziennie to miejsce zmienione. Na pewno nie zaszkodzi.Mojej Laurze na kazde takie skorne rzeczy nagietek pomagal. Polecilam to nawet mojej sasiadce, bo jej wnuk(2 tygodniowy) mial plamy na buzce. Przetarli kilka razy i wszystko zeszlo.
[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 09:36 ] Dudka,czy ta plama sie luszczy? Jest tylko w jednym miejscu czy tez gdzie indziej?
Montenia to nie łuszczy się, chociaz wyglada jakby miało. I jest jeszcze jedna plamka tuż obok - mniejsza. Na drugiej łapce w zgięciu też ma zmiany ale delikatne, niekoliste...tylko jakby ciemieniuchę tam miała...tak to wygląda...Takie łuseczki hmmm
no trudno to opisac i do czegokolwiek porównać.
Kupię nagietek
dzięki.
i skoro skierowania nie trzeba w poniedziałek wybiorę się do dermatologa (ona to ma dłużej już tlyko zapominałam o tym )
[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 11:39 ]
to jest taki pierścień jakby rozmywający się od środka...
taki parch jak na jabłku
kurde no nie wiem jak to opisać
było to małe...potem nic się nie robiło...a teraz powiększyło się nie wiem kiedy nawet
wygląda to jak liszaj lub rumień
takie liszaje miał moj brat , według pani dermatolog było to uczulenie na jakiś detergent lub wyłaziło mu to zazwyczaj jak matka pościel zmieniala ,weic np, jakis proszek do prania
ale idz lepiej do dermatologia ,nie potrzeba skierowania do niego ,bo my tu mozemy tylko gdybac a fachowa opinia tu sie przyda
buzka
[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 11:45 ]
Dudka napisał/a:
normalnie mam wyrzuty o zaniedbanie
no cos ty Gosia
super matka jestes ,a uczulenia i inne rzeczy czasami sie biora nie z naszej winy i chocbys chciala jak naj lepiej dla KIniaka to czasmai nie da sie ustrzec malutkiej
ty wspaniała mamuska jestes pamietaj o tym bo i naczej
[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 11:46 ]
a na pleckach i brzuszku i pod kolankami nie ma czegos takiego???? czy tylko w zgięciach łokcia??
Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 438 razy Wiek: 26 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 3319 Skąd: My Road
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 10:50
Dudus faktycznie dziwna sprawa
nie powinnam sie wypowiadac w temacie bo pojęcia nie mam co to może być,nie miałam nigdy z tym stycznosci
ale jedno jest pewne-nic nie zaniedbałaś!!!JEsteś cudowną matką,wzorem dla niejednej z nas
Lampka ma tylko tu
i w sumie nic nie zmieniałam
ani proszku ani nic
jedyne to kupilismy płyn do kąpieli z ziajki ale to nawet nie wiem kiedy
może kupimy znowu ojlatum i sprawdzimy
jak do poniedziałku nie zniknie - kurde a raczej nie zniknie idę do lekarza
a liszaj czy rumien to nic groźnego co?
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 26 Paź 2007 Posty: 419
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 11:02
Dudka, mi też to trochę jak liszaj wygląda..... Takie zmiany liszajowate w zgieciach łokciowych, pod kolanami często wychodza przy atopowym zapaleniu skóry (AZS). Radziłabym raz ze skontaktować się z dobrym pediatrą lub dermatologiem, a dwa to zmienić z pediatrę Poza tym na Twoim miejscu zmieniłam od razu płyn do kapieli na Oilatum jak do tej pory (słyszałam duzo opinii, ze Ziajka uczula). Z nagietkiem bym uważała, bo jeśli to faktycznie na tle alergicznym, to moze zaszkodzić niż pomóc, jesli i na to wyjdzie uczulenie.
Powodzenia!!! I napewno nic nie zaniedbałaś!
[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 12:05 ]
Cytat:
chociaz liszajec ma jakieś ropnie czy coś
ale to już w skrajnych przypadkach
nie czytaj za duzo na necie, tylko idź do lekarza - jeszcze nam sie tu Matka za mocno zestresujesz, a jestem przekonana, ze to nic groźnego i odpowiednia pielegnacja skóry pomoże
_________________ Aniołki 6tc (02.I.06) i 8-9tc (VI.10)
wg OM
Duduś mój syn ma bardzo podobne zmiany skórne też przy łokciu, pod kolankami i w innych miejscach też. I to na tle alergii pokarmowej. Taka "rozlewająca" się sucha plama. Takie miejsce trzeba nawilżać ale nie natłuszczać!
Idź do DOBREGO lekarza (dermatolog albo alergolog) albo dobrego pediatry lepiej na początek.
Z doświadczenia tylko proszę - uważaj na to co ewentualnie przepiszą malutkiej bo99% lekarzy takie zmiany leczy np. maściami ze sterydem albo antybiotykiem oczywiście twierdząc, że to nic groźnego I plamki pięknie znikają po kilku godzinach ale te maści nie leczą przyczyny!!!!!!!
I o nic się nie oskarżaj!!!! Jesteś najlepszą mamą, tak?!
Time, ma rację Albert też miał swojego czasu takie suche plamy, u nas poliki plecki to główne miejsca zaatakowane, a powiedz nie wprowadzałaś nic nowego w jadłospisie? Karmisz piersią? Czy np mała nie jest podziębiona, albo np nie wychodzą jej ząbki? Dlaczego pytam, jeśli organizm dziecka jest oslabiony, bardzo często wtedy wywala alergia nawet na produkty które wcześniej dziecko tolerowało
Ja bym poszła do lekarza, ale tak jak Time mówiła uważaj na to co przepisuje, bo my na dzień dobry od jednej z Pań alergolog dostaliśmy taki delikatny kremik, rzecz jasna sterydowy.
Dudka, takie plamki wychodza czasem przy alergii na mleko krowie. Jesli to jest liszajec to ma to podloze bakteryjne i jest zarazliwe. Watpie,zeby to byl liszajec, bo juz by sie raczej roznioslo. Raczej to skaza bialkowa,bo piszesz ze ma juz jakis czas.
Dudka,idz do lekarza z mala. Przemywaj tym nagietkiem narazie(nie uczuli). Raczej rumianek ma tendencje do uczulania.
Zaproszone osoby: 2 Pomogła: 320 razy Wiek: 33 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 809 Skąd: z poligonu...
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 19:38
Mój młody mial takie plamki na buźce i na nózkach i rączkach lekarz pediatra przepisał mi Laticort który nie pomagł...miałam juz dosyć bo to dośc szpetnie wygladało i co?? kupiłam krem specjalny z emolium i śladu po tym nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum