Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy znacie i czytacie Henninga Mankella ?
Autor Wiadomość
Pani Ada 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 25 Paź, 2009 20:47   Czy znacie i czytacie Henninga Mankella ?

Czytam dużo zwłaszcza kryminałów ostatnio w moje ręce wpadła książka Mankella - Biała Lwica , przeczytałam w ciągu jednego wieczoru. Czy czytałyście jakieś inne pozycje tego autora? Czy możecie którąś polecić?

wera 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 08 Lis, 2009 12:29   

Tak ja przeczytałam już chyba wszystkie kryminały Menkella, które pojawiły się w Polsce. Są świetne. Ciągle czekam na nowe. Wiem, że teraz w listopadzie ma pojawić się "Chińczyk". Już nie mogę się doczekać :)

Pani Ada 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 08 Lis, 2009 19:09   

Tak , słyszałam o tej premierze - zapowiada się ciekawa książka -

"Chińczyk. W 2006 roku w szwedzkiej wiosce zostało brutalnie zamordowanych osiemnaście osób, sami starzy ludzie i jeden mały chłopiec. Zarżnięto też wszystkie zwierzęta gospodarskie, psy, koty, a nawet papugę. Sędzia Brigitta Roslin, spokrewniona z dwiema ofiarami, prowadząc prywatne śledztwo, przypadkowo wpada na trop Chińczyka, który może być odpowiedzialny za masakrę. Ten ślad prowadzi ją do Chin."

wera 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 08 Lis, 2009 21:51   

Szczególnie mogę polecić Ci całą serię z Kurtem Wallenderem. Widzę, że czytałaś już z tej serii "Białą Lwicę". Inne książki z tej serii, które ukazały się w Polsce to: "Morderca bez twarzy", "Psy z Rygi", "Mężczyzna, który się uśmiechał", "Fałszywy trop", "Piąta kobieta", "O krok" i "Zapora". Polecam przeczytać wszystkie :)

Pani Ada 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 19:10   

Już sobie wypożyczyłam Zaporę i już jestem w połowie - fajna książka, ie zawiodłam się , nie znoszę męczyć się przez pół ksiązki by coś w końcu zaczęło się dziać a u Mankella tego nie ma , już od początku książki potrafi zainteresować czytelnika :D

wera 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 21:49   

Pani Ada napisał/a:
Już sobie wypożyczyłam Zaporę i już jestem w połowie - fajna książka, ie zawiodłam się , nie znoszę męczyć się przez pół ksiązki by coś w końcu zaczęło się dziać a u Mankella tego nie ma , już od początku książki potrafi zainteresować czytelnika :D

Dokładnie :) MI z podanych powyżej podobały się oczywiście wszystkie, ale chyba najbardziej "Piąta Kobieta"

"W algierskim klasztorze ginie z rąk fundamentalistów islamskich szwedzka turystka. Jej śmierć zostaje zatuszowana, córka ofiary dowiaduje się o niej niemal przypadkiem.
Rok później, we wrześniu 1994, w okolicach Ystad zostaje dokonanych kilka tajemniczych, makabrycznych morderstw. Dlaczego ginie w męczarniach spokojny starszy pan, poeta i ornitolog? Właściciel kwiaciarni? A potem pracownik naukowy? Do akcji wkracza Kurt Wallander, ale jego zespół czeka trudne zadanie -- między ofiarami brak jest związku, ślady prowadzą donikąd."

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 09 Maj, 2011 12:48   

Kocham Mankella :)

Wiecie, że jest teraz nowy? Nazywa się "Powrót nauczyciela tańca".

Jest druga wojna swiatowa w tle, polski watek i super nowy bohater :)

Czytałyscie już? :)

mankell okładka.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 32,91 KB

moni_d 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Czw 12 Maj, 2011 13:41   

Ja właśnie czytam. Szczerze mówiąc to mój pierwszy Mankell, podarowany przez kogoś, kto dobrze wie, że uwielbiam szwedzkie kryminały :)
Prezent w pełni trafiony! Jest po prostu super! Początek mistrzowski, potem wchodzi międzynarodowa intryga i nic nie jest do końca pewne. Dla mnie bomba!
Mankell tak zawsze, bo może zainteresuję się serią z Wallanderem ;)?

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Czw 19 Maj, 2011 13:15   

Też fajna, chociaż bohater zupełnie inny, starszy :)

A jak ci się podoba Stefan?

moni_d 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011 12:09   

No właśnie bardzo. To jest coś co mnie przyciągnęło do szwedzkich kryminałów, że główni bohaterowie są tacy swojscy. Nie ma tu herosów ani geniuszy dedukcji. Jakoś mi się łatwiej wciągnąć w książkę jak bohater robi błędy, ma jakieś swoje rozterki i nie jest do końca idealny. Np. ja miałam ochotę zabić Stefana jak po raz kolejny odkładał telefon do Heleny i komentowałam sobie w myślach, że z niego "typowy facet" :P

Jovanna 
JakAś takA cichA
Mama RokendrOlki

Pomogła: 513 razy
Wysłany: Pon 23 Maj, 2011 12:55   

Ja też większość przeczytałam Mankella. Ostatnio zaniedbałam a mam Niespokojnego Człowieka teraz - czeka i dojrzewa :roll:

moni_d 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Wto 24 Maj, 2011 16:06   

Ja mogę polecić Powrót... jako lekturę obowiązkową dla fanów szwedzkich kryminałów :) A co do reszty Mankella postanowiłam zabrać się za nie w wakacje :)

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011 15:41   

Kryminały Mankellowskie sa super na plażę :) Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kryminały na wyjeździe czytać :) Super mi wchodził na wakacjach Stieg Larson, ale to już pewnie wszyscy czytali, więc nie będe polecać ;)

Jak ktoś jeszcze nie ma, lepiej nich sie w "Powrót nauczyciela tańca" zaopatrzy :)

moni_d 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 12:30   

dziewczyny! Jest super konkurs!

[ Dodano: Pią 03 Cze, 2011 12:31 ]
http://www.facebook.com/e...102211803206998

twarde.ciacho 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 15:44   

HA! Super :) Dzieki za link :) Widziałam, że mozna wygrać kurs tanga i książki :)
Ja co prawda mam dwie lewe nogi, ale.... ;)

[ Dodano: Pią 03 Cze, 2011 15:45 ]
O kurcze :) Rivierę mam blisko domu :) Gram ;) ;) ;)

Odpowiedz do tematu