1 kostka "Kasi" lub masła - ja wolę z masłem
1 szklanka cukru
2 jajka całe
1 cukier waniliowy
to wszystko razem miksujemy, margaryna lub maslo powinny być miekkie, nie z lodówki.
jak już mamy wszytko zmiksowane dodajemy do tej masy 1/2 kg sera białego mielonego (ja kupuje taki gotowy ser mielony w wiadereczku), mieszamy wszytko i masa serowa jest gotowa.
Do ciasta potrzebne sa herbatniki ok. 5-6 paczek
Składniki do polewy czekoladowej:
1/4 kostki masła lub margaryny
1/4 szklanmki cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki wody lub mleka
Wszystkie składniki należy zagotować.
I teraz najwazniejsza cześć
Układanie chatki serowej ja robie to tak:
Biorę pojemnik wysoki na jakies 10 cm, dl na 20, szeroki na 15cm, wykładam go folią aluminiową tak żeby z każdej strony wystawała folia - ułatwia to pozniejsze wyciaganie ciasta z pojemnika
układam 1 warstwę herbatników na spodzie i po bokach, nakładam mase serowa, znowu herbatniki, polewam je troszke polewa czekoladową, ponownie nakładam mase serową i tak powtarzamy ...... na samej gorze kładziemy hermatniki które polewamy polewą czekoladowa.
całość zamykamy szczelnie wieczkiem i wstawiamy do lodówki, ciasto najlepiej smakuje na 2 dzien gdy herbatniki zmiekna
Smacznego!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum