Składniki:
- 30 ml czystej wódki
- 20 ml likieru kawowego (Kahlua)
- 10 ml śmietany kremówki lub mleka (3.2-proc.) - ja daję mleko
- lód (kostki lub grubo pokruszony)
Sposób przyrządzania:
Wódkę i likier kawowy oraz kilka kostek lodu umieść w shakerze i wymieszac. Gotowy drink przelej do kieliszka koktajlowego. Dopełnic dobrze schłodzononym mlekiem
BLUE LADY
Składniki:
1 część wódki
2 części wytrawnego wermutu
1 część likieru brzoskwiniowego
do kieliszka koktajlowego dajemy
Przepis: Kieliszek do połowy wypełnić pokruszonym lodem, wlać alkohol i zamieszać.
Gin z tonikiem
1 częśc ginu
2 częsci toniku
lub jeśli dajemy 1 częśc wódki to 3 części toniku
cytryna, lód
- wszystko mieszam razem i do szklanki z lodem. To taka moja własna kombinacja
CUBA LIBRE
Składniki:
15 ml soku z cytryny
60 ml rumu
cola
W szklance typu highball - wysoka
Przepis: Szklankę wypełnić do 1/3 lodem. Wlać sok z cytryny. Dodać rum i uzupełnić colą. Wymieszać i podawać.
BRAVE TAYLOR
Składniki:
2 części soku jabłkowego
2 części coli
1 część wódki
Przepis: Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, a następnie wlać składniki i wymieszać. Podawać.
Owocowy, łagodny napój na wieczór.
40 ml niebieskiego curaçao
40 ml soku pomarańczowego
(można dac zółtko - ja nie daję ) za to plasterek cytyny lub pomarańczy
Wszystkie składniki wymieszać energicznie z kostkami lodu w shakerze i przelać do kieliszka koktajowego
- a żeby wzocnic można 20 ml wódeczki
na popijawę porządną polecam
Wściekły pies
15 ml wódki
10 ml soku z malin
3-4 krople Tabasco
Do kieliszka od wódki wlać sok z malin (koncentrat). Uzupełnić wódką. Dodać 3-4 krople sosu Tabasco. Nie mieszając wypić jednym haustem. Nie popijać
Ostatnio zmieniony przez Jovanna Sob 13 Paź, 2007 23:38, w całości zmieniany 1 raz
_________________ SUWACZEK OD KINIACZKAOD MAMUSI DUDU:)OD MADZIALENKI:)OD ANIOLKIżyj-krzyknęła nadzieja Bez Ciebie nie potrafie-odpowiedziało cicho życie
180 ml szampana
90 ml likieru brzoskwiniowego
60 ml wódki
Szkło: kieliszek do szampana (wysoki)
Przepis: Wymieszać wszystko w kieliszku i podawać. :chef:
TRUSKAWKOWA MARGARITA
Składniki:
truskawki
sok z limonek
tequila
triple sec albo cointreau
kostki lodu
sól
Szkło: kieliszek koktajlowy lub szlanka do long drinków
Przepis: Brzegi kieliszków zanurz w wodzie, a następnie w soli, tak aby powstała biała obwódka. Do dzbanka miksera wlej 6 części tequili, 1 część triple sec lub cointreau, sok z limonek, dodaj kostki lodu i tyle truskawek na ile masz ochotę. Zmiksuj wszystkie składniki, przelej do kieliszków i od razu podawaj. Pycha! :chef:
Coś lekkiego na letnie upały: Dobrze schłodzony szampan, puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Wymieszać i odstawić aby brzoskwinie nasiakły szampanem. Można dodawać równiez sok z puszki.
Triple sec - grupa słodkich likierów pomarańczowych, zawierających 40% alkoholu.
Cointreau - (czyt. kłan'-tro) likier z gorzkich pomarańczy najczęściej hiszpańskich i tych z Haiti. Jest likierem typu triple sec.
Pija się go bez dodatków tylko z lodem, jako aperitif, najczęściej jednak stanowi składnik drinków. Cointreau wchodzi w skład popularnych drinków sławnej margarity oraz Cosmopolitana.
Cointreau używany jest także jako aromat do wypieków i dodatek do słodkich dań (np. naleśniki skrapiane Cointreau). Likier ten zawiera 40% objętości alkoholu. Jego ważnym składnikiem są gorzkie skórki pomarańczy, a cechą charakterystyczną jest reakcja na temperaturę - w temperaturze pokojowej jest przezroczysty, po schłodzeniu zaś pojawiają się w nim pięknie opalizujące "chmurki".
Proste drinki z wódki Żołądkowej, do przygotowania szybko w domu, jak dla mnie pycha:)
Żołądkowa miętowa + sprite+lód+świeży ogórek
Do szklaneczki, z której pijemy wrzuć plasterek albo dwa świeżego ogórka i rozdrobnij łyżeczką albo widelcem
Drink jest dobry także bez ogórka
Żołądkowa gorzka + lód +tonic + sok z cytryny
A z takich poważniejszych drinków to oczywiście mojito! Ale sama jeszcze nie robiłam( za drogo)...tylko w knajpie czasami ;);)
ja ostatnio odkryłam żołądkową gorzką. Kiedyś nazwa mi się źle kojarzyła. Ale przypadkiem ostatnio byłam na imprezie gdzie królowała żołądkowa i normalnie zakochałam się
Ostatnio probowalam zrobic domowe malibu , ale mi nie wyszlo:(
a co wyszło nie tak? Ja malibu robię raz na jakiś czas. Mleko musi być mocno schłodzone albo najlepiej dodać kostki lody i mocno wymieszać najlepiej w sheikerze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum