Wysłany: Wto 10 Lis, 2009 09:50 aspiryna czy ibuprom
czy slyszałyście coś, że na przeziębienie lepiej stosować np. 3 razy dziennie ibuprom niż aspiryne? Tak mi ostatnio powiedziała lekarka, że zdrowszy jest ibuprom ze względu na jakiś zespół reya?
spytajcie swoich lekarzy jak bedziecie mialy okazje, jest sporo artykułów o tym zespole reya, poczytajcie, niestety nie moglam wkleić linka bo za krótko tu jestem , ale na pewno same znajdziecie
ibumprom, ibufen,eferalgan mozna podawac małym dzieciom, aspiryne i polopiryne podawac dzieciom które skonczyły 12 rok zycia - przynajmniej tak czytałam w książkach
Jak już muszę to tylko ibuprom, choć może to zabawnie zabrzmi ale najszybciej się leczę domowymi sposobami, czosnek, miód itd. Jakoś chyba mój organizm tak ma.
Ja zawsze na gorączkę stosuję leki z ibuprofenem i najczęściej Nurofen bo działa szybko i dodatkowo przeciwzapalnie. jestem zadowolona, gorączka szybko jest zbijana.
Podobno organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do paracetamolu i ibuprofenu, także najlepiej jest tylko w najgorszych przypadkach przyjmować środki przeciwbólowe, inaczej trzeba z czasem przyjmować coraz więcej leków przeciwbólowych, żeby zaczęły działać.
Ja polecam leki na paracetamolu. Aspiryna zawiera kwas acetylosalicylowy, który jest niebezpieczny dla dzieci ponizej 12 roku zycia!! i tu nie ma znaczenia płeć dzieciaka. Aha i z aspirynami nalezy tez uwazac gdy cierpi sie na choroby przewodu pokarmowego. Ibuprofeny sa rozkladane przez organizmy dzieci jak i doroslych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum