Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Yasmin
Autor Wiadomość
Alina 
Mówi cOraz WięcEj
vel alenam

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon 16 Lut, 2009 12:54   Yasmin

Bardzo proszę o komentarz, jeśli któraś z Was używała tej tabletki. Dostałam ją nie z powodu chęci zapewnienia sobie antykoncepcji (bo nie chciałam antyków, skoro za jakiś czas chcę znowu zaciążyć), ale ze względu na plamienia w drugiej połowie cyklu. Naczytałam się jednak w internecie o skutkach ubocznych... choć lekarka zapewniała, że to najlepsza pigułka na rynku. I teraz się zastanawiam, czy zacząć :hmmm:

Kinga 8-9tc (+12.07.07)

gosieńka81 
JakAś takA cichA

Pomogła: 253 razy
Wysłany: Pon 16 Lut, 2009 14:48   

ja brałam ją w właśnie zakończonym cyklu, no i oprócz zaniku libido, wszystko było ok
ale ja brałam już kilka rodzajów pigułek i wszystkie hamowały popęd...
może to też jeden z elementów działania antykoncepcyjnego :diabelek:

Alina 
Mówi cOraz WięcEj
vel alenam

Wysłany: Pon 16 Lut, 2009 15:05   

Dzięki gosieńka, ja też już brałam inne, Harmonet i Cilest, też poziom libido zniżkujący :diabelek: Ale chodzi mi o to, żeby wyleczyć to, co jest nie tak w mojej macicy, no i podobno ta pigułka działa dobrze na cerę :mysli: Mam okropnie tłustą, więc takie działanie chętnie ;-)
Ale dziewczyny w internecie piszą o martwieniu kończyn, o problemach "zakrzepowych", o bardzo złym samopoczuciu (torsje) i nieznośnych bólach głowy...

A lutówki 2008 już roczki mają :clap: :urodziny: :urodziny: :hura:

Kinga 8-9tc (+12.07.07)

gosieńka81 
JakAś takA cichA

Wysłany: Wto 17 Lut, 2009 09:48   

Alina napisał/a:
Ale dziewczyny w internecie piszą o martwieniu kończyn, o problemach "zakrzepowych", o bardzo złym samopoczuciu (torsje) i nieznośnych bólach głowy...
nic takiego nie miałam, a brałam długo ok 7-8 lat
Alina napisał/a:
A lutówki 2008 już roczki mają
no kilka dzieciaków już po impreskach :diabel:

anielka 
Mówi cOraz WięcEj
Mamuśka

Pomogła: 289 razy
Wysłany: Wto 17 Lut, 2009 11:12   

Hej.
Ja właśnie zaczełam brac Yasmin.Dziś 3 tableteczka.
Też poczytałam w necie za i przeciw,ale chyba lepiej na własnej skórze wypróbowac.
To są moje pierwsze tabletki w życiu i nie mam porównania.
Jak narazie libido okey :sex:
Ale moze za wcześnie się cieszę :crazy: :hahaha:

gosieńka81 
JakAś takA cichA

Wysłany: Wto 17 Lut, 2009 13:54   

anielka napisał/a:
Ale moze za wcześnie się cieszę
no niech ci libido nie spada, ale jeszcze raczej te hormony nie zaczęły działać, jak to dopiero 3 tabletka

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Pomogła: 617 razy
Wysłany: Wto 17 Lut, 2009 16:11   

podobno libido spada po wszystkich tabletkach.\niestety to jest efekt uboczny kazedj antykoncepcji
ja sobie Yasmin chwale, ale jakos cere mam kiepska i niestety siarę w cyckach.Ale to moze byc spowodowane wahaniami hormonów jeszcze po porodzie.Od nastepnego cyklu mam nowosc- Yaz

MOJE żYCIE

pistacja 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią 27 Lut, 2009 21:53   

Ja od prawie 10 lat przyjmuję hormony, choć większość twierdzi, że to tylko antykoncepcja. Nic bardziej błędnego. Bez tabletek nie miesiączkuje regularnie. Początkowo brałam Diane i to wspominam okropnie. Byłam wiecznie rozdrażniona, a piersi miałam jak nadmuchane balony. Póżniej był czas na Cilest - było OK. Obecnie biorę Yasmin i świetnie się z nim czuję. Jedynie gdy go odstawiam to pogarsza mi się cera na twarzy (mam wrażenie jakby sie strasznie szybko przetłuszczała) i pojawiają się niechciane wypsryski na plecach. Niemniej cały czas jestem pod opieką lekarza ginekologa- endokrynologa. Zanim trafiłam do swojej kliniki (gorąco polecam Wam Invictę) tułałam się po róznych gabinetach. I to mi raczej nie pomagało. Obecnie każdą moja wizyta rozpoczyna się od pytania jak się czuję i czy nie mam żadnych dolegliwości.
Co do libido to nie narzekam i mój parten też nie ;-) . W okresach gdy na chwilę odstawiam tabletki (oczywiście po uzgodnieniu z lekarzem) nic się w tej materii nie zmienia. Zatem sądzę, że to nie jest kwestia tabletek. Od moich przyjaciółek, które zostały mamami ( niestety ja nie mam jeszcze tego doświadczednia) wiem, że po urodzeniu dziecka potrzeby kobiety się zmieniają. Może to jest wyjaśnienie dla części z Nas.

Pozdrawiam

Alina 
Mówi cOraz WięcEj
vel alenam

Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 13:07   

Dzięki, dziewczyny, ja jakoś ciągle mam problem z tymi antykami.
Dostałam Yasmin na plamienia, zaczęłam go przyjmować, plamienia trwały, a teraz o zgrozo przeistoczyły się w krwawienie, które jest coraz obfitsze. Już nie wiem, co mam ze sobą zrobić :niewiem: Lekarka też rozkłada ręce. Wymyśliła, że mogłabym wziąć wyjątkowo dwa razy po dwie tabletki, ale chyba się nie zdecyduję, bo jak niby miałoby mi to pomóc :mysli:

Kinga 8-9tc (+12.07.07)

Agnieszka21 
NieŹle siĘ RozGadałA

Pomogła: 255 razy
Wysłany: Sro 18 Mar, 2009 10:14   

Też brałam yasmin prawie rok i sobie chwalę,tylko cena była straszna :hahaha:
Ginekolog mi mówił,że można plamić przez pierwsze 3 miesiące podczas przyjmowania tabletek,ale krwawić się nie powinno :niewiem:

Alina 
Mówi cOraz WięcEj
vel alenam

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009 13:18   

Agnieszka21, dzięki za odpowiedź. Na szczęście moja ginka była tego samego zdania, uznała, że muszę jakoś docierpieć do końca cyklu, teraz dostałam tabletkę starszej generacji (z większą ilością hormonu) - Logest - i jakoś nie krwawię :clap: Nie wiem, czy cena Yasminu jest taka straszna, ja płaciłam ok. 34 zł, za Logest tyle samo :niewiem:

No i oczywiście gratuluję dzidziusia :hura:

Kinga 8-9tc (+12.07.07)

Pyrka 
JakAś takA cichA

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Sro 18 Mar, 2009 19:46   

Alina, ja kiedys też bralam Logest i bardzo dobrze go tolerowałam. Nie mialam żadnych plamień ani nic.

Odpowiedz do tematu