polecam soczewicę z warzywami, ja robiłam z gotowaną marchewką, pietruszką, selerem i groszkiem, czasem z papryką, właściwie co mi w duszy grało, przygotowywałam sobie wieczorem i miałam na cały dzień do pracy. Polecam też ryż z warzywami i kurczaczkiem, można i na zimno jak sałatkę i na ciepło jak danie obiadowe.
ogólnie jest zasada, że albo szybko albo zdrowo, nie ma wszystkiego naraz. Jedyne co na szybko to musli z jogurtem i owocami albo catering
A te warzywka można zrobić od razu na dwa dni.
Można też robić twarożki (na słodko, na słono, na kwaśno, z rybą, owocami, warzywami) i jeść z pieczywem
Do mikrofali nadaje sie np makaron z sosem pomidorowym, ale to też trzeba dzień wcześniej przygotować.
No i zawsze jest metoda umówienia sie z koleżanką, że jednego dnia posiłek robi jedna a potem druga, wtedy co drugi dzień trzeba przygotowywać.
[ Dodano: Pią 04 Mar, 2011 09:03 ]
A i jeszcze z szybszych przygotowań sprawdza sie urządzenie do gotowania na parze. Przyprawiasz rybkę lub mięsko, kroisz byle jak warzywa, wkładasz i bez żadnego pilnowania po pół godziny masz gotowy posiłek, który możesz zapakować do pracy.
A ja robię sobie sałatki, wrzucam do pojemników plastikowych, sosik do takiego malutkiego pojemniczka i jak jest przerwa to tylko sobie gotową sałatkę sosikiem poleję i mam i zdrowo i smacznie Jest to trcohe wieksze do noszenia niż kanapka czy jogurt, ale przynajmniej nie musze kupowac od pana kanapki za bajońskie pieniądze
Kiedyś miałam faze na kukurydze, to kupowąłm po drodze do pracy puszkle kukurydzy i ją zżerałam na drugie sniadanie
zrobiłam sobie taką duuużą warzywną sałatkę byo pysznie i ... podzieliłam sie z koleżanką
ja jej oddałam połowę swojego jedzonka, a ona mi dała pysznego zawijaska. zrobiła tortillę z plasterkiem żółtego sera i delikatną paróweczką dla - wiecie taką Balbinką dla dzieci podgrzałam to sobie w mikrofali i było pysznie - serek wypłynął - pełen luksus
wiem, że mikrofalówka nie jest najlepsza..... ale cóż. Chęć zjedzenia czegoś ciepłego przeważyła
Jak najbardziej jest ok, my ze znajomą z prac mamy swoją półeczkę gdzie są niezbędne do życia produkty takie jak kawa, ketchup, mleko (to akurat stoi w lodówce) no i różne słodkości na gorszy dzień:)
Ja generalnie jestem zwolennikiem gotowania w domu i przynoszenia gotowego obiadku do pracy jednak jak nie mam siły to zazwyczaj kupuję sobie puszkę kukurydzy (tej mniejszej dla dzieci) parówki (też Balbinki, w sklepach/ supermarketach nie ma lepszych ) kajzerkę, serek topiony i mam wypaśny obiad, co by był ciepły parówki podgrzewam w mikrofalówce. Czasem też jak mam ochotę na coś bardziej a la zapiekankę, na kajzerkę kładę pokrojoną parówkę na to ser żółty i do mikrofali, wyjmuję, dekoruję ketchupem i mam zapiekankę jak trzeba, do tego muszę mieć obowiązkowo herbatę czarną z cukrem
Jeśli chodzi o inne dania to bardzo często gotuję sobie duży garnek zupy w weekend dzięki czemu mam obiad na cały tydzień pracy. Jak byś zdecydowała się na zupy to proponuje zainwestować w dobre i szczelne pojemniki ;)
Tez kocham zupy najlepiej rozgrzewają i dodają siły. Ja bardzo lubie pomidorówkę. Taka na pomidorach prawdziwych W zimie uzywam takich z puszki, tez sa dobre. Do tego, dobre grube kluseczki, łyzka kwaśniej smietany i jest super
Ostatnio znalazłam fajny przepis, zrobiłam sobie takie coś do pracy A mianowicie jest to pasta z parówek Przepis poniżej:
SKŁADNIKI:
* 4 duże parówki
* 1 łyżka majonezu
* 2 łyżki masła roślinnego
* pieprz mielony
* szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Parówki obrać ze skórki. Zmielić i utrzeć z majonezem i masłem .Doprawić delikatnie pieprzem .Smarować pasta chleb a po wierzchu posypywać pokrojonym szczypiorkiem .
Dobrze zjeść coś takiego z parówka dla dzieci, bo te sa zdrowe i maja niska zawartosc tłuszczu. Wspomniałaś o Balbinkach. Są bardzo dobre. Jedne z lepszych dostepnych na rynku. Do wyboru moga być też takie chudziutkie cielęce - tez pyszne
tak, bardzo lubię te parówki, jednak twoja pasta jest dość drastyczna, chyba w tym temacie jestem tradycjonalistką, parówka, ketchup i bułka. Taka pasta nie wchodzi w grę, o nie!
Jeśli chodzi o dania z parówkami to polecam tradycyjne polskie leczo z parówkami:
Składniki
• 90 dag zielonej i żółtej papryki
• 50 dag pomidorów
• duża cebula
• ząbek czosnku
• olej
• 20 dag parówek
• 10 dag wędzonego boczku
• słodka papryka
• sól i pieprz
Etapy przygotowania
1) Cebule obrać, pokroić na plasterki. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć, na tę samą patelnię wsypać cebulę, podsmażyć. Zdjąć z ognia, oprószyć słodka papryką, wymieszać.
2) Paprykę oczyścic, pokroić w paski. Dodać do podsmażonej cebuliu, oprószyć solą, przykryć, dusić na małym ogniu około 10 minut. Pomidiry sparzyć obrać ze skórki, pokroić. Parówki pokroić w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory dodać do papryki, wymieszać, dusić około 6 minut, aż odparują. Dodac parówki i czosnek poddusić. Dołożyć boczek, wymieszać, przyprawić.
* 150 g masła
* 150 g brązowego cukru( w tym 1/3 białego)
* 300 g mąki
* 1 jajko
* 0.5 łyżeczki ekstraktu wanilii
* 0.5 łyżeczki sody
* Szczypta soli
* Kolorowe cukierki M&M 120-130 g
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z sodą i solą, przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Dodawać po jednej łyżce przygotowanych sypkich składników nie przerywając ubijania. Odłożyć 78 groszków do ozdoby(po 3 na ciastko, lub dowolnie), a resztę wmieszać do ciasta. Odstawić tak przygotowane do lodówki na 15 - 30minut. Po tym czasie formować w dłoniach kulki po 25-26 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę lekko wcisnąć po 3 kolorowe żetony . Piec 12 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
Po wyjęciu blachy odczekać 5 minut i przełożyć ciastka na kratkę do całkowitego ostudzenia. Czynności powtarzać do wyczerpania surowego ciasta, przechowując go na czas pieczenia w lodówce.
Smacznego
Uwagi:
Ciastka należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, gdyż łatwo twardnieją.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum