Ogranicz tłuszcze, masło, ale bez przesady, kostka na tydzień na dwie dorosłe osoby, jak palisz- rzuć(albo ogranicz), uważaj na alkohol i sód(często jej nadmiar jest w wodach mineralnych), na stres: jakaś meliska, możesz spróbować wdychać sobie np. amol, albo wcierać go w skronie, albo słuchać muzyczki np typu downtempo:) Można leczyć farmakologicznie, popytać lakarza, profilaktycznie (wspominiany przeze mnie Aronox), możesz pomału zwiększać swoją aktywność fizyczną, wiadomo, że czasmi straszno na myśl o bieganiu itp, ale np wysiadaj windą dwa piętra wcześniej, a pomału możesz z niej rezygnować, tak samo tramwaje, w skepie stawiaj koszyk na podłodze i kucaj po niego- to też ćwiczenia, i tak pomału można włączać w swoje życie ćwiczenia, możesz latem robić jagody w słoiczki i podjadać, pipijac czasmi czerwone wino(ale bez przesady;D)...
Aronox to dobry preparat. Mój ojciec go bierze bo ma nadciśnienie i podwyższony cholesterol i twierdzi ze czuje sie zdecydowanie lepiej. Bierze go juz ładnych pare miesiecy.
Polecam bo mam w domu systematycznego "bracza" Aronoxu.
Poczytaj sobie o właściwościach aronii to sie przekonasz.
Aronox pomaga na nadciśnienie i wymiata z organizmu zły cholestereol, wiadomo, że nie po dwóch dniach, ale systematycznie branie. Moja babcia potwierdza efekty, cisnienie się normalizuje. http://www.aronox.pl/index.php?id_w=31; tutaj jest fajny artykuł potwierdzony badaniami, możesz przeczytać na jakiej zasadzie to funkcjonuje.
Zaszkodzić napewno, nie zaszkodzi, a może pomóc, skoro tyle osób z mojgo otoczenia się przekonało, mówią, że jest im lepiej, a im wierzę bardziej niż pani w aptece:)
Poza tym, już kiedyś czytałam o tych dobroczynnych właściwościach aronii i jagód, ale wiadomo nie zawsze jest dostęp, suplementów żadnych na rynku nie było, więc jak polecono mi Aronox to zufałam:) i strona (www.aronox.pl)mi się podoba, bo żadko który lek ma takie fajne zaplecze informacyjne, można poczytać nie tylko o Aronoxie ale ogólnie artykuły o zdrowiu urodzie, kulinariach...no i oczywiście dział aptekarski, gdzie można kupić to i owo:)
jeszcze jest ten benfit czy jakoś tam niby taka margarynka obnizajaca cholesterol ale porównując do Aronoxu to mnie jakoś nie przekonuje....chyba, że ktoś ma jakieś inne doświadczenia?
kiedyś wpadła mi do ręki książka pt. "Nadciśnienie" Ryszarda Feldmana. Streszczenie książki można znaleźć na naleniuchu. Wydaje mi się że ksiżżka może odpowiedzieć naprawdę na wiele nurtujących pytań.
No właśnie, moim zdaniem warto wcześniej się już "zabezpieczać" niż później faszerować się czystą chemią, kiedy teraz możemy sięgnąć po owoce lub suplementy na bazie tych owoców jak wpomniany Aronox. Swoją drogą, tak to bywa, że niektórym wpada taka fajna książeczka, a niektórym nie, jedym słowem, kwestia nadciśnienia i złego cholesterolu jest jakaś cicha, a przecież to choroba naszego stulecia, powinno być o tym więcej artykułów, książek, programów...
fakt że programów, audycji na temat cholesterolu nie jest za wiele. książek może się parę znajdzie. napewno informacji jest sporo w typowych medycznych encyklopediach. choc wydaje mi się że niektóre gazety też widzą ten problem i powoli więcej się o tym pisze.
coś mi sie wydaje że duzo osób cholesterol kojarzy jedynie z reklamą masła :(
dokładnie, mało się mówi o przyczynach, lub o tym jak unikać, a coraz mniej osób jest tak rozsądnych jak nasi dziadkowie..to już nie to pokolenie...od nich słyszało się o naturalnych metodach walki z chorobami, o dobroczynnych składnikach...mam nadzieję, że nadejdzie takie bum na nadciśnienie i cholesterol jak np było w wypadku raka szyjki macicy...
babika: masz rację jakby przeprowadzic sonde z czym kojarzy sie cholesterol to mysle ze wiekszosc odpowiedzialaby - masło a na drugim miejscu hamburgery ale to jest przyczyna slabej informacji na ten temat. \no i dzieki temu tak rozbuchane "profilaktyką" cholesterolowa reklamy margaryn. ble
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum