Wysłany: Sro 19 Mar, 2008 14:02 Rodzaj porodu a ilość pokarmu
Właśnie ... jak to jest? Zastanawiałam się nad tym czy rodzaj porodu ma wpływ na ilość pokarmu po porodze ... czy po CC trzeba jakoś specjalnie stymulować piersi?
Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
A może zależy to od długości porodu?
Ja rodziłam naturalnie i miałam bardzo dużo pokarmu przez pierwsze miesiące.
Karmiłam pół roku i pewnie dłużej by się dało, gdyby nie sytuacja losowa...
Ostatnio zmieniony przez rutka1234 Sro 19 Mar, 2008 14:58, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 12 razy Wiek: 27 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 19 Mar, 2008 16:10
ja mialam cc i bardzo malo pokarmu.Radze od początku stymulowac piersi laktatorem i to elektrycznym.No chyba ze dostaniesz dziecko od razu ale to raczej nie mozliwe.
ja siłami natury.... pokarmu mam ok... aż chyba ciut za dużo... mała najada się z jednej piersi i to jeszcze spija może z połowę... jak długo uda nam się z tak superową laktacją nie wiem... mam nadzieję że jak najdłużej.
Ja rodziłam przez CC ale w 31tc i dlatego musiałam stymulować produkcję pokarmu, bo nie mogłam dziecka dostawiać. Jak już miałam Kubę w domu to karmiłam też różnie, raz z cyca, raz musiałam ściągać. No ale w sumie karmiłam go ponad rok i gdyby chciał dłużej też bym dała radę. Najważniejsze to pozytywnie myśleć, nie załamywać sie przeszkodami i nic na siłę.
ja rodziłam dwa razy SN, ale niestety nie miałam prawie w ogóle pokarmu. Moje obydwie córy musiały być od samego początku dokarmiane sztucznym mlekiem.
Poród cc, na początku pokarmu mało, ale po 2-3 dniach było w sam raz. Jednak szybko zaczął zanikać i doszła butla. Kupiłam laktator elektryczny, odciągałam po każdym karmieniu i teraz znów tylko moje mleczko 8-)
Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 259 razy Wiek: 29 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 718 Skąd: Góry Świętokrzyskie
Wysłany: Pią 21 Mar, 2008 14:43
Ja miałam cc w 30 tyg i laktację wymusiłam laktatorem, zresztą cały czas odciągam pokarm, bo chłopaki po ponad miesiącu picia z butli nie radzą sobie z cycem zaznaczyłam pokarmu w sam raz chociaż, dla 2 nieraz mi brakuje i wyciągam zapas z zamrażarki, ale dla jednego brzdąca byłoby w sam raz
Pomogła: 63 razy Wiek: 37 Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Gdynia/Wejherowo
Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 11:37
Chyba jednak nie ma zależności między rodzajem, długością i innymi cechami porodu, a ilościa mleka. To sprawa indywidualna, może genetyczna.
Ja miałam stosunkowo szybki i łatwy poród (3 h), a pokarm pojawił sie dopiero na drugi dzień. I przez cały okres karmienia miałam dość mało mleka i chude jakieś takie. Małemu w pewnym momencie groziła nawet anemia z tego powodu. Karmiłam do 7 miesiąca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum