Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Papieroski w ciąży
Autor Wiadomość
Angel 
ZaGada nA śMieRć

Zaproszone osoby: 1
Pomogła: 303 razy
  Wysłany: Nie 30 Wrz, 2007 21:09   Papieroski w ciąży

Kochana napewno masa z was tu piszących Forumeczek Paliła pali ;-)

Masa zucała Pale i znowu do Palenia wracała

Powiedzcie jakie są wasze metody walczenia z nałogiem Tytoniowym ;-)

Znalazłam taki artykuł na temat Palenia w ciąży :roll:
Napiszcie co wy sądzicie na temat Palenia w ciąży

Kobieta paląca tytoń w ciąży powoduje, że:
jej dziecko nie otrzymuje wystarczającej ilości tlenu, który jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju,
rozwijające się w jej łonie dziecko jest zmuszane do kontaktu z prawie 4.000 substancji chemicznych, w tym 40 rakotwórczymi, które są zawarte w dymie tytoniowym,
dziecko rodzi się znacznie mniejsze i podatniejsze na choroby wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego w porównaniu z dziećmi, których mamy nie palą,
zwiększa się ryzyko komplikacji w czasie ciąży: samoistnego poronienia, porodu przedwczesnego, krwawień z dróg rodnych, łożyska przodującego, przedwczesnego odklejenia łożyska lub pęknięcia błon płodowych, a także ciąży pozamacicznej.
palenie przez matkę w ciąży znacznie zwiększa ryzyko urodzenia martwego dziecka, wczesnej śmierci noworodka lub zespołu nagłej śmierci niemowlęcia (tzw. śmierci łóżeczkowej).

Najbardziej negatywnie na rozwój płodu wpływa zwłaszcza palenie w ostatnich 2 miesiącach ciąży.

Korzyści wynikające z rzucenia palenia przez kobietę w ciąży:
Jeśli kobieta paląca tytoń zrezygnuje z tego nałogu w pierwszej połowie ciąży, a najlepiej w pierwszym trymestrze ciąży (tzn. pierwszych 3 miesiącach), to ryzyko niskiej wagi urodzeniowej u dziecka, wcześniactwa, krwawień poczas ciąży lub martwego płodu będzie podobne jak u kobiet nigdy nie palących.
Nawet jeśli rzucenie palenia przez matkę nastąpi w 30 tygodniu ciąży istnieje szansa na wyrównanie przez dziecko swojej wagi urodzeniowej.

Jeśli kobieta pali po porodzie i jednocześnie karmi dziecko piersią to dochodzi do przekazywania wielu trujących substancji z dymu tytoniowego wraz z pokarmem matki. Do pokarmu przechodzi np. nikotyna, powodując u dziecka występowanie okresów niepokoju, bezsenności, wymiotów, biegunek, a także niefizjologiczne przyspieszenie pracy serca i zaburzenia krążenia.

Niemowlęta wdychające dym z papierosów wypalanych przez ich matki bądź ojców, 2 razy częściej zapadają na poważne choroby układu oddechowego (zapalenia płuc, oskrzeli, górnych dróg oddechowych). Poza tym palenie papierosów przez rodziców w istotny sposób zwiększa ryzyko wystąpienia astmy oskrzelowej u dziecka, a także przewlekłego zapalenia ucha środkowego, które jest główną przyczyną głuchoty w wieku dziecięcym. Istnieją także dowody na związek palenia tytoniu z innymi poważnymi chorobami, np. białaczkami.

Ponadto dzieci przebywające w środowisku dymu tytoniowego (np. z domów, gdzie palą ich rodzice lub inni domownicy) częściej chorują na nieżyty żołądkowo-jelitowe oraz gorzej rozwijają się umysłowo.

Według badań wykonanych przez jedną z amerykańskich organizacji zdrowia wynika również, że dziecko kobiety palącej może przysparzać w przyszłości więcej problemów wychowawczych niż dziecko kobiety niepalącej.

Madziowy Lipcowy upragniony Syneczek Oliverek

Ines_ka 
Ta to Ma gaDane
Wyrodna Matka

Pomogła: 511 razy
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2007 21:19   

Angel, ja paliłam 9 lat i rzuciłam z dnia na dzień, ponieważ przepaliłam się na jakiejś imprezie :) ))
W ciazy nie byłam, ale mam nadzieję że będe i powiem szczerze, ze jak widzę kobietyę w ciązy z papierosem to mam ochotę podejść i ją lutnąć żeby sie bogami nakryła. Tylko truje swoje dziecko, uzalezniając je.

[/url]

MartaM 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2007 21:37   

Ja paliłam 8 lat. Zawsze sobie mówiłam, ze rzuce jak zajde w ciąże. Rzuciłam z okazji Nowego Roku- tak mnie naszło- planowałam od 5 miesięcy ciąże , ale jakoś nie wychodziło.
Minął styczeń bez papieroska, luty, a 1 marca pozytywny test ciążowy :mrgreen:
W głębi duszy nawet sobie myśle , ze nasze maleństwo nie chciało zamieszkac w moim brzuszku ze względu na te ochydne papierosy :lol:
Bardzo sie cieszę ze rzuciłam palenie wcześniej niz dowiedziałam sie o ciązy, bo nie jest to łatwy okres - każdy palacz który rzucilł to wie- i nie musiałm dodatkowo sie stresować już będąc w ciąży.
Poza tym jestem bardzo negatywnie nastawiona do palenia w ciąży i równiez do biernego palenia w ciązy. Jestem całokowicie na NIE.
Również ogromne NIE dla palenia w obecności dziecka!!!!!

lulu 
ZaGada nA śMieRć

Pomogła: 217 razy
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2007 23:39   

Ines_ka napisał/a:
ze jak widzę kobietyę w ciązy z papierosem to mam ochotę podejść i ją lutnąć żeby sie bogami nakryła

podpisuje sie obiema rekami!!!
zabic,udusic,pokroic :roll:
ja palilam 8 lat,w dniu w kt zobaczylam dwie kreski wyrzucilam wszystkie papierochy.nie palilam prawie poltora roku,przez cala ciaze i karmienie...teraz odstawilam Matylde calkowicie i popalam :oops:

kinia 
NieŹle siĘ RozGadałA

Pomogła: 770 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 08:59   

ja nigdy nie paliłam i nie pale i raczej nie bede
jestem z sibie dumna :mrgreen:

hankaa1006 
Niby jEst a Nie mA
Mamusia Martynki

Pomogła: 43 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 10:10   

Ja paliłam 4 lata. Jak zobaczyłam na tescie dwie kreseczki papierosy przestały dla mnie istniec. Wczesniej próbowałam rzucic nie raz, ale za kazdym razem wracała. Teraz mi się udało - nie palę już prawie 1,5 roku :mrgreen:

lulu 
ZaGada nA śMieRć

Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 10:42   

Hania zazdrosze...u mnie zabraklo motywacji i znow popalam :roll:
ale to juz na pewno nie bedzie takie palenie jak kiedys...jestem najwiekszym wrogiem palenia przy dziecku..taki ze mnie glupi ale uswiadomiony palacz :-/

Angel 
ZaGada nA śMieRć

Pomogła: 303 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 10:45   

lulu, :evil: :evil: zuc palenie Babolu jeden :evil:

Tyle nie paliłas :evil:

Madziowy Lipcowy upragniony Syneczek Oliverek

lulu 
ZaGada nA śMieRć

Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 10:53   

Angel napisał/a:
Tyle nie paliłas

no wlacha :roll:

myszka 81 
NieŹle siĘ RozGadałA

Zaproszone osoby: 3
Pomogła: 377 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 10:54   

Ja też wrogiem palenia jak i picia w ciąży jestem :evil:

][/url]

aniołek 02.09.07 (8tc)

lampka 
Mówi cOraz WięcEj
rosnij syneczku :)

Pomogła: 376 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 11:24   

ja pale ale sytaram sie ograniczac ,zeby bylo mi latwiej rozstac sie z nalogiem wkoncu mysle o bejbiku i niechcialabym go truc

url=http://pierwszezabki.pl] [/url]

Uśmiechnij się :)to działa

kinia 
NieŹle siĘ RozGadałA

Pomogła: 770 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 12:15   

wróci Marcin to sie palenie skonczy

regina 
Mówi cOraz WięcEj

Pomogła: 259 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2007 15:37   

Nigdy nie paliłam i nigdy nie zamierzam zacząć. Niestety byłam biernym palaczem w dzieciństwie... mój M przestał palić jeszcze przed ślubem, bo wolał mnie niż fajki :) tak na serio to Go nie zmuszałam,ale nie mógł palić przy mnie, więc mało czasu Mu na palenie zostawało :mrgreen: Jestem przeciwna palaczom wogóle, zwłaszcza kobietom w ciąży i ludziom, którzy palą przy dzieciach! Szkoda, że u nas w kraju nie ma kultury palenia i będąc w knajpie, na przystanku czy w na spacerze musimy wdychać dym tytoniowy innych...

GŁOSUJ NA TWINSY http://www.bobovita.com.p...OTO&sys_id=5003

kasiol81 
JakAś takA cichA
Mama Cudaka;)

Pomogła: 112 razy
Wysłany: Czw 04 Paź, 2007 15:00   

Tak jak Lulu i hania paliłam do momentu ujrzenia II kresek, tzn gdy zaczęliśmy starania rzuciłam, ale później nerwy i stres że nie wychodzi nam sprawiły że wróciłam do palenia, teraz od czasu do czasu ( zwykle wtedy gdy Wojtek choruje) popalam, ale rzadko.

tuti 
JakAś takA cichA
Lutowa mamuśka ;)

Pomogła: 291 razy
Wysłany: Sro 17 Paź, 2007 10:44   

Ja nigdy nie paliłam... nie probowałam nawet ...

ale wiem że czasem rzucenie moze być ciężkie....
ciąża może doskonale motywować :clap2:
z całego serducha kibicuje tym które rzuciły gdy ujrzaly II kreski :D to trudny okres... stres, hormony... a tu jeszcze zero fajeczek...
trzymajcie sie dzielnie bo warto !!! a po małym niepowodzeniu stawajcie do walki od nowa w koncu musi sie udać tak na 100% :thumbsup:

Odpowiedz do tematu