Pyrka, no ja mam
piersi z kurczaka podsmażone pokrojone w kosteczke
kapusta pekińska,kukurydza,ogórek korniszon,czerwona cebula i majonez
chyba wszystko jak jeszcze coś zapomniałam to dopisze
_________________ SUWACZEK OD KINIACZKAOD MAMUSI DUDU:)OD MADZIALENKI:)OD ANIOLKIżyj-krzyknęła nadzieja Bez Ciebie nie potrafie-odpowiedziało cicho życie
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 26 Paź 2007 Posty: 419
Wysłany: Pią 27 Lis, 2009 20:06
Lena32, no własnie takie przepisy widziałam na necie. Kurak by6ł doprawiony jakaś przyprawą do kuraka albo gyrosem, tyle że w misce lany ketchupem i dodatkowo majonez. A chciałam własnie coś takiego z kapuchy pekińskiej i kuraka w gyrosie zrobić, tyle że ten ketchup wydawał mi się przesadą. Zastanawiam się, czy majonez można czymś innym zastąpić, no oprócz jogurtu oczywiście ;)
_________________ Aniołki 6tc (02.I.06) i 8-9tc (VI.10)
wg OM
Pyrka, no racja-kurczaka doprawia się przyprawą do gyrosa
ale o ketchupie nie słyszałam,jeśli nie chcesz majonezu to zrób z samym
jogurtem naturalnym i dodaj tylko łyżke majonezu
przyprawy takie jakie lubisz do smaku i będzie super
albo zrób sos czosnkowy do tego na jogurcie
jak lubicie
_________________ SUWACZEK OD KINIACZKAOD MAMUSI DUDU:)OD MADZIALENKI:)OD ANIOLKIżyj-krzyknęła nadzieja Bez Ciebie nie potrafie-odpowiedziało cicho życie
no bo wiesz jak to z przepisami jest-zawsze można pod siebie ulepszyć
ja akurat z majonezem robiłam i miała branie ta sałatka
ale nie za dużo majonezu bo nie lubie jak pływa w tłustym
piersi tyle ile na rodzinkę trzeba-uwaga jest tak pyszne że u nas zawsze idzie ciut więcej..
pokrojone w większą kostkę (tak2-3 cm)
posolone, posypane obficie łagodną przyprawą curry ja zwykle marynuję w tym conajmniej godzinę ale zdarzało mi się pokroić,posypać i usmażyć jak czasu nie było...
obsmażamy na oliwie
jak są usmażone -miękkie,leciutko rumiane a w środku nie surowe- dodajemy sporo śmietany najlepiej 18 ( na naszą dorosłą trójkę osób zwykle daję duży kubek śmietany) podgrzewamy razem chwilkę - uwaga nie zagotować śmietany bo się zważy !!!- dodajemy jeszcze sporo curry i trochę soli jeśli trzeba do smaku-ja sypię tyle curry żeby kolor sosu był mocno żółty
ale nie podam ilości dokładnej bo co kupię curry to ma inną moc-z kamisa to na tą ilość prawie cała torebka poszła a jak kupiłam curry w orientalnym sklepie-to wystarczyła mała łyżeczka !!!
do tego ryż
i u nas standardowo sałata lodowa lub jak już jest dobra cukrowa -albo z sosem z jogurtu nat, cukru i cytryny albo z olejem z palmy czerwonej i lubczykiem....
Lena32, no własnie takie przepisy widziałam na necie. Kurak by6ł doprawiony jakaś przyprawą do kuraka albo gyrosem, tyle że w misce lany ketchupem i dodatkowo majonez. A chciałam własnie coś takiego z kapuchy pekińskiej i kuraka w gyrosie zrobić, tyle że ten ketchup wydawał mi się przesadą. Zastanawiam się, czy majonez można czymś innym zastąpić, no oprócz jogurtu oczywiście ;)
Pyrka, z ketchupem jest bomba! Ja mieszam go z majonezem(więcej majonezu) i tak polewam warstwy.Dodaję jeszcze pokrojoną drobno czerwoną paprykę Sałatka uwielbiana przez moich znajomych i na każdej imprezie musi być!
Generalnie to wygląda tak:
*Pierwsza warstwa-pokrojone drobno cycki usmażone w przyprawie gyros
*sos
*druga warstwa-kukurydza,na nią papryka
*znowu sos
*ostatnia warstwa-ogórek kiszony(może być korniszon),cebulka,
kapusta pekińska drobno pokrojona i posypuję to vegetą do smaku.
Polecam!
Jeszcze podpowiem,że cycki kroję drobno jakieś pół godz czy godz.wcześniej,dodaję trochę oleju,przyprawy gyros,mieszam i odstawiam do lodówki.Cycków zawsze robię więcej,bo jak smażę to dziwnym trafem po usmażeniu część mi zawsze"znika"z patelni
Pozdrawiam.
piersi z kurczaka przecinamy w poprzek na pół, marynujemy ok. 1h w oliwie ze słodką papryką, czosnkiem i bazylią, wkłądamy do piekarnika na 15 minut - po 10 minutach układamy na wierzchu plastry sera pleśniowego (ja daję camembert light President, ma 12% tłuszczu, chyba najmniej na rynku).
niebo w gębie, z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami, sałatą lodową ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum