oj nie...są dzieci ładne i ładniejsze A Julek na pewno nie jest ładny......
[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 09:40 ] Madzia to może zakaz gilgania zarostem? A przynajmniej nie po buzi?
Marynara dzięki Ci kobieto dobra za tabelkę! No to dałaś z nią czadu
no M sie stara golic często, ale nie daje to duzo, bo wiadomo jak to jest z zarostem.Godzinę po ogoleniu juz czuć
ale staramy się mniej całowac Młodego, chociaz to strasznie ciezko
no własnie nie uczula Go marchewka, i dlatego tak się zastanawiam nad tym barwnikiem
Time napisał/a:
I co - myślisz, że to ten barwnik uczula czy jednak nie
nie wiem nadal - jestem już głupia od tego zastanawiania bo od poniedziałku są krostunie malunie na całym brzuchu a dawno tak nie było żeby cokolwiek wyskoczyło na brzuchu i w dodatku żeby się tak długo utrzymywało
i mózg mi już paruje od kombinowania... żeby połączyć to może z innym alergenem niz ta margarynka w której był beta-karoten lub może to od dawna używane mydło które mi coś "podpada" lub nowo wprowadzony syrop z czarnej porzeczki (który oprócz owocu ma tylko cukier).... lub... lub... *&^$#@* wie co
Madzialenna napisał/a:
po nocy ma buźke lepsza, a wieczorem to już masakra.Sucha i szorstka
u nas jest podobnie, że na wieczór jest gorsza skóra
Cytat:
Żadne kremy nie pomagają
a jakie juz macie wypróbowane ?
[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 21:57 ] Madzialenna, mam jeszcze jeden pomysł na Julkową wysypkę
ale aż sama nie wierzę że to piszę: a może spróbuj zmienić mleko na Nutramigen?
no i własnie przyszła mi do głowy myśl: a może Konrad jednak jest uczulony na marchewę a ja nic o tym nie wiem
zwariować idzie z tymi alergenami
od jutra abstynencja marchewkowa
Dziewczyny, dzisiaj pytając w aptece o kremy dla młodego zeszłam na szczepionki.
I okazuje się, że np. szczepionka MMR2 podawana dzieciom pierwszy raz w 13 m-cu życia na odrę/świnkę/różyczkę zawiera w sobie jajko kurze
i w przeciwskazaniach pisze, że dzieciom uczulonym nie podawać jej chyba, że korzyści z zaszczepienia są większe niż jej nie podanie
No to co? Jak Tobi jest uczulony to nie zaszczepię? Ciekawe tylko jak to rozegrać. Bo z tego co przeczytałam, to tylko neurolog może wystawić zaświadczenie pozwalające uniknąć kary za niezaszczepienie dziecka ciekawe jak to rozwiązują u nas z alergikami????
Dziewczyny, dzisiaj pytając w aptece o kremy dla młodego zeszłam na szczepionki.
I okazuje się, że np. szczepionka MMR2 podawana dzieciom pierwszy raz w 13 m-cu życia na odrę/świnkę/różyczkę zawiera w sobie jajko kurze
Time przechodziłyśmy przez to, też był strach o to jajko, ale u nas pani doktor powiedziała żeby szczepić. Na szczęście nie było żadnych skutków ubocznych
a dokładniej: ta szczepionka jest wyhodowana na białku jaja kurzego
Time napisał/a:
i w przeciwskazaniach pisze
a gdzie Ty się doczytałaś przeciwwskazań? ja co prawda szukałam tylko w ulotkach netowych ale nigdzie nie znalazłam
Time napisał/a:
z tego co przeczytałam, to tylko neurolog może wystawić zaświadczenie pozwalające uniknąć kary za niezaszczepienie dziecka
a czemu tylko neurolog? alergolog nie może? my dostaliśmy skierowanie do alergologa na podjęcie decyzji o szczepieniu
Time napisał/a:
ciekawe jak to rozwiązują u nas z alergikami????
wydaje mi się że forumka Weranda pisała, że u nich w przychodni nie szczepi się alergików, ale nie jestem tego pewna w 100% i obiecuję, że zapytam ją
a zapytam, gdyż ja jestem wciąż na etapie odraczania tego szczepienia
i nie załamuj się Time, jak boisz się zaszczepić to ja Ci podpowiem jak ja starałam się do tej pory uniknąć tego szczepienia - może uda mi sie pomóc Tobie i Tobisiowi jeśli oczywiście chcesz...
a gdzie Ty się doczytałaś przeciwwskazań? ja co prawda szukałam tylko w ulotkach netowych ale nigdzie nie znalazłam
ja nic w sieci nie mogę znaleźć o tej szczepionce niestety. Tamtą informację podała mi farmaceutka. Wystukała coś w kompie i przeczytała mi wszystko - skład, przeciwskazania i inne takie. Chyba do niej pójdę w tygodniu i poproszę o wydrukowanie tego żeby na spokojnie poczytać.
marynara napisał/a:
a czemu tylko neurolog? alergolog nie może?
dlatego napisałam, że z tego co przeczytałam to tyle wiem.... może i może alergolog. Jeśli tak to super!
marynara napisał/a:
i nie załamuj się Time, jak boisz się zaszczepić to ja Ci podpowiem jak ja starałam się do tej pory uniknąć tego szczepienia - może uda mi sie pomóc Tobie i Tobisiowi jeśli oczywiście chcesz...
dziewczyny-czy któras stosowała na wysypke maści ze sterydami?Nam przepisała wczoraj rodzinna Elosone.Korci mnie,żeby posmarowac Go jednak, bo widze jak się męczy
Madzia, ja bym nie podawała
maść ze sterydem (tak prostym językiem mówiąc) jest tylko po ot żeby zeszły krostki, czyli żeby wyleczyc skórę
a w alergii (pokarmowej) chodzi o wyleczenie układu pokarmowego, bo on własnie sygnalizuje ze jest z nim coś nie tak, poprzez zmiany np. na skórze, alergeny "wyłaża" przez skóre zamiast kumulować się wewnątrz organizmu
jak posmarujesz sterydem to "wciśniesz" alergen z powrotem do organizmu i on będzie próbował sie wydostać z tamtąd w inny sposób lub coś tam wewnątrz zacznie "rozrabiać"
tak mi właśnie tłumaczył zaufany lekarz
nie wiem jak to jest z alergiami kontaktowymi ale mimo wszystko jesli nawet zastosujesz steryd to staraj się nie stosować go przewlekle, tylko bardzo sporadycznie
tu mam dla Ciebie lekturkę http://www.atopowe-zapale...ortykosterydami
ja bym na Twoim miejscu stosowała kremy nawilżające tylko, nawet nie oliwke ani parafinę, raczej nie tłuste tylko nawilżające typu Emolium (smarować tysiąc razy w ciągu dnia) i czekała cierpliwie co dalej będzie się działo ze skórą
ja nie posmarowałam ani razu Konrada sterydem i udawało się nam zawsze tak wyprowadzic skórę "na prostą", że na wizytach lekarze zawsze mi mówili, że jak na alergika to Konrad ma bardzo ładną skórę - i nie pisze tego żeby się chwalić tylko po to żeby pokazać Ci że można innymi sposobami też dojść do ładnej skóry
marynara, Emolium mamy na porządku dziennym
no lekarka mówiła,żeby stosowac 2-3 dni i zaprzestać.Żeby tylko ulgę Mu sprawić,bo widze jak się dzieciak męczy
i dziękuję za linka
to buźka Julka
Madzia rozumiem Twoje obawy i chęć pomocy małemu i sobie zarazem. Ja kilka razy użyłam maści sterydowej - dermatolog mi advantan przepisała ale tego akurat nie użyłam, tylko maść specjalnie zrobioną bardzo mocno nawilżającą z mini mini minimalną ilością sterydu. Posmarowałam kiedy po 3 miesiącach stawania na głowie młody wyglądał jak kawał odklejającej się skóry. Pomogło, od tej pory smaruję tak jak pisze Marynara czyli tysiąc razy dziennie robioną maścią o właściwościach nawilżających. Do tego wróciłam do kąpieli w Oilatum bo Emoilum Tobciowi nie służy.
I Marynara ma rację pisząc jak działa steryd i alergia. Likwidujesz tylko skutek a nie przyczynę i zatkanie skóry może spowodować, że alergia zaatakuje jakiś organ wewnętrzny nie mogąc znaleźć ujścia. Do tego sterydy mocno uszkadzają tkankę....
SŁuchaj Madzia, jeszcze coś...nie wiem w jakiej wodzie kąpiesz Julka ale przy takich problemach skórnych nie powinno się używać zbyt ciepłej wody.
A te krostki to tylko na buzi ma czy jeszcze gdzieś? Bo jeśli na buzi to może np. uczula go materiał na jakim ma buzię np. w łóżeczku? albo kocyk jakiś?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum