Wraz z rozwojem ciąży i powiększaniem się płodu, mogą wystąpić zaparcia. Oto kilka rad, jak przeciwstawić się tym dolegliwościom:
* wprowadź do diety produkty zawierające błonnik
* pij dużo soków warzywnych i owocowych
* zrezygnuj ze słodyczy zastępując je suszonymi owocami, np. rodzynki, śliwki, morele.
* zwykłą herbatę zastąp herbatkami ziołowymi lub owocowymi
* pij dużo wody mineralnej
* do przygotowanych potraw możesz dodać otręby pszenne
Oprócz odpowiednio zmodyfikowanej diety, gdy nie ma przeciwskazań ze strony Twojego lekarza prowadzącego, możesz się trochę pogimnastykować, popływać lub choćby pospacerować. Pamietaj! Ruch zwykle pomaga.
a mi przy zaparciach bardzo pomogly.... zupy jarzynowe!
2x dziennie na sniadanie i kolacje,
problem zniknal jak reka odjal a bylo ze mna juz naprawde kiepsko... nie dzialalo juz nic...
Duphalac mi pomógł 2 dni pod rząd a potem nawet i on okazał się za słaby na moje jelita. Teraz wcinam suszone śliwki węgierki i jest znacznie lepiej. Może nie rewelacjnie ale lepiej
Ja jestem w 9 t.c. i nie mogę sobie poradzić z zaparciami staram się jeść regularnie pewien jogurt z Acti Regularis i raz na kilka dni jest poprawa... a chciałabym, żeby co dzien tak było... cóz - uroki ciąży
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum