Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Mycie noworodka
Autor Wiadomość
Duszka 
Niby jEst a Nie mA
Czekam na cud.

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009 20:02   Mycie noworodka

Od miesiaca jestem mama Oliwi i zaniepokoila mnie szyjka malej(wiem ze kazde zgiecie faldki u noworodka sa wazne) tj schodzila jej skora i nie wiem czym moge jej tam smarowac zawsze po kapieli smaruje oliwka zeby nawilzyc myslalam tez o Sudocremie ale nie wiem czy mozna.Moze macie jakies inne metody?

[ Dodano: Sro 01 Lip, 2009 21:05 ]
Troszke nie wyrazne tu wyszlo :blush: :(

Oli.jpg
Moja Oliwia :)
Plik ściągnięto 35 raz(y) 229,87 KB

madziunia:) 
NieŹle siĘ RozGadałA

Pomogła: 181 razy
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009 20:24   

to raczej normalne, noworodek musi się przyzwyczaić do "naszego" świata.
Ja bym poleciła kąpać małą w Oilatum, jest dość "tłusty" i zostawia na ciele powłokę która nawilża skórę malca, gdy sam płyn do kąpieli oilatum nie będzie pomagał zastosować oilatum żel leczniczy tak sie nazywa, powinno pomóc, mojej córce pomogło.
A jeżeli masz jeszcze wątpliwości to najlepiej skontaktować sie z pediatrą ;-)
PS. mała jest śliczniutka :)

kirsten 
NieŹle siĘ RozGadałA
mama Kuby i Piotrka

Pomogła: 146 razy
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009 20:33   

Kochana tylko nie Sudokrem, ten jest na odparzenia i wysusza, a to trzeba nawilżać. Ja kąpałam w Oilatum i jeszcze oliwkowałam, ale długo było przesuszone więc nie należy nastawiać się na szybki cud.

Ines_ka 
Ta to Ma gaDane
Wyrodna Matka

Pomogła: 511 razy
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009 20:40   

Nie polecam smarowania oliwką, szczególnei teraz latem, lepiej kąpać w Oilatum, on myje i jednocześnie lekko natłuszcza skórę.
Co do schodzenia skóry to normalne, jeśli nei ma odparzeń. Teraz jest ciepło nawet bardzo i uważaj w dzień, zeby nie przegrzewać malucha. Jesli na dworzu jest temperatura powyzej 25 stopni to ubierz malucha tak jak siebie. Ja przykrywałam na wierzch pieluchą tetrową, zeby przynajniej trochę zminimalizować efekty słońca na skórze dziecka

[/url]

Duszka 
Niby jEst a Nie mA
Czekam na cud.

Wysłany: Sro 01 Lip, 2009 20:40   

Dziekuje za rady :) Pomysle o tym Oilatum.

rutka1234 
NieŹle siĘ RozGadałA
Zakręcona Mamuśka

Pomogła: 315 razy
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009 21:22   

Oilatum jest drogie. Jeśli nie ma żadnych problem ze skórą polecam mleczko Nivea do smarowania po kąpieli (do kąpieli płyn i szampon w jednym też Nivea) - smarowałam tym Weronikę od początku i nie było żadnego problemu - bardzo ładnie nawilża skórę. Dobra jest też maść Bepanthen wg zaleceń pani dermatolog do której chodziłam- stosowałam ją u Gabrysia, bo on miał problemy ze skórą.
Moim dzieciom też schodziła skóra - normalne ;-)
Oliwkę stanowczo odradzam; zamiast nawilżać - wysusza skórę i pozostawia tylko tłustą warstwę na skórze :thumbsdown:
Duszka, Oliwka śliczna :wub:

Ines_ka 
Ta to Ma gaDane
Wyrodna Matka

Pomogła: 511 razy
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 07:32   

rutka1234 napisał/a:
Oliwkę stanowczo odradzam; zamiast nawilżać - wysusza skórę i pozostawia tylko tłustą warstwę na skórze
no właśnie, a prtzy takich upałach to nie jest wskazane

[/url]

aniolka 
Nie mOże PrzeStać
Podwójna Mama!!!

Zaproszone osoby: 1
Pomogła: 534 razy
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 09:49   

Ines_ka napisał/a:
Nie polecam smarowania oliwką, szczególnei teraz latem, lepiej kąpać w Oilatum, on myje i jednocześnie lekko natłuszcza skórę.
Co do schodzenia skóry to normalne, jeśli nei ma odparzeń. Teraz jest ciepło nawet bardzo i uważaj w dzień, zeby nie przegrzewać malucha.

Ja mam identyczne zdanie(oliwka raczej nie)- też tak robiłam jak Igorek miał problemy! :thumbsup:
Tyle,ze ja jeszcze jeszcze do kapieli używam kospetyków atopra- żel do kąpieli,balsam do ciała i krem do buzi ale to dlatego,że miał jakieś niewiadomego pochodzenia uczulenie ale juz minęło! :thumbsup:

Duszka 
Niby jEst a Nie mA
Czekam na cud.

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 10:00   

Mam znowu pytanie do was niechcialam pisac nowego tematu bo bez sensu.Ostatnio moja lekarka stwierdzila ze moje dziecko ma uczulenie na krowie mleko po tym jak zauwazyla krostki na buzce i ciele oraz zilone kupki wiec przepisala mi mleko Bebilon dla alergikow takie specjalne no ale ja nie zauwazylam zmiany.Mysle ze byla poprostu uczulona na mleko NAN bo takie wczesniej pila a w szpitalu dawalam jej Bebiko.Czy jest to mozliwe?

rutka1234 
NieŹle siĘ RozGadałA
Zakręcona Mamuśka

Pomogła: 315 razy
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 10:41   

Duszka, w przypadku skazy białkowej lekarz przepisuje Bebilon Pepti. Moje Bliźnięta też źle tolerowały NAN. Gabriel nadal jest na Bebilonie Pepti, ale Weronikę szybko przestawiłam na Bebiko i kłopoty minęły. Niestety wysypka u Gabrysia sama nie minęła - musiałam iść do dermatologa, który przepisał mi specjalną maść na zmianę z Bepanthenem - minęło ;-)

agena 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 11:40   

Duszka, jeżeli jest uczulenie na białko mleka krowiego to nie ma znaczenia, czy podajesz nan, bebiko, bebilon itp, w każdym ogolnodostępnym mleczku jest ten alergen. Przy skazie białkowej przepisywany jest preparat mlekozastępczy wydawany na receptę, nutramigen albo bebilon pepti.

aggaa 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009 19:32   

Ja mojego synka kąpie cały czas w oilatum . Na poczatku kąpałam go w wodzie tylko z mydłem bambino a do smarowania używałam czystej parafiny.

Bambiii 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009 11:33   

madziunia:) napisał/a:
to raczej normalne, noworodek musi się przyzwyczaić do "naszego" świata.
Ja bym poleciła kąpać małą w Oilatum, jest dość "tłusty" i zostawia na ciele powłokę która nawilża skórę malca, gdy sam płyn do kąpieli oilatum nie będzie pomagał zastosować oilatum żel leczniczy tak sie nazywa, powinno pomóc, mojej córce pomogło.
A jeżeli masz jeszcze wątpliwości to najlepiej skontaktować sie z pediatrą ;-)
PS. mała jest śliczniutka :)

zgadzam się

Ania1981 
Mówi cOraz WięcEj

Pomogła: 65 razy
Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 21:51   

Nam oilatum soft do kapieli tez pomagał i pediatra zawsze chwaliła skórkę mikusia i mówiła z ewidać ze stosujemy oilatum

ewuszka25 
Niby jEst a Nie mA
..i anioł i demon..

Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 23:07   

Na rynku poza oilatum jest tez Emolium i cethapil..działaja na tej samej zasadzie co oilatum..to kosmetyki stosowane przy ASZ(atopowe zapalenie skory),które czesto wystepuje u maluszkow,ale ostatnimi czasy tez u dorosłych.Też na to cierpie i emolium uzywam na codzien.Szczególnie polecam kremowy zel do mycia ciała,bo poza tym ze swietnie je nawilza to dodatkowo odbudowuje płaszcz lipidowy,kt jest osłona skóry.Nawet jeśli dolegliwosci ustąpiły stosuj tego rodzaju kosmetyki,bo swietnie chronia skóre Twojego dziecka nie powodujac podrażnien i wysypek..:)

Odpowiedz do tematu