Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Alergia na mleko krowie
Autor Wiadomość
motylek82 
JakAś takA cichA

Pomogła: 273 razy
Wysłany: Sro 26 Lis, 2008 14:55   Alergia na mleko krowie

Mam pytanko do mam dzieci ktore są uczulone na mleko krowie. Jakie objawy zauwazyliście u swoich dzieci na początku???? Moj miał kilka miesięcy temu liszje na brzuszku i plecach...i na tej tylko podstawie pediatra wywnioskowała alergię. Czy wasze dzieci wtedy są niespokojne nocą i bardziej płaczliwe??? Czy wtedy mają zaparcia i bóle brzuszka??? Czego unikać z jedzenia...???? Ja staram sie omijać mleko i jego przetwory , no ale przecież w zwykłej bułeczce może też być jego zawrtośc...jak to z tym jest dokładniej??? Dziekuję z góry za odpowiedz:)

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Pomogła: 452 razy
Wysłany: Sro 26 Lis, 2008 15:23   

motylek82, witaj w świecie alergików, u nas jazda zaczęła się odkąd młody skończył 10 tyg, w zasadzie już na drugi dzień po porodzie zsypało go (niby był to rumień noworodkowy) i wtedy już pediatra powiedziała żeby uważać na niego, bo może być alergikiem i się nie pomyliła :(

motylek82 napisał/a:
Czy wasze dzieci wtedy są niespokojne nocą i bardziej płaczliwe???

To akurat można sobie tłumaczyć w ten sposób, młodego swędzi, więc się wierci, zmiany alergiczne często swędzą.

Cytat:
Czy wtedy mają zaparcia i bóle brzuszka???

u nas bardzo długo były nie takie kupki, jako niemowlak miał często kupki wybuchowe :yikes: nam pan pediatra przepisał acidolac http://www.doz.pl/leki/p1244-Acidolac poza tym jesteśmy pod stałą opieką najpierw dermatologa a teraz alergologa

Cytat:
Czego unikać z jedzenia...????

Nie napiszę nic odkrywczego. Przede wszystkim to co wywołuje zmiany alergiczne.

Cytat:
Ja staram sie omijać mleko i jego przetwory , no ale przecież w zwykłej bułeczce może też być jego zawrtośc...jak to z tym jest dokładniej???
jest tak jak piszesz i dlatego ja dla młodego pieczę chleb sama i mam wtedy 100%pewności że nie ma w nim mleka.
U nas młody jest uczulony na mleko pełne, to czy jogurty go nie uczulą będziemy sprawdzać ale najpierw muszą mu zniknąć zmiany wywołane pietruszką dokladniej natką, no właśnie bo to u nas też jest niedozwolone.
Poza tym nie jemy selera, pora, jaj kurzych, kurczaka, poza tym pomidorów, ogórków, cytrusów, oj lista produktow jest długa jedne dlatego że uczulają synka a inne dlatego że po prostu nie zostały jeszcze przetestowane

motylek82 
JakAś takA cichA

Wysłany: Sro 26 Lis, 2008 20:36   

pati_spam1 napisał/a:
jest tak jak piszesz i dlatego ja dla młodego pieczę chleb sama i mam wtedy 100%pewności że nie ma w nim mleka.
U nas młody jest uczulony na mleko pełne, to czy jogurty go nie uczulą będziemy sprawdzać ale najpierw muszą mu zniknąć zmiany wywołane pietruszką dokladniej natką, no właśnie bo to u nas też jest niedozwolone.
Poza tym nie jemy selera, pora, jaj kurzych, kurczaka, poza tym pomidorów, ogórków, cytrusów, oj lista produktow jest długa jedne dlatego że uczulają synka a inne dlatego że po prostu nie zostały jeszcze przetestowane
:yikes: :yikes: :yikes: :yikes: i jak wy sobie z tym radzicie???? Czy kiedyś mu to przejdzie, bo niektore dzieci podobno z alergi pokarmowej wyrastają?? czy sie mylę??

O jacie...ja to dopiero jestem na poczatku...bo tak na serio to na co jest uczulony to są tylko domysły pediatry. Właśnie sie umowiłam na wizyte u prywatnego pediatry ,chce aby zrobił mi testy na co jest Dawid uczulony.

pati_spam1, a jakie dokładne badania robili Twojemu synkowi, ze wiesz czego musicie unikać??? I w jakim wieku one były robione????

pati_spam1 napisał/a:
dlatego ja dla młodego pieczę chleb

jeżeli coś to potem dasz mi przepis na ten chlebek....

Dziekuje za odpowiedz

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Sro 26 Lis, 2008 20:53   

motylek82 napisał/a:
Czy kiedyś mu to przejdzie, bo niektore dzieci podobno z alergi pokarmowej wyrastają?? czy sie mylę??
mam taką nadzieję.
motylek82 napisał/a:
i jak wy sobie z tym radzicie????
nauczyliśmy się z tym żyć i idzie nam to nawet dobrze :) wbrew pozorom jak spisałam produkty które mój syn wcina to wyszło tego sporo, nawet alergolog powiedziała że ma bogata dietę jak na dziecko alergiczne.
motylek82 napisał/a:
.bo tak na serio to na co jest uczulony to są tylko domysły pediatry.
ale my testów też nie robiliśmy, te wszystkie produkty wyłapalam sama owszem trochę z pomocą lekarza.
motylek82 napisał/a:
chce aby zrobił mi testy na co jest Dawid uczulony.
wiesz co u Was jest też dobry czas, bo dziecko nie ma jeszcze bardzo urozmaiconej diety, więc warto przyjąć zasadę wprowadzamy 1 produkt na tydzień i obserwujemy dziecko, jeśli brak wysypki znaczy może wcinać, jeśli pojawia się wysypka to produkt odstawiamy. Aha w czasie wprowadzania nowości nie zaleca się zmiany proszku do prania, czy kosmetyków. Po to żeby mieć pewność że wysypka jest po wprowadzanym produkcie a nie po np kosmetyku.
motylek82 napisał/a:
jeżeli coś to potem dasz mi przepis na ten chlebek....
wiesz co będzie cięzko bo zakwas dostałam od znajomego, i z każdej porcji chleba zostawia się trochę waśnie na ten zaczyn chlebowy.
Ale możesz zrobić np ciacho drożdżowe ale na wodzie, jeśli dasz mniej cukru a dodatkowo posolisz to wyjdzie bułeczka, ewentualnie jeśli będziesz przejazdem w Warszawie służę zakwasem :)

motylek82 
JakAś takA cichA

Wysłany: Sro 26 Lis, 2008 21:16   

pati_spam1 napisał/a:
mam taką nadzieję.
:clover: :clover: :clover: :clover: :clover: :clover: :clover: :clover: :clover:

pati_spam1 napisał/a:
wiesz co u Was jest też dobry czas, bo dziecko nie ma jeszcze bardzo urozmaiconej diety, więc warto przyjąć zasadę wprowadzamy 1 produkt na tydzień i obserwujemy dziecko, jeśli brak wysypki znaczy może wcinać, jeśli pojawia się wysypka to produkt odstawiamy. Aha w czasie wprowadzania nowości nie zaleca się zmiany proszku do prania, czy kosmetyków. Po to żeby mieć pewność że wysypka jest po wprowadzanym produkcie a nie po np kosmetyku.

ech...no nie wiem ....bo moj mały już sporo rzeczy je...no ale wtedy gdy pojawiły sie liszaje to co nieco pamiętam, bo wtedy to były początki...tyle ze ja już od dłuższego czasu wszystko jadłam, a przeciez karmie piersią... :roll: :bicz: teraz oczywiście patrze na to co mam na talerzu, ale czy to jest penw ze to chodzi własnie o te mleko krowie :niewiem: W nastepnym tygodniu mam wizyte....moze czegoś konkretnego sie dowiem

pati_spam1, :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:

kejtik 
JakAś takA cichA

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pią 28 Lis, 2008 14:11   

U mojego siostrzeńca zmiany alergiczne podobno typowe dla alergików na mleko wystąpiły na zgięciach kolanek, pod pachami i na brzuszku...:(

motylek82 
JakAś takA cichA

Wysłany: Wto 02 Gru, 2008 14:54   

kejtik, a jakie to zmiany alergiczne...pod jaką postacią , wysypki czy plackow podobnych do liszajow????

kejtik 
JakAś takA cichA

Wysłany: Wto 02 Gru, 2008 23:11   

najpierw są to krostki takie małe czerwone, a później, jak się dziecko drapie, zlewają się w taki czerwony placek i sa takie jakby napuchniete i mają twarda skorupkę, jak się rozdrapie to sączy się ropa czy coś takiego...

motylek82 
JakAś takA cichA

Wysłany: Pią 05 Gru, 2008 09:54   

kejtik napisał/a:
najpierw są to krostki takie małe czerwone, a później, jak się dziecko drapie, zlewają się w taki czerwony placek i sa takie jakby napuchniete i mają twarda skorupkę, jak się rozdrapie to sączy się ropa czy coś takiego...

no to już nie wiem co moj mały ma...od czego czasem pojawiaja sie liszaje...cos mi sie zdaje ze lekarka sie pomyliła i tak naprawde o cos innego chodzi...na szczęscie niedługo jedziemy do alergologa

dziekuje dziewczyny za pomoc :calus: :thanks:

kejtik 
JakAś takA cichA

Wysłany: Sob 06 Gru, 2008 02:36   

to jest straszne, że coraz więcej małych dzieci cierpi na alergię, jedno co dobre, że większość z nich wyrasta z wiekiem...

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Sob 06 Gru, 2008 21:23   

kejtik napisał/a:
większość z nich wyrasta z wiekiem...
niby tak, ale niestety u części alergia zamienia się np w astmę oskrzelową :cry2:
A próbowałaś natłuszczać mu buźkę? jakich kremów używasz? może Twój maluch ma uczulenie na kosmetyki?

Aha u nas jest alergia i to widoczna, mleko nawet daje łagodniejsze objawy niż cholerna pietruszka :yikes: A np nie ma "typowych zmian" czyli w zgięciach,; po mleku pękają mu uszka i skóra między palcami, a po pietruszce zmiany za uszkami plus czerwone, suche, szorstkie place na policzkach (krostek w zasadzie było niewiele), które dodatkowo podrażniał np wiatr

kejtik 
JakAś takA cichA

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 16:30   

na kosmetyki raczej nie ma...staosowaliśmu elocom, ale wiadomo na sterydach, teraz mamy Triderm- pomaga na swedzenie, łagodzi objawy, zmiejsza wyprysk

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Pomogła: 617 razy
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 13:27   

kejtik napisał/a:

u nas dokładnie to samo wyszło Mlodemu :-(

MOJE żYCIE

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 13:32   

Madzialenna napisał/a:
u nas dokładnie to samo wyszło Mlodemu :-(
a powiedz gdzie maluch ma te zmiany?

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Pomogła: 617 razy
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 13:35   

pati_spam1, to są 4 plamy
po 2 z każdej strony głowki.Jedna na skroni, a druga z boku policzka

pati_spam1 napisał/a:
na drugi dzień po porodzie zsypało go (niby był to rumień noworodkowy)

u nas to samo dokładnie było

MOJE żYCIE

Odpowiedz do tematu