Pomogła: 2 razy Wiek: 32 Dołączyła: 16 Paź 2007 Posty: 53 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 02 Wrz, 2008 11:37 zmiana przepisow w naliczaniu chorobowego i zasilku macierzy
Sluchajcie slyszalyscie o zmianie przepisow w naliczaniu chorobowego i zasilku macierzynskiego?
Czy to dziala wstecz? tzn jesli jzu nie jestem zatrudniona w mojej firmie to czy moge sie ubiegac o ponowne rozpatrzenie czy naliczenie chorobowego i zasilku macierzynskiego????????????????????????????????
Jest niemal pewne, że jeśli w ciągu trzech ostatnich lat chorowaliśmy lub przebywaliśmy na urlopie macierzyńskim, to nasz zasiłek został naliczony nieprawidłowo. Do tej pory przy jego obliczaniu nie brano pod uwagę tych składników wynagrodzenia, o których nie można się było dowiedzieć z regulaminów wynagradzania, czy mają być wypłacone w okresie pobierania zasiłku (nagrody, premie uznaniowe np. za wyniki, kwartalne, roczne oraz niektóre dodatki). I choć były od nich potrącane składki na ubezpieczenie chorobowe (2,45 proc.), to pracownik nie mógł z nich później skorzystać. Dzięki wyrokowi TK można się starać o nadpłatę zasiłków wraz z odsetkami.
Dotyczy to też wynagrodzenia za czas choroby wypłacanego przez pracodawcę (przez pierwsze 33 dni w roku), zasiłków opiekuńczych (opieka nad dzieckiem i chorym członkiem rodziny), a także świadczeń rehabilitacyjnych.
i generalnie to musze wybrac się do zusu bo mnie też by to dotyczyło...
Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 16776957 Skąd: UE
Wysłany: Pią 02 Sty, 2009 19:29
Pracownik - za czas choroby trwającej łącznie do 33 dni w roku kalendarzowym - zachowuje prawo do 80 proc. wynagrodzenia
W przypadku, gdy zasiłek przysługiwał w dniu wejścia w życie wyroku Trybunału Konstytucyjnego (7 lipca), należy ponownie ustalić podstawę wymiaru zasiłku przysługującego za cały nieprzerwany okres.
Dotychczas tytułem składki na ubezpieczenie chorobowe pracownik uiszczał 2,4 proc. tych składników wynagrodzenia, które później nie były mu wypłacane w okresie pobierania zasiłku, co wynikało albo wprost z układów zbiorowych pracy czy przepisów o wynagradzaniu, albo też z przemilczenia tej kwestii w wymienionych aktach.
Pracownik - za czas choroby trwającej łącznie do 33 dni w roku kalendarzowym (czyli okres za który składki płaci Pracodawca) - zachowuje prawo do 80 proc. wynagrodzenia. Prawo do zasiłku chorobowego finansowanego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych pracownik ma począwszy od 34. dnia niezdolności do pracy w danym roku kalendarzowym, a zasiłek przysługuje mu nie dłużej niż przez 182 dni.
W celu ustalenia podstawy wymiaru zasiłków przysługujących za okres przed dniem ogłoszenia wyroku Trybunału Konstytucyjnego, pracodawca powinien ponownie wystawić zaświadczenie na formularzu ZUS Z-3.
OkoVi pliiiis z polskiego na nasze ja np byłam na l4 z powodu ciąży od 10sierpnia 2007 182 dni potem od do 25 marca czyli do porodu na zasiłku rehabilitacyjnym i co??? teraz co powinnam zrobić?? iść do pracodwcy czy do zusu czy jak??? co i jak i gdzie załatwiać
ja np byłam na l4 z powodu ciąży od 10sierpnia 2007 182 dni potem od do 25 marca czyli do porodu na zasiłku rehabilitacyjnym i co??? teraz co powinnam zrobić?? iść do pracodwcy czy do zusu czy jak???
no to podobnie jak u mnie. Ja byłam na L4 od 11.10.2007, potem na zasiłku rehabilitacyjnym do dnia porodu, po macierzyńskim poszłam do szpitala, leżałam tydzień, potem zwolnienie półtorej miesiaca na to na co leżałam w szpitalu, potem na córkę zasiłek opiekuńczy (była chora), a potem na siebie - zapalenie scięgna. Wiec co i jak
Jeszcze w czasie ciazy kilka razy leżałam w szpitalu.
Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 10:47
jak pisałem: pracodawca powinien ponownie wystawić zaświadczenie na formularzu ZUS Z-3. to się tyczy tylko chorobowego do 33 dni.
jeśli chodzi o chrobowe od 34 dnia do 182 to trzeba by było wysmarować pismo do ZUSu, bo powiem szczerze, że jeszcze nie wiem jak podchodzi do tego. Więc trzeba poczekać jak oni do tego podchodzą, czy przypadkiem nie mają jakiegoś innego obiegu dokumentów, typu, że wpierw pracodawca musi wypełnic druk xxx na podstawie załącznika yyy i dopiero wtedy wydają decyzję aaa
ale ja cały czas dosgawałam i dostaję kasę od pracodawcy. To i tak mam czekać na ZUS? I po prostu mam czekać?? Przecież tak to oni w ,zyciu mi nie wrównają tego
mi powiedziano że musze u pracodawcy złożyć wniosek taki:
"W związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 24 czerwca 2008
roku sygnatura akt. SK 16/06, stwierdzającego, że art.41 ust. 1
ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z
ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. u. Nr
60, poz. 636 z późn. zm.) jest niezgodny z Konstytucją RP, wnoszę o
ponowne ustalenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, ponowne
obliczenie wysokości należnego zasiłku chorobowego oraz wypłacenie
różnicy wraz z należnymi odsetkami za okres ostatnich 3 lat."
i czekać... w ciągu 30 dni mają dać odp....
a że kompletnie się na tym nie znam to tak zrobię chyba
a że kompletnie się na tym nie znam to tak zrobię chyba
no właśnie, ja też się na tym nie znam, a te fruzie u mnei w kadrach chyba tym bardziej, bo już im się zdarzało w takich sparawach mijać się z prawem to jak ja mogę skontrolować czy dobrze mi naliczyli??
Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 13:10
tuti, no i ślicznie napisane, trzeba złożyć i poczekać na odpowiedz. A jutro mam nadzieję, że dam Wam pełną odpowiedz. Więc uzbrojcie się w cierpliwość bo zgodnie z naszym prawem to macie 3 lata na wnoszenie roszczeń wobec pracodawców
Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 18:03
chodzi o to, że wszelkiego rodzaju "żale" względem pracodawcy, np.: nie wypłacał nam jakiegoś dodatku, który nam się należał, lub "nie rozliczył się" z urlopu wypoczynkowego to możemy się upominać polubownie lub poprzez sąd pracy do 3 lat do tyłu. Czyli, jeżeli nasz poprzedni pracodawca źle naliczył nam urlop i źle rozliczył z nim pod względem ilości dni na koniec pracy u niego, możemy uzyskać np. poprzez sąd pracy kasę na niego wraz z należytymi odstetkami. Co właściwie najczęściej się zdarza. A odsetki za np. 2 lata to dość sporo
w telegraficznym skrócie: możemy ubiegać się za okres od 04.01.2006r do dziś
Wysłany: Pon 05 Sty, 2009 21:13
no więc tak, jeżeli w w zakładzie obowiązuje regulamin wynagradzania to jeśli jest zapis, że do zasiłku chorobowego nie wlicza się premii, dodatków itp to nic nie zdziałamy. Aleeeeeeeeeeeeeeee jeśli nie ma takiego zapisku lub w zakładzie nie ma regulaminu wynagradzania a zasiłek był odprowadzany tylko od podstawy to musimy mieć to wyrównane.
w tym wypadku piszemy pismo do pracowdawcy, śliczny wzór podała nam Tuti na podstawie tego pracodawca wysyła do kochanego zusu druk ZUS Z-3. No i czekamy z cierpliwością.
Natomiast jeśli zasiłek był wypłacany przez zus to musimy to pismo wystosować do Zusu i tu mamy jakieś ograniczenia czasowe, ale niestety nie wiem jakie, jedynie coś mi się obiło o uszy. Najlepiej jeśli któraś z was będzie miała już tą sprawę w toku to się z Nami podzieli wrażeniami z przebiegu.
[ Dodano: Wto 06 Sty, 2009 21:10 ]
Ines_ka napisał/a:
OkoVi jesteś wielki, ale powiedz mi jeszcze jaką mamy możliwość sprawdzenia czy nam dobrze naliczono juź po wysłaniu tego pisma
Jeśli dostajesz RMUA co miesiąc to sprawdzisz jeśli nie to możesz się upomnieć o wydanie u księgowej ( na dzień dzisiejszy chyba już nie ma obowiązku wydawania rmua), lub na koniec roku w rozliczeniu
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum