Ja miałam kiedyś problem z wynajmującymi miedzkanie, bo zarzucili mi że poniszczyłam im białą armaturę. Więc w umowie najmu bym dopisała ewentualne uszkodzenia czy okien czy szafek czy białek armatury. Ewentualnie napisać, ze na przyjład zabidowana wnęka ... bez uszkodzeń.
Koniecznie stan liczników na dzień przekazania lokalu. Jeśli umowa ma być legalna (zarejestrowana w US) to proponuję przepisać liczniki na wynajmującego.
Jak będziecie spisywać wyposażenie to proponuję napisać również żyrandole ...
Pomogła: 181 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Mar 2008 Posty: 2522
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 20:19
Ines_ka napisał/a:
Jeśli umowa ma być legalna (zarejestrowana w US)
a jeśli niezarejestrowana to radzę "pilnować" płatności.
Ja swoje mieszkanie też wynajmuję już od 8 lat chyba i na początku (zajmował sie tym mój tata bo ja byłam nieletnia) mieliśmy problem z lokatorami którzy nie opłacali rachunków (w tym przypadku za gaz) i później trudno było odzyskać należną gotówkę nie mówiąc o tym że musieliśmy z własnej kieszeni opłacić zaległosci.
Teraz wszystkie opłaty robię ja a lokatorzy którzy tam mieszkają przynoszą mi co miesiac pieniądze. To jest najpewniejszy sposób.
i tak jak ineska pisała najlepiej spisać wszystko ze szczegółami.
Ja myślę, ze jakbym wynajmowała to wolałabym legalnie, bo jak pod koniec są jakieś nieporozumienia z wynajmującymi to jak ktoś będzie wredny to zawsze moze donieść do Urzędu Skarbowego ...
Pomogła: 181 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Mar 2008 Posty: 2522
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 20:56
Ines_ka napisał/a:
Ja myślę, ze jakbym wynajmowała to wolałabym legalnie, bo jak pod koniec są jakieś nieporozumienia z wynajmującymi to jak ktoś będzie wredny to zawsze moze donieść do Urzędu Skarbowego ...
racja też tak może byc.
Trzeba poważnie rozważyć wszystkie za i przeciw.
My od 5 lat wynajmujemy moim znajomym wiec problemów mam nadzieję nie bedzie
chcemy normalnie płacic podatek, ale teraz jest kwesta : jak???
czy ryczałtowo-ale wtedy trzeba od wszystkich pieniędzy jakie daje najemca-czyli od tych na czynsz tez tak uzgodnilismy,ze najemcy nam przekazuja równiez pieniądze na rachunki, bo jednak mamy wtedy pewnosc,że zapłacimy
czyli może jednak bardziej sie opłaca płacic w Picie przy rozliczeniu rocznym?
czy ryczałtowo-ale wtedy trzeba od wszystkich pieniędzy jakie daje najemca-czyli od tych na czynsz tez tak uzgodnilismy,ze najemcy nam przekazuja równiez pieniądze na rachunki, bo jednak mamy wtedy pewnosc,że zapłacimy
ryczałtowo, ale ... jesli w umowie najmu jest napisane, że za wynajem płacą tyle i tyle, a resztę (wg wskazań liczników i czynszu) przekazują Wam, a Wy płacicie. Wtedy wydaje mi się, ze płacicie ryczałt tylko od najmu (czyli od tego co zarabiacie), bo reszta nie jest Waszym dochodem.
no,że ryczałt jest. Narazie obowiązuje 8,5 do 4.000 euro, a ponad 20% i jeśli w umowie będe miała napisane,że czynsz najmu to tyle i tyle, a opłaty tyle i tyle to płace tylko za czynsz najmu podatek
i musimy razem napisac oświadczenie io do 20 każdego miesiąca odprowadzac podatek do urzedu
i zgłosić tyrzeba przed pierwszym czynszem
jeśli w umowie będe miała napisane,że czynsz najmu to tyle i tyle, a opłaty tyle i tyle to płace tylko za czynsz najmu podatek
i musimy razem napisac oświadczenie io do 20 każdego miesiąca odprowadzac podatek do urzedu
i zgłosić tyrzeba przed pierwszym czynszem
no czyli jasno To super że nie od wszystkiego się płaci podatek
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum