Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 11:40 Czyszczenie powierzchni płaskich
Podłogi i meble zwykle stanowią niskie ryzyko przenoszenia drobnoustrojów. Jednakże odkurzanie dywanów i tapicerki pozwala zebrać kurz, roztocza i inne resztki. Czyszczenie podłóg o twardej powierzchni odpowiednim detergentem i wodą także usuwa kurz, brud i widoczne rozrosty pleśni.
W jaki sposób dezynfekujecie powierzchnie płaskie w domu, czy macie pewność że usuwa to większość bakterii i zarazków?
W łazience i kuchni podłogi o twardej powierzchni są chyba łatwiejsze do utrzymania w czystości a nie tak jak dywan... gdzie jest wiele roztoczy i bakterii.
Ja do podłóg gdzie są płytki używam mopa parowego. A sanitariaty co jakiś czas przemywam płynem antybakteryjnym (ja akurat używam Miltona). No a dywany to tylko odkurzanie i trzepanie co jakiś czas. Wszystkich bakterii z domu na pewno nie da się i nie powinno sie usuwać, bo za sterylnie też nie dobrze.
Napewno sterylnie nie może być, bo to przecież niezdrowo. Niektóre bakterie też potrzebne nam są w życiu.
A jak się sprawdzają takie żele antybakteryjne? czujesz się spokojniejsza?
trochę tak, jak na razie żadne z moich dzieci nie mkiały choroby jamy ustnej a wszystko pchały do japy, młodszy jest teraz na etapie uczenia się kibelkowania więc ciągle muszę dotyka. Starszy za to jest wcześniakiem i to przy nim nauczyłam się że samo dbanie o czystość nie wystarczy.
Aha i ja nie używam żelu tylko psikacza, spryskuję, zostawiam i wycieram.
Napewno sterylnie nie może być, bo to przecież niezdrowo. Niektóre bakterie też potrzebne nam są w życiu.
pierwsze słyszę - dobry jest? gdzie sie taki płyn kupuje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum