* 1,25 kg sera mielonego
* 25 dag cukru
* 3-4 jajka
* 3 szklanki mleka surowego
* 4 łyżki oleju
* 2 budynie bez cukru
* cukier waniliowy
* sok z 1/2 cytryny
* wiórki kokosowe
* rodzynki
Przepis: Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny. Utrzeć dodając po łyżce sera. Budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać rodzynki.
Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta. Masę serową wyłożyć na ciasto (masa ma płynną konsystencję).
Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Zapiec około 10-15 minut. Porcja na dużą blachę.
ja robię sernik z przepisu z wiaderka twarogu aksamitnego, wychodzi rewelacyjny
oto ten przepis
składniki:
1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera,
250 g miękkiego masła (margaryny),
8 jajek,
1 1/2 szklanki cukru pudru,
4 łyżeczki cukru wanilinowego ,
aromat cytrynowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
100 g rodzynek.
1. Twaróg wymieszać z utartym masłem lub margaryną. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem wanilinowym.
2. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier.
4. Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Masę sernikową nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.
sernik piec około 90 min.
Piekarnik gazowy lub elektryczny
temp. 170 stopni (powinien być podgrzany)
Ja uwielbiam sernik na zimno. Wydaje mi się, że jakos mniej kalor spozywam i mam spokojniejsze sumienie ;) poza tym, zawsze się udaje!!
Składniki
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
- 400 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 ulubione galaretki
- ewentualnie: ulubione owoce- świeże lub z puszki (poza świeżym kiwi i ananasem) oraz biszkopty
NO WIEC:
1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
WARIANT 1: Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce- świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serkową.
WARIANT 2: Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce.
WARIANT 3: Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.
Sernik jest naprawdę prościutki i pyszny, nawet w najprostszej wersji. Serdecznie Polecam i życzę smacznego!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum