mam zamiar zaskoczyć znajomych zdolnościami grillowymi jak na razie wymyśliłam, że będzie karkówka, kiełbaski i skrzydełka, ale chciałam też zrobić jakieś fajne szaszłyki. znacie może jakieś fajne przepisy jak zrobić takie szaszłyki? jakie mięsko będzie najlepsze?
Ja uwielbiam kurczakowe. Pierś kurczaka kroimy na kawałki, takie sporawe kwadraty i wsadzamy do marynaty (ja robię z magi, vegety, pieprzu, papryki słodkiej, chili, czosnku i do tego woda), trzymamy je kilka godzin w twej marynacie. A potem na patyki nakładamy tego kurczaka razem z pieczarką, cebulą i cukinią. Można też marynować całe gotowe szaszłyki a nie tylko mięso, ale wtedy spory pojemnik potrzebny i dużo miejsca w lodówce.
Szaszłyki są świetne z sosem czosnkowym lub słodko-kwaśnym, ja lubię też ze słodkim sosem chili.
dzięki za przepis na marynatę - na pewno wypróbuję - na początek do samego mięska. a jeszcze mam pytanie - jakiej vegety używasz (takiej klasycznej, czy tej nowej do szaszłyków)? a wody dużo dajesz? w ogóle ta marynata ma być gęsta czy raczej rzadka?
najzwyklejsza stara vegeta, wody tyle żeby mięso pływało w marynacie, zapomniałam napisać, ze do marynaty jeszcze oliwa lub olej, a wszystkiego tyle żeby ci smakowało, marynata rzadka, taka woda przyprawiona, chodzi o to, że mięso musi tym nasiąknąć bo kurczak bardzo wysycha na grillu, i jak będziesz przegładać to staraj sie zawsze koło mięsa kłaść cebulę, to zapobiega też wysuszaniu kurczaka, można też dodać paprykę, ogórka świeżego, no właściwie co kto lubi, a jak lubisz bardziej orientalne smaki to do marynaty można dodać imbir i cynamon, a kuurczaka przełożyć np cebulą, cukinią i ananasem.
Swietne są też szaszłyki z samego kurczaka, pierś kroimy w długie cienkie pasy, wsarzamy do marynaty podobnej do tej wyżej, ale dajemy dużo papryki i pieprz kajeński, potem te kurczaki nawlekamy na patyk jakbyś szyła igłą no żeby taka fala wyszła i potem to jeszcze posypujemy słodką papryką.
Ja wkładam na patyk jakiekolwiek mięso, w całości pieczarki, pomidorki cherry, kawalki papryki i bakłażana, cukinii.
Wychodzą pyszne, ale jest warunek - zero vegety...
Niestety bedę tu polemizowac w tej sprawie... Najlepsze przyprawy, to po prostu pieprz i sól. Chcecie wariacjii, dodajcie zioła. Vegeta jest niezdrowa i zabija prawdziwy smak potraw. Szczególnie mięsa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum