Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Szybkie, tanie i dobre danka do pracy :)
Autor Wiadomość
twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 15:34   Szybkie, tanie i dobre danka do pracy :)

Cześć,

czy macie może jakieś dobre pomysły na pozywne, niedrogie, zrowe dania, które moge zjesć w pracy?

Chodzi o takie, które mogę podgrzac w kuchence mikrofalowej, albo zjeść po prostu na zimno.

Fajnie będzie wymienic sie pomysłami :)

Pozdrawiam.

kirsten 
NieŹle siĘ RozGadałA
mama Kuby i Piotrka

Pomogła: 146 razy
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 19:02   

polecam soczewicę z warzywami, ja robiłam z gotowaną marchewką, pietruszką, selerem i groszkiem, czasem z papryką, właściwie co mi w duszy grało, przygotowywałam sobie wieczorem i miałam na cały dzień do pracy. Polecam też ryż z warzywami i kurczaczkiem, można i na zimno jak sałatkę i na ciepło jak danie obiadowe.

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 17:08   

Dobry pomysł :) warzywka dobrze wpływaja na przemiane materii i maja duuuzo witamin :)

Jak masz jeszcze jakies pomysły, to pisz :)

Zrobiłaś mięsko wieczorem, ale jak się nie ma czasu to troszkę gorzej.
Jakieś pomysły na expres? Albo mięsko expres? ;)

kirsten 
NieŹle siĘ RozGadałA
mama Kuby i Piotrka

Pomogła: 146 razy
Wysłany: Pią 04 Mar, 2011 09:01   

twarde.ciacho napisał/a:
jak się nie ma czasu to troszkę gorzej.

ogólnie jest zasada, że albo szybko albo zdrowo, nie ma wszystkiego naraz. Jedyne co na szybko to musli z jogurtem i owocami albo catering

A te warzywka można zrobić od razu na dwa dni.
Można też robić twarożki (na słodko, na słono, na kwaśno, z rybą, owocami, warzywami) i jeść z pieczywem

Do mikrofali nadaje sie np makaron z sosem pomidorowym, ale to też trzeba dzień wcześniej przygotować.

No i zawsze jest metoda umówienia sie z koleżanką, że jednego dnia posiłek robi jedna a potem druga, wtedy co drugi dzień trzeba przygotowywać.

[ Dodano: Pią 04 Mar, 2011 09:03 ]
A i jeszcze z szybszych przygotowań sprawdza sie urządzenie do gotowania na parze. Przyprawiasz rybkę lub mięsko, kroisz byle jak warzywa, wkładasz i bez żadnego pilnowania po pół godziny masz gotowy posiłek, który możesz zapakować do pracy.

rerekukum 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 04 Mar, 2011 21:16   

A ja robię sobie sałatki, wrzucam do pojemników plastikowych, sosik do takiego malutkiego pojemniczka i jak jest przerwa to tylko sobie gotową sałatkę sosikiem poleję i mam i zdrowo i smacznie :) Jest to trcohe wieksze do noszenia niż kanapka czy jogurt, ale przynajmniej nie musze kupowac od pana kanapki za bajońskie pieniądze ;-)
Kiedyś miałam faze na kukurydze, to kupowąłm po drodze do pracy puszkle kukurydzy i ją zżerałam na drugie sniadanie :blush:

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 19:52   

zrobiłam sobie taką duuużą warzywną sałatkę :) byo pysznie i ... podzieliłam sie z koleżanką :)

ja jej oddałam połowę swojego jedzonka, a ona mi dała pysznego zawijaska. zrobiła tortillę z plasterkiem żółtego sera i delikatną paróweczką dla - wiecie taką Balbinką dla dzieci :) podgrzałam to sobie w mikrofali i było pysznie - serek wypłynął - pełen luksus :)
wiem, że mikrofalówka nie jest najlepsza..... ale cóż. Chęć zjedzenia czegoś ciepłego przeważyła :)

p.s. działanie zespołowe jest ok ;)

InkaQ 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 11:48   

Jak najbardziej jest ok, my ze znajomą z prac mamy swoją półeczkę gdzie są niezbędne do życia produkty takie jak kawa, ketchup, mleko (to akurat stoi w lodówce) no i różne słodkości na gorszy dzień:)

Ja generalnie jestem zwolennikiem gotowania w domu i przynoszenia gotowego obiadku do pracy jednak jak nie mam siły to zazwyczaj kupuję sobie puszkę kukurydzy (tej mniejszej dla dzieci) parówki (też Balbinki, w sklepach/ supermarketach nie ma lepszych ) kajzerkę, serek topiony i mam wypaśny obiad, co by był ciepły parówki podgrzewam w mikrofalówce. Czasem też jak mam ochotę na coś bardziej a la zapiekankę, na kajzerkę kładę pokrojoną parówkę na to ser żółty i do mikrofali, wyjmuję, dekoruję ketchupem i mam zapiekankę jak trzeba, do tego muszę mieć obowiązkowo herbatę czarną z cukrem :)

Jeśli chodzi o inne dania to bardzo często gotuję sobie duży garnek zupy w weekend dzięki czemu mam obiad na cały tydzień pracy. Jak byś zdecydowała się na zupy to proponuje zainwestować w dobre i szczelne pojemniki ;)

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 21:45   

Tez kocham zupy :) najlepiej rozgrzewają i dodają siły. Ja bardzo lubie pomidorówkę. Taka na pomidorach prawdziwych :) W zimie uzywam takich z puszki, tez sa dobre. Do tego, dobre grube kluseczki, łyzka kwaśniej smietany i jest super :)

Ostatnio znalazłam fajny przepis, zrobiłam sobie takie coś do pracy :) A mianowicie jest to pasta z parówek :) Przepis poniżej:

SKŁADNIKI:

* 4 duże parówki
* 1 łyżka majonezu
* 2 łyżki masła roślinnego
* pieprz mielony
* szczypiorek do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Parówki obrać ze skórki. Zmielić i utrzeć z majonezem i masłem .Doprawić delikatnie pieprzem .Smarować pasta chleb a po wierzchu posypywać pokrojonym szczypiorkiem .

Dobrze zjeść coś takiego z parówka dla dzieci, bo te sa zdrowe i maja niska zawartosc tłuszczu. Wspomniałaś o Balbinkach. Są bardzo dobre. Jedne z lepszych dostepnych na rynku. Do wyboru moga być też takie chudziutkie cielęce - tez pyszne :)

InkaQ 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 18 Mar, 2011 18:05   

tak, bardzo lubię te parówki, jednak twoja pasta jest dość drastyczna, chyba w tym temacie jestem tradycjonalistką, parówka, ketchup i bułka. Taka pasta nie wchodzi w grę, o nie!

Jeśli chodzi o dania z parówkami to polecam tradycyjne polskie leczo z parówkami:

Składniki
• 90 dag zielonej i żółtej papryki
• 50 dag pomidorów
• duża cebula
• ząbek czosnku
• olej
• 20 dag parówek
• 10 dag wędzonego boczku
• słodka papryka
• sól i pieprz

Etapy przygotowania
1) Cebule obrać, pokroić na plasterki. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć, na tę samą patelnię wsypać cebulę, podsmażyć. Zdjąć z ognia, oprószyć słodka papryką, wymieszać.
2) Paprykę oczyścic, pokroić w paski. Dodać do podsmażonej cebuliu, oprószyć solą, przykryć, dusić na małym ogniu około 10 minut. Pomidiry sparzyć obrać ze skórki, pokroić. Parówki pokroić w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory dodać do papryki, wymieszać, dusić około 6 minut, aż odparują. Dodac parówki i czosnek poddusić. Dołożyć boczek, wymieszać, przyprawić.

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Sro 06 Kwi, 2011 20:43   

Dzieki za przepis :) Zrobię sobie :)

A na deser - mam fajny przepis na deser :)

Ciasteczka z M&M-sami :)

Składniki na 26 szt.:

* 150 g masła
* 150 g brązowego cukru( w tym 1/3 białego)
* 300 g mąki
* 1 jajko
* 0.5 łyżeczki ekstraktu wanilii
* 0.5 łyżeczki sody
* Szczypta soli
* Kolorowe cukierki M&M 120-130 g

Wykonanie:

Wymieszać mąkę z sodą i solą, przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Dodawać po jednej łyżce przygotowanych sypkich składników nie przerywając ubijania. Odłożyć 78 groszków do ozdoby(po 3 na ciastko, lub dowolnie), a resztę wmieszać do ciasta. Odstawić tak przygotowane do lodówki na 15 - 30minut. Po tym czasie formować w dłoniach kulki po 25-26 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę lekko wcisnąć po 3 kolorowe żetony . Piec 12 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
Po wyjęciu blachy odczekać 5 minut i przełożyć ciastka na kratkę do całkowitego ostudzenia. Czynności powtarzać do wyczerpania surowego ciasta, przechowując go na czas pieczenia w lodówce.

Smacznego :)

Uwagi:

Ciastka należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, gdyż łatwo twardnieją.

Odpowiedz do tematu