Wysłany: Nie 14 Lis, 2010 23:27 Biały blat kuchenny
Która z was ma blat kuchenny w kolorze białym? Czy jesteście z niego zadowolone? Czy jeśli miałybyście teraz wybierać to zdecydowałybyście się ponownie? Jak z plamami, zostają czy łatwo go doczyścić? No i z jakiego materiału powinien być wykonany, żeby długo służył?
Pytam bo zastanawiam się nad takim rozwiązaniem w kuchni, ponieważ bardzo mi się podoba, ale nie wiem jak z funkcjonalnością itd. Bardzo proszę o odpowiedzi i rady.
Pomogła: 63 razy Wiek: 37 Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Gdynia/Wejherowo
Wysłany: Pon 15 Lis, 2010 12:41
Chyba nie tyle kolor ma znaczenie, co materiał, z którego jest wykonany - trwałośc okleiny, laminatu, jego faktura (czy bardziej gładki czy szorstki) no i sposób użytkowania. Chyba najbardziej trwałe są marmurowe, ale to wiadomo najdroższe. A w drugiej kolejności chyba drewniane.
My w tej chwili mamy jasne blaty (w kolorze klonu), płyta laminowana, sprząta się ok, fakt, że bardziej widać wszelkie brudy w porównaniu np. do blatów w ciapki, kropki czy inne wzorki. Co do trwałości, to jeszcze nie wiem, bo mamy je zaledwie miesiąc
Ja wprawdzie mam blat zielony taki chropowaty i jestem zadowolona. Ale moi rodzice jakiś czas temu mieli blat biały i gładki. Utrzymać na nim czystość to jakiś koszmar. Ciągle trzeba było ze szmatą latać.
Pomogła: 770 razy Wiek: 32 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 1437 Skąd: Hawana - Kuba :D
Wysłany: Pon 15 Lis, 2010 21:11
w rodzinnym domu juz kuuupe lat temu rodzice zamówili biały blat, z tym że nie gładki - jest lekki marmurek na nim w kolorach zakurzonej bieli, ma tez szorstką fakturę. nie jest to zaden kamień - jakas płyta mdf albo coś ale bardzo trwała. nie potrafie sobie przypomniec ile ma lat ale zapewne ok 15, do dzisiaj jest ok i nie jest zniszczony, sptrzedawca zapewniał ze możan kroic na nim ozem bez zadnej deski i tak tez jest
tego dowodem jest gfakt ze mieszka tam teraz moja siostra i nie zamierza blatu zmieniac bo jest ok
i powiem szczerze ze nie przypominam sobie by był problem z utrzymaniem czystości.... ale pewnie duża zasługą jest tez wzór marmurkowy i to że blat nie jest na wysoki połysk - bo to z doświadczenia juz swojego moge powiedziec ze jest niezbyt dobry w utzymaniu czystosci zwłaszcza zwyczajnego kurzu i okruszków codziennych
Pomogła: 770 razy Wiek: 32 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 1437 Skąd: Hawana - Kuba :D
Wysłany: Wto 16 Lis, 2010 08:40
kirsten, ja moge powiedziec ze mam fronty z lakierowanego mdf-u
podobno ludzie narzekaja ze plamy, kurz , odciski rąk i palców to katorga
ja jakos nie narzekam, z tym ze ja mam jasne bo żółte - gładkie bez wzorków zadnych
pewni9e ze widac jak sie ktos ręką oprze ale szczerze to jakos nie męczy mnie ich mycie czy scieranie odcisków łapek bo tego serio tak bardzo nie widac
na ciemnych typu bordo , brąz czy czerń na pewno bedzie masakra , ale na jasnych mysle ze nie
róznica w blacie jest taka ze bedzie na nim osiadał codzienny kurz po prostu ale to jak na kazdym meblu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum