Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 534 razy Wiek: 34 Dołączyła: 01 Paź 2007 Posty: 7289 Skąd: Z wielkiej Polski ;)
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 22:00 CIEKAWE OZDOBY NA CHOINKĘ!
Pokazujcie tu ozdoby warte uwagi,nietuzinkowe,może nie takie które wszystkie znają- czyli typowe bombki- ale inne ciekawe ozdoby.Atutem też będą takie którymi maluszki nie zrobią sobie krzywdy ani nie popsują też ozdób!
aniolka, o tym samym pomyślałyśmy, tylko mi się porąbało i otworzyłam nowy temat w Ciastach i wypiekach przenoszę więc się tutaj do Ciebie
Suszone plasterki owoców
np. pomarańcze- Nie ma nic łatwiejszego niż ususzenie pomarańczy w plastrach, którą później można wykorzystać jako wdzięczną i pięknie pachnącą ozdobę świąteczną.
A oto, jak to zrobić:
Pomarańcze pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej sreberkiem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 80-90 stopni około 4-5 godz. J
Jeżeli posiadacie piekarnik elektryczny, niezłe efekty daje termoobieg.
Podczas suszenia powinno się kilkakrotnie obrócić plasterki cytrusów.
Suszenie trochę trwa, ale warto czekać na efekt.
Plasterki suszonych pomarańczy,cytryn,grapefruit,jabłka,gruszki,limonki... możemy poukładać na szklanej misce , w słoiku czy przyozdobić prezenty no i oczywiście chonikę .
Do suszenia doskonale nadają się też ćwiartki tych owoców i plastry jabłek (te ostatnie nie będą pachnieć, mają tylko formę dekoracyjną). Ładnie też wyglądają wszelkiego rodzaju pestki.
zobaczcie te pomarańcze-po prostu wymiękłam:
Cytat:
A ozdabiacie choinki sztucznym śniegiem? Kiedyś używało się waty- świetnie imitowała zimowy puch...:)
ja zawsze używałam waty i tym razem też tak zrobię
owoce mam zrobione-ale nie będę ich próbowała podsuszać jak ostatnio :Diabelek:
Pierniczki na choinkę
Pierniczków nie można trzymać za długo w piekarniku – maksymalnie 10 minut. Ja zawsze nastawiam na krócej i tym razem wystarczyło 8, to zależy też od grubości ciasteczek – tym cieniutkim wystarczy nawet 7 minut.
Składniki:
1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
dodatkowo: 1 łyżeczka kakao – niekoniecznie (jeśli pierniczki mają mieć ciemniejszy kolor, ja nie dodawałam kakao)
Przepis:
Masło, jeśli wyjmiecie je prosto z lodówki, bo o takich rzeczach często się nie pamięta, wsadźcie na parę sekund do mikrofalówki – zmięknie (jeśli część się roztopi – nic nie szkodzi, tym lepiej będzie zagniatać). Do masła wbijcie jajko i wlejcie miód. Wymieszajcie trzepaczką tak, aby nie zostały żadne grudki masła. Do miski przesiejcie mąkę, cukier puder i sodę, na koniec wsypcie przyprawę do piernika i cynamon. Całość zagniećcie na zgrabną kulkę i włóżcie na pół godziny do zamrażalnika – ciasteczka lepiej się wycinają.
Powycinajcie różne kształty, a przed wsadzeniem do piekarnika za pomocą rurki (takiej do napojów) powycinajcie dziurki. Mogą się wydawać za duże, ale pierniczki podczas pieczenia urosną i dziurka będzie w sam raz na nitkę Po 8-10 minutach w temperaturze 180oC wyciągnijcie ciastka, pozwólcie im ostygnąć i dopiero dekorujcie.
dzisiaj chcę się wziąć za orzechy.
Będziesz potrzebować:
- orzech włoski
- złota farba
- drucik
- kokarda / wstążka
Wykonanie:
Pomaluj orzech włoski na złoto.
Poczekaj aż wyschnie.
Ostrożnie lecz stanowczo wbij drucik w szczelinę między połówkami skorupki orzecha.
Można udekorować wstążką lub kokardą.
Teraz zawieś złoty orzech na choince!
fajnie wyglądają też ozdoby z filcu ( widziałam filc na allegro)
papierowe, szydełkowe z modeliny,makaronu
Do wykonania gwiazdki będą potrzebne:
4 paski papieru o długości około 30 cm i szerokości 1 cm
nożyczki
Końce pasków (obcięte w szpic, aby łatwiej było je przeplatać) zginamy na pół i przeplatamy jedne przez drugie jak na zdjęciu.
Pokazany ruch powtarzamy również na pozostałych 3 paseczkach, aż do uzyskania formy jak niżej.
Kolejne 3 zdjęcia pokazują sposób wykonania zewnętrznych promieni gwiazdki.
Gdy zewnętrzne promienie są już gotowe bierzemy się za promienie środkowe, przeplatając je z jednej i drugiej strony tak jak zostało to pokazane
Wystające końce pasków ucinamy równo przy zewnętrznych promieniach i gotowe.
Ozdoby z guzików:
.... wklejam też kilka choinek, które mnie urzekły :
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum