Pomogła: 171 razy Wiek: 33 Dołączyła: 01 Paź 2007 Posty: 918 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 18 Gru, 2009 15:57 pierniczki na Boże Narodzenie
Robi się je z mąki krupczatki dzięki niej nie twardnieją i nie trzeba ich puszkować.:)
Podaje przepis
1 kostka tłuszczu..najlepiej "Kasi"
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu prawdziwego !
1 szklanka śmietany kwaśnej 18 %
2 łyżki kakao
2 duże opakowania przyprawy do piernika ( duże tzn takie jak Kamisa, bo
niektóre inne są mniejsze wagowo)
To wszystko zagotować i wymieszać w duzym garnku na ogniu czyli najpierw
tłuszcz rozpuścic z cukrem a potem wszyskie pozostałe składniki, na końcu
śmietanę i mieszać do momentu jak zrobi sie jednolita masa ( nie musi sie
gotować,..czyli bąblować
Odstawić do wystygnięcia....
Do schłodzonej masy dodać:
3 żółtka
2 łyżeczki sody
1 kg mąki krupczatki ( z tego odsypać 3/4 szklanki mąki, która potem bedzie
potrzebna do podsypywania ciasta w trakcie wałkowania)
To wszystko wymieszać drewnianą łychą w garnku (nie trzeba brudzić rączek i
to podoba mi się najbardziej
Na noc do lodówki lub balkon (taras ) troche się zmrozi, rano wyciągniesz żeby odtajało
i do dzieła!!!
uwielbiam robić pierniczki i dekorować je potem razem z dziećmi, to taki nasz czas który spędzamy razem w kuchni przygotowując smakołyki na święta
my w tym roku odkryliśmy gotowe ciasto na pierniczki Dr. Oetkera, zrobiliśmy je na spróbowanie i wyszły takie dobre że zjedliśmy jeszcze w czasie dekorowania więc na wigilię musimy zrobić jeszcze raz,
kupiłam z tej serii ciasteczek świątecznych też ciasteczka maślane tak że będziemy mieli ciasteczek do dekorowania że hej
tych ciasteczek maślanych wyszło nam strasznie dużo 4 blachy a z resztki ciasta synek zrobił żółwia i palmę, które zostawił sobie na pamiątkę
fajne te ciasteczka, obiecałam dzieciom że jak będziemy na zakupach dokupię jeszcze pudełko i pierniczków i tych maślanych, to sobie będą lepić swoje figurki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum