Dział o książach jest trochę kiepsko rozbudowany jak widzę...
Czy ktoś z was czyta może fantastykę?
Ja przyznam że od dzieciństa jestem zakochana w tej literaturze - zawsze praktycznie jestem w trakcie czytania jakiejś książki...
W tej chwili czytam Patrol Zmroku - trzecią część nocnego i dziennego patrolu jakby ktoś znał ;]
Ulubieni autorzy?
Oczywiście King - zawsze mnie zaskakuje i to kocham najbardziej ;]
O.S. Card - ma świetny cykl o przygodach Endera
Martin - tu akurat zachwycił mnie jeden cykl: Pieśń Lodu i Ognia - ale jest to tak dobra klasyka że naprawdę nie trzeba reklamować.
Nie przepadam o dziwo za Tolkienem i Sapkowskim...Ale przecież nie trzeba lubić wszystkiego...:)
No jeśli chodzi o Sapkowskiego i Tolkiena to raczej nie fantastyka ale fantasy, no i oczywiście uwielbiam ich, zwłaszcza Tolkiena cenię za wyobraźnię i za te wszystkie szczegóły, w końcu nie każdy autor tworzy własny świat i własny język
Lady Angel napisał/a:
Polecam też "Nekroskop" Brian'a Lumley'a
Ja w ogóle lubię Lumley'a, zwłaszcza "dom pełen drzwi"
Uwielbiam też Koontz'a tu mi ciężko polecić konkretną książkę bo jego twórczość jest świetna.
No i oczywiście nasz król King.
Pomogła: 63 razy Wiek: 37 Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 595 Skąd: Gdynia/Wejherowo
Wysłany: Sro 02 Kwi, 2008 09:44
Kiedys uwielbiałam fantastykę, np. Philip K. Dicka, Kira Bułyczowa...
Nadal nie stronię, ale wybieram coś z pogranicza gatunków. Ostatnio u mnie na topie jest Neil Gaiman, Robert Rankin
ja ubię fantasy a władcę pierścieni czy Wiedźmina to mogę na okrągło
mój syn też dużo czyta więc jak kupuję to jest awantura kto pierwszy czyta
teraz robiłam zamówienie na merlinie i zamówiłam 4 tomy "Kroniki Spiderwick" i "Opowieści z Narnii" wszystkie w jednym tomie, super, zamiast 7 książek jest jedna
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Kwi 2008 Posty: 52 Skąd: Żelazowa Wola
Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 01:53
Sapkowski- genialne książki, po prostu uwielbiam.
Wiedzmina do tego stopnia,że ostatnio kupilam sobie gre i jestem pod wrażeniem,że cos takiego w Polsce stworzono:)
Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 259 razy Wiek: 29 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 718 Skąd: Góry Świętokrzyskie
Wysłany: Sro 13 Sie, 2008 23:21
1babeczka napisał/a:
teraz robiłam zamówienie na merlinie i zamówiłam 4 tomy "Kroniki Spiderwick" i "Opowieści z Narnii" wszystkie w jednym tomie, super, zamiast 7 książek jest jedna
Opowieści z Narni przypominają mi dzieciństwo...
co do ulubionych autorów literatury grozy, czy fantasy to King, ale nie wszystkie książki mi przypadły do gustu, Tolkien, choć nie koniecznie trylogia, H. P. Lovercraft, lubię też czytać zbiory opowiadań różnych autorów, zawsze coś fajnego się trafi tylko czasu brak teraz
Zaproszone osoby: 2 Pomogła: 320 razy Wiek: 33 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 809 Skąd: z poligonu...
Wysłany: Pon 26 Paź, 2009 10:17
Kocham fantastyke i fantasy a wspomniany Sapcio jest jednym z moich ulubionych autorów. Czeka na mnie "Miecz przeznaczenia" i "Pani jeziora" tylko jakos czasu mi brak
Tolkien i Sapkowski to swoistego rodzaju kanon tej literatury i od nich właśnie zaczynałam. Jednak później zakochałam się w pewnym Mrocznym Elfie Słyszała któraś z was może o pisarzu R.A Salvatore ?
Fantastyka jest OK Ale nie wiem jak wy mam juz dość tych popularnych tytułów, które wszyscy zewsząd nam wciskają....
Chciałabym wam polecić książkę uniwersalną, którą można przeczytać samemu, razem z rodzeństwem, razem z dzieckiem i nie będzie to kolejny Harry Potter, chociaż tez z gatunku fantastycznego ;) niebawem ma swoją premierę, nazywa się "Baśniobór" - autorstwa Brandona Mulla. Ja przeczytałam wersję angielskojęzyczną. W stanach jest cała seria, więc i w Polsce pewnie się jej doczekamy Książka jest na prawdę świetna.
Baśniobór to rezerwat magicznych stworzeń. Wróżki, driady, najady, elfy, diabliki i wiele innych małych i dużych stworzonek zagrożonych wyginięciem znalazło tam schronienie. Nie łatwo jest opiekować się takim miejscem. Istoty magiczne są często nieobliczalne, a rezerwat kryje także najstraszliwsze potwory. Rodzeństwo Kendra i Seth nie mają pojęcia, w jakie miejsce trafili, gdy przyjeżdżają na prawie trzy tygodnie do dziadka, który jest strażnikiem tego niezwykłego rezerwatu. Dziadek początkowo nie wprowadza dzieci w tajniki swojego zajęcia, ale dociekliwe dzieciaki szybko odkrywają istnienie magicznych istot wokół siebie. Gdy zaś niesforny Seth pozwala sobie na zbyt wiele psot, wywołana zostanie prawdziwa lawina zdarzeń, mogących doprowadzić nawet do zagłady rezerwatu. "Baśniobór" Brandona Mulla to prawdziwie ekologiczna opowieść o tym, dlaczego należy chronić bioróżnorodność, ubrana w płaszczyk baśni. Jest w niej stary dom i ogromny ogród, jest głęboko skrywana rodzinna tajemnica, są rezolutni bohaterowie, którzy w Baśnioborze nie tylko dowiadują się sporo o magicznym świecie, ale przede wszystkim odkrywają w sobie odwagę i determinację, uczą się, czym jest lojalność i wierność sprawie. A dodatkowo odkrywają zalety picia mleka:)
"Baśniobór" to pierwsza część pięciotomowego cyklu - oryginalny tytuł to "Fablehaven". Na amerykańskiej stronie internetowej, można poczytac o całej serii.
Okładka jest super Ja kupiłam tę książkę siostrzeńcowi bo miał urodziny w ten weekend. Siostra mówiła, ze jest zachwycony, więc chyba spokojnie mogę się przyłączyć do polecania jej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum