Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 14:47 Domowe sposoby na przeziębienia
Macie jakieś sprawdzone, domowe sposoby na przeziębienia? Jak człowieka zaczyna coś łapać, to nie trzeba od razu iść do apteki po kapsułki.
Ja polecam gorącą herbatkę z konfiturami z aronii i do szklanki wkrajam jeszcze plasterek korzenia imbiru. Niektórzy preferują syfop z cebuli lub duże ilości czosnku. A jak to jest z Wami, może macie jakieś babcine przepisy :-D
_________________ "Kto nie ma odwagi marzyć, nie będzie miał siły do walki"
czosnek, czosnek, czosnek:) herbata z malinami i herbata z "pradem"; bardzo gorace piwo z miodem tuz przed snem:)
jak to zawiedzie to siegam po homeopatie, antybiotykow nie uzywam prawie wcale, tylko przy b. powaznych sprawach...
milkicja, no tak, czosnkiem maluszka nie nakarmisz:) ani alkoholem:) za to mozna rozgrzewajace herbatki, mleko z miodem... takze leki homeopatyczne, o ktorych juz wspominalam, sa bezpieczne dla dzieciaczkow
Pomogła: 54 razy Wiek: 34 Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 284 Skąd: 3 city
Wysłany: Sro 14 Lis, 2007 18:11
dla kobiet w ciąży i nie tylko..
..nie chorowałam juz ponad 2 lata, a jak cos mnie łapie to zażywam:
-czosnek 2-3 ząbki
-amol na skronie i czoło
-herbata z cytryna i miodem (duuużo)
- kocyk i wyspanie się...
goroace mleko z czosnkiem i miodem....aua... pamietam ze mama jak bylam mala probowala mnie tym poic jak bylam przeziebiona..niestety gotowane mleko na mnie dzialao ...no mozna sie domyslic jak....i zrezygnowala:)
A teraz jak jestem przeziebiona to robie taki sok:
skladniki: cebula, czosnek, miod
To wszystko przekladam ze dwa razy wjakims malym pojemniczku, zostawiam na jakis czas aby puscilo soki i ten sok pozniej 2xdziennie pije:) pychotka dla mnie
na kaszel bardzo pomocny jest sok z buraka, świetnie na katar działa kapiel w roztwrze soli morskiej lub inhalacja z tego roztworu,
przychylam sie do miody, mleka, masła oraz syropu z cebuli i czosnku-rewelacja
ja tu widze stare zasady czosnek mleko i masło
a jeszcze jedno dodam to domowy syrop z cebuli bardzo pomaga
a dotego kamfora i do łóżka odleżeć swoje
:grin:
_________________ SUWACZEK OD KINIACZKAOD MAMUSI DUDU:)OD MADZIALENKI:)OD ANIOLKIżyj-krzyknęła nadzieja Bez Ciebie nie potrafie-odpowiedziało cicho życie
A ja gorące mleczko z czosnkiem i miodem,pychotka :-D
ja to samo jak byłam mała, moja mama zawsze robiła mi taką miksturę i mówiła, że to zaczarowany napój na zdrowie.. tylko potem ten czosnek.. taki kuszący
Pomogła: 63 razy Wiek: 37 Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 621 Skąd: Gdynia/Wejherowo
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008 11:29
U mnie w domu też się zawsze stosowało czosnek i cebulę. Moja robiła taka miksturę: 1-2 drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku + łyżka miodu lipowego + gruby plasterek cytryny i to wszystko zalane szklanką ciepłej wody (nie za gorącej, by miód nie stracił wartości). Odstawić na parę godzin i pić. Mocne, ale skuteczne. Też to stosuję. Ale częściej kurujemy się nalewką czosnkową. Musi ona dojrzewać przez pół roku, więc juz na wiosnę przygotowuje zawsze nową na przyszły sezon zimowy. Mocna jest jak dzik - wszystko wypali i zdezynfekuje
Czasem stosuję też krople Citrosept.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum