Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Testy alergologiczne z krwi u dzieci powyżej 12-go m-ca życi
Autor Wiadomość
Time 
NieŹle siĘ RozGadałA
Dwa Misie mam!

Pomogła: 561 razy
Wysłany: Czw 30 Paź, 2008 09:37   

Madzialenna napisał/a:
Mnie się wydaje,że jak każde dziecko małe
oj nie...są dzieci ładne i ładniejsze :arwena: A Julek na pewno nie jest ładny...... :diabel: :wub:

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 09:40 ]
Madzia to może zakaz gilgania zarostem? A przynajmniej nie po buzi?
Marynara dzięki Ci kobieto dobra za tabelkę! No to dałaś z nią czadu :zeby:

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Pomogła: 617 razy
Wysłany: Czw 30 Paź, 2008 10:47   

Time napisał/a:
A Julek na pewno nie jest ładny......

hmmm :-P

no M sie stara golic często, ale nie daje to duzo, bo wiadomo jak to jest z zarostem.Godzinę po ogoleniu juz czuć
ale staramy się mniej całowac Młodego, chociaz to strasznie ciezko :blush:

MOJE żYCIE

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Pomogła: 452 razy
Wysłany: Czw 30 Paź, 2008 14:20   

Madzialenna, a może tatuś za mocno brodą kuje? Piszesz o nivea, u nas te kosmetyki odpadly, bo mody ich nie tolerował.

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 14:22 ]
Madzialenna napisał/a:
no M sie stara golic często, ale nie daje to duzo, bo wiadomo jak to jest z zarostem
może depilacja :diabel: żartowałam :diabel:

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Wysłany: Czw 30 Paź, 2008 14:57   

pati_spam1 napisał/a:
może depilacja :diabel:

pomysł dobry :D zwłaszcza jak mi M za skórę zajdzie

MOJE żYCIE

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Czw 30 Paź, 2008 15:20   

Madzialenna napisał/a:
pomysł dobry :D zwłaszcza jak mi M za skórę zajdzie
buaha

marynara 
NieŹle siĘ RozGadałA
esta-esta siostry

Zaproszone osoby: 1
Pomogła: 219 razy
Wysłany: Czw 30 Paź, 2008 21:52   

Madzialenna napisał/a:
no to by znaczyło,ze marchewka tez Go uczula? :hmmm:
no własnie nie uczula Go marchewka, i dlatego tak się zastanawiam nad tym barwnikiem :hmmm:

Time napisał/a:
I co - myślisz, że to ten barwnik uczula czy jednak nie
nie wiem nadal - jestem już głupia od tego zastanawiania :arwena: bo od poniedziałku są krostunie malunie na całym brzuchu a dawno tak nie było żeby cokolwiek wyskoczyło na brzuchu i w dodatku żeby się tak długo utrzymywało
i mózg mi już paruje od kombinowania... żeby połączyć to może z innym alergenem niz ta margarynka w której był beta-karoten lub może to od dawna używane mydło które mi coś "podpada" lub nowo wprowadzony syrop z czarnej porzeczki (który oprócz owocu ma tylko cukier).... lub... lub... *&^$#@* wie co :evil:
:zemdlal:

Madzialenna napisał/a:
po nocy ma buźke lepsza, a wieczorem to już masakra.Sucha i szorstka
u nas jest podobnie, że na wieczór jest gorsza skóra
Cytat:
Żadne kremy nie pomagają :-(
a jakie juz macie wypróbowane ?

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 21:57 ]
Madzialenna, mam jeszcze jeden pomysł na Julkową wysypkę
ale aż sama nie wierzę że to piszę: a może spróbuj zmienić mleko na Nutramigen? :arwena:

no i własnie przyszła mi do głowy myśl: a może Konrad jednak jest uczulony na marchewę a ja nic o tym nie wiem :mysli:
zwariować idzie z tymi alergenami :zly:
od jutra abstynencja marchewkowa ::>: ::>: ::>:

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008 09:23   

marynara napisał/a:
a może spróbuj zmienić mleko na Nutramigen?

już się nad tym zastanawiałam :hmmm: narazie musze zuzyć to Pepti które mam, a potem wezmę receptę na Nutramigen

MOJE żYCIE

Time 
NieŹle siĘ RozGadałA
Dwa Misie mam!

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008 17:27   

Dziewczyny, dzisiaj pytając w aptece o kremy dla młodego zeszłam na szczepionki.
I okazuje się, że np. szczepionka MMR2 podawana dzieciom pierwszy raz w 13 m-cu życia na odrę/świnkę/różyczkę zawiera w sobie jajko kurze :yikes: :yikes: :yikes:
i w przeciwskazaniach pisze, że dzieciom uczulonym nie podawać jej chyba, że korzyści z zaszczepienia są większe niż jej nie podanie :roll:
No to co? Jak Tobi jest uczulony to nie zaszczepię? Ciekawe tylko jak to rozegrać. Bo z tego co przeczytałam, to tylko neurolog może wystawić zaświadczenie pozwalające uniknąć kary za niezaszczepienie dziecka :hmmm: ciekawe jak to rozwiązują u nas z alergikami????

pati_spam1 
NieŹle siĘ RozGadałA

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008 18:48   

Time napisał/a:
Dziewczyny, dzisiaj pytając w aptece o kremy dla młodego zeszłam na szczepionki.
I okazuje się, że np. szczepionka MMR2 podawana dzieciom pierwszy raz w 13 m-cu życia na odrę/świnkę/różyczkę zawiera w sobie jajko kurze :yikes: :yikes: :yikes:

Time przechodziłyśmy przez to, też był strach o to jajko, ale u nas pani doktor powiedziała żeby szczepić. Na szczęście nie było żadnych skutków ubocznych

marynara 
NieŹle siĘ RozGadałA
esta-esta siostry

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008 23:10   

Time napisał/a:
zawiera w sobie jajko kurze :yikes: :yikes: :yikes:
a dokładniej: ta szczepionka jest wyhodowana na białku jaja kurzego
Time napisał/a:
i w przeciwskazaniach pisze
a gdzie Ty się doczytałaś przeciwwskazań? ja co prawda szukałam tylko w ulotkach netowych ale nigdzie nie znalazłam :niewiem:
Time napisał/a:
z tego co przeczytałam, to tylko neurolog może wystawić zaświadczenie pozwalające uniknąć kary za niezaszczepienie dziecka :hmmm:
a czemu tylko neurolog? alergolog nie może? my dostaliśmy skierowanie do alergologa na podjęcie decyzji o szczepieniu :mysli:
Time napisał/a:
ciekawe jak to rozwiązują u nas z alergikami????
wydaje mi się że forumka Weranda pisała, że u nich w przychodni nie szczepi się alergików, ale nie jestem tego pewna w 100% i obiecuję, że zapytam ją
a zapytam, gdyż ja jestem wciąż na etapie odraczania tego szczepienia
i nie załamuj się Time, jak boisz się zaszczepić to ja Ci podpowiem jak ja starałam się do tej pory uniknąć tego szczepienia - może uda mi sie pomóc Tobie i Tobisiowi :tuli: jeśli oczywiście chcesz...

Time 
NieŹle siĘ RozGadałA
Dwa Misie mam!

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 09:18   

Cytat:
a gdzie Ty się doczytałaś przeciwwskazań? ja co prawda szukałam tylko w ulotkach netowych ale nigdzie nie znalazłam :niewiem:
ja nic w sieci nie mogę znaleźć o tej szczepionce niestety. Tamtą informację podała mi farmaceutka. Wystukała coś w kompie i przeczytała mi wszystko - skład, przeciwskazania i inne takie. Chyba do niej pójdę w tygodniu i poproszę o wydrukowanie tego :hmmm: żeby na spokojnie poczytać.
marynara napisał/a:
a czemu tylko neurolog? alergolog nie może?
dlatego napisałam, że z tego co przeczytałam to tyle wiem.... może i może alergolog. Jeśli tak to super!
marynara napisał/a:
i nie załamuj się Time, jak boisz się zaszczepić to ja Ci podpowiem jak ja starałam się do tej pory uniknąć tego szczepienia - może uda mi sie pomóc Tobie i Tobisiowi :tuli: jeśli oczywiście chcesz...
:prosi:

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 10:07   

dziewczyny-czy któras stosowała na wysypke maści ze sterydami?Nam przepisała wczoraj rodzinna Elosone.Korci mnie,żeby posmarowac Go jednak, bo widze jak się męczy

MOJE żYCIE

marynara 
NieŹle siĘ RozGadałA
esta-esta siostry

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 10:52   

Madzia, ja bym nie podawała
maść ze sterydem (tak prostym językiem mówiąc) jest tylko po ot żeby zeszły krostki, czyli żeby wyleczyc skórę
a w alergii (pokarmowej) chodzi o wyleczenie układu pokarmowego, bo on własnie sygnalizuje ze jest z nim coś nie tak, poprzez zmiany np. na skórze, alergeny "wyłaża" przez skóre zamiast kumulować się wewnątrz organizmu
jak posmarujesz sterydem to "wciśniesz" alergen z powrotem do organizmu i on będzie próbował sie wydostać z tamtąd w inny sposób lub coś tam wewnątrz zacznie "rozrabiać"
:hmmm:
tak mi właśnie tłumaczył zaufany lekarz
nie wiem jak to jest z alergiami kontaktowymi ale mimo wszystko jesli nawet zastosujesz steryd to staraj się nie stosować go przewlekle, tylko bardzo sporadycznie
tu mam dla Ciebie lekturkę http://www.atopowe-zapale...ortykosterydami
ja bym na Twoim miejscu stosowała kremy nawilżające tylko, nawet nie oliwke ani parafinę, raczej nie tłuste tylko nawilżające typu Emolium (smarować tysiąc razy w ciągu dnia) i czekała cierpliwie co dalej będzie się działo ze skórą
ja nie posmarowałam ani razu Konrada sterydem i udawało się nam zawsze tak wyprowadzic skórę "na prostą", że na wizytach lekarze zawsze mi mówili, że jak na alergika to Konrad ma bardzo ładną skórę - i nie pisze tego żeby się chwalić tylko po to żeby pokazać Ci że można innymi sposobami też dojść do ładnej skóry :tuli:

Madzialenna 
NieŹle siĘ RozGadałA
zośka

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 11:02   

marynara, Emolium mamy na porządku dziennym
no lekarka mówiła,żeby stosowac 2-3 dni i zaprzestać.Żeby tylko ulgę Mu sprawić,bo widze jak się dzieciak męczy
i dziękuję za linka

to buźka Julka

MOJE żYCIE

Time 
NieŹle siĘ RozGadałA
Dwa Misie mam!

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 11:15   

Madzia rozumiem Twoje obawy i chęć pomocy małemu i sobie zarazem. Ja kilka razy użyłam maści sterydowej - dermatolog mi advantan przepisała ale tego akurat nie użyłam, tylko maść specjalnie zrobioną bardzo mocno nawilżającą z mini mini minimalną ilością sterydu. Posmarowałam kiedy po 3 miesiącach stawania na głowie młody wyglądał jak kawał odklejającej się skóry. Pomogło, od tej pory smaruję tak jak pisze Marynara czyli tysiąc razy dziennie robioną maścią o właściwościach nawilżających. Do tego wróciłam do kąpieli w Oilatum bo Emoilum Tobciowi nie służy.
I Marynara ma rację pisząc jak działa steryd i alergia. Likwidujesz tylko skutek a nie przyczynę i zatkanie skóry może spowodować, że alergia zaatakuje jakiś organ wewnętrzny nie mogąc znaleźć ujścia. Do tego sterydy mocno uszkadzają tkankę....
SŁuchaj Madzia, jeszcze coś...nie wiem w jakiej wodzie kąpiesz Julka ale przy takich problemach skórnych nie powinno się używać zbyt ciepłej wody.
A te krostki to tylko na buzi ma czy jeszcze gdzieś? Bo jeśli na buzi to może np. uczula go materiał na jakim ma buzię np. w łóżeczku? albo kocyk jakiś? :hmmm:

Odpowiedz do tematu