Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Alergia na mleko krowie
Autor Wiadomość
pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Pomogła: 452 razy
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 13:37   

bo u nas na główce zaczęło się od małej ciemieniuszki (tak sądziła pediatra) po zastosowaniu oliwki młody dostał na głowie jednej wielkiej skorupy ->rany w strupach. Dermatolog powiedziała że to na jej oko łojotokowe zapalenie skóry po zastosowaniu leczenia przeszło. Co do policzków i cialka to inna historia.

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Pomogła: 617 razy
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 13:41   

pati_spam1, zarz się postaram fotke wkleić.Troche widać jak to wygląda

MOJE żYCIE

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 14:25   

wrzucę Ci na maila zdjęcia mojego Alberta po stwierdzeniu przez lekarza łojotokowego zapalenia skóry z niewykluczeniem atopii
Sorki że tak długo odpisywałam ale próbowałam (niestety bezskutecznie położyć młodego spać)

[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 14:31 ]
o widzę że jednak nie dam rady załączyć zdjęć chyba że najpierw na imageshack a potem linki wyślę. Ale to dopiero wieczorem bo młody coś daje popalić dziś

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Pomogła: 617 razy
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 15:34   

pati_spam1, pewnie
dziękuję

MOJE żYCIE

Time 
NieŹle siĘ RozGadałA
Dwa Misie mam!

Pomogła: 561 razy
Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 17:46   

no my też dołączamy do alergików bez mleka i innych pochodnych nabiału.
Ale dzisiaj na TVN STyle pokazali alternatywę - mleko ryżowe. Jest dosyć drogie ale bezpieczne, smaczne i z bardzo bogatym składem.... zobaczcie http://pl.wikipedia.org/wiki/Mleko_ry%C5%BCowe
Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 18:26   

Time napisał/a:
Ale dzisiaj na TVN STyle pokazali alternatywę - mleko ryżowe.
no o ile dziecko na ryż nie uczulone, a się zdarza :mdleje: Ponoć kozie też jest ok, tylko u nas raczej po nim wyskoczyły zmiany skórne, no i ponoć do 3 roku lepiej nie wprowadzać koziego, bo tak jak krowie jest za dużym obciążeniem dla nerek, w razie co mogę znaleźć artykuł w którym to przeczytałam.

co do ryżowego to nie miałam doświadczenia, szczerze po raz pierwszy słyszę od Ciebie

Time 
NieŹle siĘ RozGadałA
Dwa Misie mam!

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 19:53   

pati_spam1 napisał/a:
co do ryżowego to nie miałam doświadczenia, szczerze po raz pierwszy słyszę od Ciebie
no właśnie ja też dzisiaj dopiero zobaczyłam, że takie coś jest i chyba spróbuję to mleko. Muszę tylko poszukać u nas w sklepach. Zawsze to jakieś urozmaicenie w diecie małego.

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 19:58   

na allegro znalazłam około 10zł/litr plus przesyłka

Time 
NieŹle siĘ RozGadałA
Dwa Misie mam!

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 21:55   

pati_spam1 napisał/a:
około 10zł/litr
no to ujdzie...jak raz na jakiś czas wypije kartonik. Zastanawia mnie tylko ten proszek z którego można też zrobić mleko...

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 22:17   

ja gdzieś znalazłam też przepis na samodzielne zrobienie mleka ryżowego :) ale jakoś mam pewne wątpliwości, bo jeśli rzeczywiście robi się w 5 min to czemu kosztuje 10zł/ litr :hmmm:

W jakimś sklepie internetowym znalazłam też desery ryżowe, chyba dobrze jest skoczyć do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu ze zdrową żywnością

Pyrka 
JakAś takA cichA

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pią 30 Sty, 2009 08:16   

oprócz mleka ryzowego jest tez mleko owsiane - oba są mało alergizujące. Osobiście próbowalam i lepszy smak ma ryżowego, bo jest slodsze. Ja kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością, oba po 10 pln za litr ;-) póki co nie próbowalam na młodym, bo jest jeszcze za wcześnie, jedynie jak czesto karmiłam piersią to tego używałam, bo mlody jest też z podejrzeniem alergii na białko mleka krowiego...... :crazy:

Time 
NieŹle siĘ RozGadałA
Dwa Misie mam!

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009 13:08   

pati_spam1 napisał/a:
ale jakoś mam pewne wątpliwości, bo jeśli rzeczywiście robi się w 5 min to czemu kosztuje 10zł/ litr :hmmm:
no też się nad tym zastanawiałam własnie
pati_spam1 napisał/a:
desery ryżowe
o o o o , muszę poszukać bo zaczyna mi się podobać ta alternatywa dla małego :thumbsup:
Pyrka napisał/a:
Osobiście próbowalam i lepszy smak ma ryżowego
Pyrka wielkie dzięki za Twoją opinię i informacje! Jak tylko się wykuruję lecę poszukać tych dobrodziejstw!

marynara 
NieŹle siĘ RozGadałA
esta-esta siostry

Zaproszone osoby: 1
Pomogła: 219 razy
Wysłany: Sro 04 Mar, 2009 22:09   

jak już o różnistych mlekach jest dyskusja to zobaczcie czajnik do przygotowywania mleka pochodzenia roślinnego :
http://www.marqs.com.pl/p...4&id_produkt=30
bardzo mnie to urządzenie intryguje...

Marcelka 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 20 Lip, 2009 20:53   

Mojego też obsypało trochę, ale to też przejściowe :) a z mlekiem krowim... strasznie dużo jest produktów których nie można jeść na początku... trochę mnie to wkurza, no ale cóż, poczekam ;)

Madlen84 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 27 razy
Wysłany: Czw 29 Paź, 2009 14:11   

Witajcie!

Chciałam się z wami podzielić moimi doświadczeniami związanymi z alergią która u mojego synka trwa od 6 tygodnia.

Pierwsze objawy: zaczęła wysychać skóra i czerwienić i świecić się na policzkach wyglądało to jak skorupka później zgjęcia w kolanach rąk szyjka pośladki to wygląda jak placki zaczerwienione na skórze szorstkie w dotyku jak tarko. Kupka zrobiła sięzielona i brzydko pachniała, do tego niespokojny sen płacz, najprawdopodobniej ze swędzenia, alergolog mówi, że dzieci bardzo cierpią.

Następnie była wizyta u pediatry stwierdziła uczulenie na mleko, bo włączyłam do swojej diety jogurty. Wyłączyłam wszystkie pordukty mleczne mięso tylko drobiowe itp, bardzo uboga dieta wytrzymałam do 4 miesiąca małego z karmieniem później było kilka akcji ze mną i musiałam siebie podratować i przestałam karmić

Mały był na Nutramigenie ale niestety nie pomagało, prześliśmy na Bebilon PEPTI - przeszło ale niestety w miedzyczasie zmieniłam proszek z jelpa na dzidziusia i małego tak wysypało, że nie wiedziałąm od czego zacząć.

Musieliśmy się wybrać do alergologa, bo się zmieniły przepisy i pediatra niestety nie może wypisywać recept na mleko ze zniżką jeżeli nie ma potwierdzenia od specjalisty alergologa, więc przez dwa miesiące kupowaliśmy mleko na 100%
Jak Albert skończył 6 miesięcy wizyta w centrum alergologii w krakowie u dr Bederskiej (polecam) ponieważ wcześniej nie było sensu testy można robić od pół roku.

Wyniki niepocieszające Bardzo uczulony na 6 klas 4 stopień alergii więc nie za ciekawie. Później przyszły konkretne badania:

czy jest uczulony na kazeine (to co znajduje się z serze, jogurtach) czy pozostałe białka (to co znajduje się w serwatce - wtedy jest szansa na jogurty sery itp.),

okazało się że KAZEINA - oznacza to, że nie może jeść mleka ani pochodnych z mleka czyli mamy problem duży.

teraz czekają nas badania na soję i jajko

podaję mu jaja przepiórcze podobno mniej uczulają niż kurze, jestem na etapie sprawdzania.

DZIEWCZYNY WARTO ZROBIĆ BADANIA, BO SZKODA POZBAWIAĆ DZIECI MLEKA I JEGO PRODUKTÓW JEŻELI TO NIE ALERGIA NA MLEKO ALBO NA KAZEINĘ

OLIWIA I ALBERCIK
16.III.07 26.IX.08

Odpowiedz do tematu