Wysłany: Sob 22 Lis, 2008 22:53 badania profilaktyczne piersi
mało się mówi na temat profilaktyki stąd pomysł na tą ankietę. Czy każda z kobiet przebadała się choć raz w życiu? ja mam 24 lata i ide na pierwsze badanie i to nie jest dobre,bo powinnam mieć już to dawno za sobą
między 18 a 24rż miałam piersi badane regularnie aparatem usg, potem raz palpacyjnie 4,5 roku temu. I to koniec. A szkoda, bo badanie trwa zaledwie chwilę, a może uratować życie. Sama badać się nie potrafię....
to bardzo proste i tez nie wiele czasu zajmuje,trzeba pierś podzieli sobie na 4 części i dokładnie wyczuwać palcami,ręka po tej stronie gdzie badamy pierś,musi być w różnych płaszczyznach,np.odwiedzona,uniesiona do góry,opuszczona na dół itd. trudno mi słowami opisać,ale to bardzo proste.
do tej pory tylko tak się badałam
Ja miała pierwsze USG piersi w wieku coś około 24 lat, potem lekarz kazał mi badać samej piersi. Ale ja ciągle widziałam w nich guzy, az w końcu wybrałam się do onkologa, o mi to spokoju nie dawało. Onkolog pomacał i powiedział, ze ma mnietypowa budowę piersi, ale że jest OK.
Drugie USG piersi miałam w połowie 2007 roku i to już było jak dotychczas ostatnie.
raz byłam na usg bo wyczułam coś u siebie,kłuło mnie. ale usg nic nie wykazało i przestało kłuc,więc temat zakończony. niestety sama się nie badam.nigdy o tym nie pamiętam,ale jednak powinnam.
Pomogła: 181 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Mar 2008 Posty: 2522
Wysłany: Pon 22 Lut, 2010 22:27
Marcia napisał/a:
Dziwne jest podejscie niektórych lekarzy.
racja.
Po incydencie zmoja koleżanką ja sama mam stracha.
Moja przyjkaciółka lat 22 wyczuła w piersi cos niepokojącego, poszła do lekarza potem na usg i wyszło ze ma raka sutka...na szęscie niezłosliwego, ale strachu było co nie miara
Teraz ja mam stracha bo wyczuwam coś w piersi ale nie wiem czy moze to mieć związek z karmieniem. Gdy byłam ostatnio u ginekologa to nie chciała mi zbadać piersi bo karmię, teraz nadal karmie piersią ale wyczuwam tam coś i nie wiem co to moze być.
Termin do ginekologa mam na maj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum