z ciasteczek to będziemy mieli pierniczki i ciasteczka maślane dr. oetkera, kupiłam już po dwa opakowania a pierniczki już robiliśmy żeby spróbować i wyszły bardzo smaczne
oczywiście największą frajdę mają dzieciaki przy dekorowaniu pierniczków i zjadaniu ich od razu po malowaniu
MAdzia przepis na lukier:
Idealny lukier do ciasteczek
To przepis z show kulinarnego ale sprawdzony, ja osobiście już innego nie robię
SKŁADNIKI
35 dkg cukru pudru
2 białka -pamiętajcie aby sparzyć jajka przed rozbiciem
sok z połowy cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cukier puder przesiewamy przez sitko,wsypujemy do miksera dodajemy białka i ucieramy- taka końcówką jak sie ubija pianę z białek- dokładnie 5 minut.Po tym czasie dodajemy sok z cytryny nie przerywając miksowania .Ucieramy kolejne 2 minuty i gotowy.Lukrem lukrujemy babeczki czy pierniczki .Gdy lukier jest mokry jest lśniący a gdy zastygnie robi sie cudnie matowy.
1babeczka, piekne pierniczki
a jak robisz ten kolorowy lukier??Czy to gotowiec jakiś?
dziękuję
lukier używam gotowy z dr. oetkera, ma kilka kolorów ja kupiłam różowy i zielony na choinki, jest bardzo fajny bo taki plastyczny
szczerze mówiąc to nie potrafię sama zrobić lukru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum