Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 259 razy Wiek: 29 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 718 Skąd: Góry Świętokrzyskie
Wysłany: Sob 06 Lut, 2010 16:48 pytanie o alimenty
Czy ktoś z Was może mi powiedzieć co powinno znaleźć się w podaniu o alimenty, gdzie go złożyć i ile się oczekuje na decyzję. Kto decyduje o wysokości alimentów. Z góry dziękuję za odpowiedź
Proszę wzór zniosku:
. . . (Miejscowość). . . . dnia . . . (Data) . . .
Sąd Rejonowy
w . . . (Miejscowość siedziby sądu) . . .
Wydział Rodzinny i Nieletnich
Powód: . . . (Imię, nazwisko i dokładny adres z kodem pocztowym) . . .
reprezentowany przez matkę/ojca: . . . (Imię, nazwisko i dokładny adres z kodem pocztowym) . . .
Pozwany: . . . (Imię, nazwisko i dokładny adres z kodem pocztowym) . . .
Wartość przedmiotu sporu . . . (Określenie wartości przedmiotu roszczenia powoda) . . . zl
Pozew
o alimenty
w imieniu małoletniego . . . (Imię, nazwisko małoletniego dziecka dla którego mają być orzeczone alimenty) . . .
wnoszę o:
I. Zasądzenie tytułem alimentów od pozwanego . . .(Imię, nazwisko pozwanego) . . .
kwoty . . . (Określenie wysokości kwoty świadczenia). . .złotych
słownie: . . . (Określenie wysokości kwoty świadczenia). . . miesięcznie płatnych do rąk matki/ojca . . .(Imię, nazwisko matki/ojca reprezentanta) . . ., jako ustawowego przedstawiciela do dnia . . .(Dzień miesiąca do którego świadczenie ma być płatne) . . . kazdego miesiaca z góry, poczynajac od dnia . . .(okreslenie poczatkowego terminu platnosci swiadczenia) . . . roku wraz ustawowymi odsetkami w przypadku uchybienia płatnosci którejkolwiek z rat,
II. Wydanie wyroku zaocznego w przypadku nie stawienia sie pozwanego na rozprawe;
III. Nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności;
IV. Zasądzenie od pozwanego na rzecz małoletniego powoda kosztów procesu.
* - Odpis pozwu
* - Odpis skrócony aktu urodzenia dziecka, jeżeli dziecko jest ze związku małżenskiego;
* - Odpis zupełny aktu urodzenia - jeżeli dziecko jest pozamałżenskie;
* - Zaświadczenie o wysokości dochodów
Do pozwu należy dołączyc ponadto tyle kopii załączników ile jest uczestników postępowania.
[ Dodano: Sob 06 Lut, 2010 18:23 ]
regina napisał/a:
Kto decyduje o wysokości alimentów.
sąd na podstawie zarobków Matki i ojca. Bierze też pod uwagę wniosek alimentacyjny, dlatego dobrze jest zawsze napisać kilka stów większą kwotę niz się chce, bo często sąd obniża.
Jak znasz jakieś dodatkowe źródła dochodów męża to przygotuj się na ujawnienie ich przed sądem (konieczne są dowody).
Nie ma problemu, wzór pozwu znalazłam w internecie na stronie poświęconej prawnikom, a co do dowodów na zarobki to wiem, bo koleżanka z mężem w ten sposób walczyła o alimenty
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum