Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
A fantastyka?
Autor Wiadomość
Nahya 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 06 Sty, 2008 20:03   A fantastyka?

Dział o książach jest trochę kiepsko rozbudowany jak widzę...
Czy ktoś z was czyta może fantastykę?

Ja przyznam że od dzieciństa jestem zakochana w tej literaturze - zawsze praktycznie jestem w trakcie czytania jakiejś książki...

W tej chwili czytam Patrol Zmroku - trzecią część nocnego i dziennego patrolu jakby ktoś znał ;]

Ulubieni autorzy?
Oczywiście King - zawsze mnie zaskakuje i to kocham najbardziej ;]
O.S. Card - ma świetny cykl o przygodach Endera
Martin - tu akurat zachwycił mnie jeden cykl: Pieśń Lodu i Ognia - ale jest to tak dobra klasyka że naprawdę nie trzeba reklamować.

Nie przepadam o dziwo za Tolkienem i Sapkowskim...Ale przecież nie trzeba lubić wszystkiego...:)

A jak wy?

Lady Angel 
Niby jEst a Nie mA
żołnierka ;-)

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Nie 17 Lut, 2008 20:37   

Nahya napisał/a:
Nie przepadam o dziwo za Tolkienem i Sapkowskim...

A ja własnie ich uwielbiam, czyli "Sagę o Wiedźminie" i "Władcę pierścieni".
Polecam też "Nekroskop" Brian'a Lumley'a.

kirsten 
NieŹle siĘ RozGadałA
mama Kuby i Piotrka

Pomogła: 146 razy
Wysłany: Nie 17 Lut, 2008 23:31   

No jeśli chodzi o Sapkowskiego i Tolkiena to raczej nie fantastyka ale fantasy, no i oczywiście uwielbiam ich, zwłaszcza Tolkiena cenię za wyobraźnię i za te wszystkie szczegóły, w końcu nie każdy autor tworzy własny świat i własny język :mrgreen:
Lady Angel napisał/a:
Polecam też "Nekroskop" Brian'a Lumley'a

Ja w ogóle lubię Lumley'a, zwłaszcza "dom pełen drzwi"
Uwielbiam też Koontz'a tu mi ciężko polecić konkretną książkę bo jego twórczość jest świetna.
No i oczywiście nasz król King.

gruszka 
Mówi cOraz WięcEj

Pomogła: 63 razy
Wysłany: Sro 02 Kwi, 2008 09:44   

Kiedys uwielbiałam fantastykę, np. Philip K. Dicka, Kira Bułyczowa...
Nadal nie stronię, ale wybieram coś z pogranicza gatunków. Ostatnio u mnie na topie jest Neil Gaiman, Robert Rankin

1babeczka 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro 28 Maj, 2008 15:39   

ja ubię fantasy a władcę pierścieni czy Wiedźmina to mogę na okrągło
mój syn też dużo czyta więc jak kupuję to jest awantura kto pierwszy czyta :zeby:
teraz robiłam zamówienie na merlinie i zamówiłam 4 tomy "Kroniki Spiderwick" i "Opowieści z Narnii" wszystkie w jednym tomie, super, zamiast 7 książek jest jedna

zeberka 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 01:53   

Sapkowski- genialne książki, po prostu uwielbiam.
Wiedzmina do tego stopnia,że ostatnio kupilam sobie gre i jestem pod wrażeniem,że cos takiego w Polsce stworzono:)

regina 
Mówi cOraz WięcEj

Zaproszone osoby: 1
Pomogła: 259 razy
Wysłany: Sro 13 Sie, 2008 23:21   

1babeczka napisał/a:
teraz robiłam zamówienie na merlinie i zamówiłam 4 tomy "Kroniki Spiderwick" i "Opowieści z Narnii" wszystkie w jednym tomie, super, zamiast 7 książek jest jedna
Opowieści z Narni przypominają mi dzieciństwo...
co do ulubionych autorów literatury grozy, czy fantasy to King, ale nie wszystkie książki mi przypadły do gustu, Tolkien, choć nie koniecznie trylogia, H. P. Lovercraft, lubię też czytać zbiory opowiadań różnych autorów, zawsze coś fajnego się trafi ;-) tylko czasu brak teraz :niewiem:

GŁOSUJ NA TWINSY http://www.bobovita.com.p...OTO&sys_id=5003

Kinga25 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Sro 12 Sie, 2009 14:12   

Dawno tu nikt nie pisał :-P co Wy nic a nic nie czytacie?!

Bambiii 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009 11:39   

najlepszy wg mnie jest władca pierścieni

tabby 
Mówi cOraz WięcEj
Olinkowa mamusia

Zaproszone osoby: 2
Pomogła: 320 razy
Wysłany: Pon 26 Paź, 2009 10:17   

Kocham fantastyke i fantasy a wspomniany Sapcio jest jednym z moich ulubionych autorów. Czeka na mnie "Miecz przeznaczenia" i "Pani jeziora" tylko jakos czasu mi brak :crazy:

eliza79 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 153 razy
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 20:47   

Lubię Sapkowskiego ale jeszcze bardziej Pilipiuka i Piekarę.

Stecunia 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Czw 31 Mar, 2011 13:40   

Tolkien i Sapkowski to swoistego rodzaju kanon tej literatury i od nich właśnie zaczynałam. Jednak później zakochałam się w pewnym Mrocznym Elfie :P Słyszała któraś z was może o pisarzu R.A Salvatore ?

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 09 Maj, 2011 11:53   

Fantastyka jest OK :) Ale nie wiem jak wy mam juz dość tych popularnych tytułów, które wszyscy zewsząd nam wciskają....

Chciałabym wam polecić książkę uniwersalną, którą można przeczytać samemu, razem z rodzeństwem, razem z dzieckiem i nie będzie to kolejny Harry Potter, chociaż tez z gatunku fantastycznego ;) niebawem ma swoją premierę, nazywa się "Baśniobór" - autorstwa Brandona Mulla. Ja przeczytałam wersję angielskojęzyczną. W stanach jest cała seria, więc i w Polsce pewnie się jej doczekamy :) Książka jest na prawdę świetna.

Baśniobór to rezerwat magicznych stworzeń. Wróżki, driady, najady, elfy, diabliki i wiele innych małych i dużych stworzonek zagrożonych wyginięciem znalazło tam schronienie. Nie łatwo jest opiekować się takim miejscem. Istoty magiczne są często nieobliczalne, a rezerwat kryje także najstraszliwsze potwory. Rodzeństwo Kendra i Seth nie mają pojęcia, w jakie miejsce trafili, gdy przyjeżdżają na prawie trzy tygodnie do dziadka, który jest strażnikiem tego niezwykłego rezerwatu. Dziadek początkowo nie wprowadza dzieci w tajniki swojego zajęcia, ale dociekliwe dzieciaki szybko odkrywają istnienie magicznych istot wokół siebie. Gdy zaś niesforny Seth pozwala sobie na zbyt wiele psot, wywołana zostanie prawdziwa lawina zdarzeń, mogących doprowadzić nawet do zagłady rezerwatu. "Baśniobór" Brandona Mulla to prawdziwie ekologiczna opowieść o tym, dlaczego należy chronić bioróżnorodność, ubrana w płaszczyk baśni. Jest w niej stary dom i ogromny ogród, jest głęboko skrywana rodzinna tajemnica, są rezolutni bohaterowie, którzy w Baśnioborze nie tylko dowiadują się sporo o magicznym świecie, ale przede wszystkim odkrywają w sobie odwagę i determinację, uczą się, czym jest lojalność i wierność sprawie. A dodatkowo odkrywają zalety picia mleka:)

"Baśniobór" to pierwsza część pięciotomowego cyklu - oryginalny tytuł to "Fablehaven". Na amerykańskiej stronie internetowej, można poczytac o całej serii.

basniobor okladka.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 59,94 KB

moni_d 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011 14:48   

Okładka jest super :) Ja kupiłam tę książkę siostrzeńcowi bo miał urodziny w ten weekend. Siostra mówiła, ze jest zachwycony, więc chyba spokojnie mogę się przyłączyć do polecania jej :)

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Wto 31 Maj, 2011 14:12   

To się cieszę :) Ja wam podpinam stronę z fragmentami http://basniobor.pl/index.php/fragmenty/. Mozna sobie poczytać :)

No i jest też konkurs... :)

Odpowiedz do tematu