Zgaga Jest to dolegliwość związana z rozluźniającym działaniem progesteronu, a także uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i narządy jamy brzusznej. Zazwyczaj daje o sobie znać na początku ciąży i w trzecim trymestrze. Żeby sobie pomóc:
:arrow: Unikaj nadmiaru słodyczy, a jeśli zgaga bardzo Ci dokucza, zrezygnuj z nich w ogóle.
:arrow: Unikaj także potraw pikantnych, mocno doprawionych, gorących, tłustych.
:arrow:
:arrow: Nie jedz dużo na raz - lepiej częściej, lecz małymi porcjami.
:arrow: Unikaj pozycji leżącej po posiłku. Kolację zjedz najpóźniej 2 godz. przed położeniem się. Jeżeli się jednak zdarzy, że jadłaś niedługo przed snem, nie kładź się całkiem płasko, lecz z głową nieco wyżej.
:arrow: Podobnie jak w przypadku nudności, pomocny bywa majeranek. Leki zobojętniające kwas żołądkowy stosuj tylko wtedy, gdy są naprawdę niezbędne. Unikaj zawierających glin (aluminium) oraz sody oczyszczonej - mogą prowadzić do zatrzymywania w organizmie wody.
:arrow: Pamiętaj również o odpowiedniej dawce ruchu - najlepiej umiarkowanego wysiłku na świeżym powietrzu. To pomoże w uregulowaniu pracy jelit.
*żródło: fundacja Rodzić po ludzku
Problemy układu trawiennego - ze zgagą, wzdęciami, zaparciami czy biegunkami uporasz się, stosując bezpieczne leki do kupienia bez recepty, np. Maalox, Alugastrin, Espumisan czy Carbo medicinalis.
żódło:eDziecko
Leki w ciąży
lek. med. Agnieszka Kurczak-Powolny
Zgaga w ciąży
DEFINICJA
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w dolnej części klatki piersiowej połączone czasami z odczuciem goryczy w ustach.
OBJAWY I PRZEBIEG
Zgaga jest dolegliwością, która u kobiet ciężarnych pojawia się bardzo często. Nie stanowi ona zagrożenia dla matki i płodu. Występowanie zgagi we wczesnej ciąży spowodowane jest zwiotczeniem ścian mięśni przewodu pokarmowego na skutek działania progesteronu. Jednak najczęściej występuje w późniejszych miesiącach ciąży i ma związek z uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i jelita, zaburzając pracę przewodu pokarmowego.
Wraz ze zgagą mogą pojawić się bardzo uciążliwe odbijania, jak również kwaśne wymioty.
WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Jeżeli zgaga staje się bardzo dokuczliwa, nie pomagają domowe sposoby jej pozbycia się, a do tego dołączają się jeszcze inne objawy tj. zaparcia, wymioty czy gorączka należy udać się do lekarza. Może on zalecić odpowiednie leczenie farmakologiczne polegające na przyjmowaniu środków neutralizujących działanie kwasów żołądkowych. Leki takie pomimo tego, że są ogólnie dostępne w aptekach bez recepty, kobiety ciężarne powinny zażywać wyłącznie po konsultacji z lekarzem prowadzącym.
LECZENIE DOMOWE
W przypadku zgagi ogromne znaczenie ma odpowiednia dieta. Aby zminimalizować dokuczliwe i nieprzyjemne jej objawy, należy wystrzegać się potraw pikantnych oraz tłustych. Posiłki należy przyjmować często, ale w małych ilościach. Należy także unikać wszelkich używek. Kawa, alkohol czy papierosy znacznie nasilają objawy zgagi. Również nadmierna ilość spożywanych słodyczy może przyczynić się do zwiększenia dolegliwości. Czasami w ich zwalczaniu pomaga wypicie szklanki ciepłego mleka lub zjedzenie garści migdałów.
Poza dietą należy pamiętać o tym, by nie uciskać brzucha i okolicy talii przez noszenie zbyt obcisłej odzieży. Niekiedy pomóc może sypianie z głową ułożoną nieco wyżej niż zwykle.
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007 14:19
He he ja od dawna stosuję się do wszystkich tych zasad, a zgaga i nadkwaśność jak była, tak jest:( W dodatku odbija mi się jak staremu marynarzowi Niezależnie od tego, co zjem, a jem najczęściej kefiry i owoce... No cóż, czasem trzeba chyba się z tym pogodzić :-?
to po owocach tak możesz mieć
ale widocznie taki Twój urok
ja na zgagę migdały zjadałam-pomagały mi bardzo
i czasem rennie (ale to rzadko)
ponoć też ciepłe mleko pomaga-ale ja nie lubię więc nie próbowałam
zresztą już pod sam koniec drugiej ciąży to nic mi na zgagę nie pomagało-jakoś synek tak mi po żołądku kopał
_________________ Aniołek Kacperek ur.zm. 02.05.2006
i Tymuś ur. 01.08.2007
Ja właśnie walczę od dwóch tygodni ze zgagą Zajadam migdałki (hmmm... takie leki to ja uwielbiam) zmieniłam dietę, śpię na wysokich podusiach... i jak było tak jest. Mleko pomaga tylko na chwilę. Dzisiaj kupiłam rennie, ale nie mam odwagi sama sięgnąć po tabletki a do gina idę dopiero za 9 dni
[ Dodano: Wto 27 Lis, 2007 09:25 ]
A jednak sytuacja zmusiła mnie do zażywania Rennie, ale ulga nie była trwała :-? Dlatego zaczęłam przeszukiwać internet i znalazłam taką radę:
,,herbatka z imbiru (świeżego, startego) skutecznie pozwala pozbyć się zarówno zgagi, jak i nudności, pomaga walczyć a niestrawnością, nadmiarem gazów. Jest polecany osobom mającym kłopoty żołądkowo-jelitowe. Bez oporów można go stosować w ciąży". To właśnie coś dla mnie- pomyślałam i postanowiłam spróbować. No i skutek był i jest wspaniały
Wszystko przeszło jak ręką odjął. Dlatego polecam innym :grin: Wystarczy pół łyżeczki zaparzyć szklanką wody, lepiej smakuje na zimno. Imbir może nie jest rewelacyjny w smaku (dość ostry), ale pijałam już gorsze rzeczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum