Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Lauretta
Sro 17 Paź, 2007 22:15
Na skróty do śmierci czyli anoreksja
Autor Wiadomość
Angel 
ZaGada nA śMieRć

Zaproszone osoby: 1
Pomogła: 303 razy
  Wysłany: Pią 12 Paź, 2007 20:31   Na skróty do śmierci czyli anoreksja

Cytat:
wikipedia.pl
Jadłowstręt psychiczny (z grec. an - brak, pozbawienie, orexis - apetyt Anorexia nervosa) - choroba cywilizacyjna polegająca na utracie wagi wywołanej przez osobę chorą, z objawami dysmorfofobii, w której odczuwa ona lęk, ponieważ nie spełnia wymogów współczesnego świata co do własnego wyglądu oraz w sposób zaburzony spostrzega własne ciało. Lęk przybiera postać uporczywej idei nadwartościowej, w związku z czym pacjent wyznacza sobie niski limit wagi. Dotyczy przeważnie dziewcząt i kobiet w wieku 10-13 lat oraz 16-21.

Anoreksję cechuje szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne zmiany. Nieleczona zabija w ok. 10% przypadków. Zwykle rozpoczyna się przed 25 rokiem życia - dochodzi w niej do utraty łaknienia oraz spadku wagi, co najmniej o 25% poniżej wagi wyjściowej. O anoreksji mówi się, gdy następuje odmowa utrzymania ciężaru ciała powyżej granicy wagi minimalnej dla wieku i wzrostu, intensywny lęk przed przybraniem na wadze lub otyłością, zaburzony obraz własnego ciała tj. osoba chora uważa, że jest zbyt gruba mimo tego, że tak naprawdę jest już wyniszczona.

http://anoreksja.hipnoza....noreksja1_1.jpg

http://anoreksja.hipnoza....noreksja1_2.jpg

-Co uważacie o anoreksji :?:

-Spotkałyście się z nią :?:

-Znacie kogoś chorego, a może to Wy chorujecie :?:

-Macie manie chudnięcia :?:

-Czy uważacie, że to wina mediów, ponieważ kreują chudośc jako trend :?:

Polecam strone o anoreksji
http://www.anoreksja.org/[/quote]

Madziowy Lipcowy upragniony Syneczek Oliverek

Goff. 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 12 Paź, 2007 20:55   

Siostra mojej kolezanki zaczęła na to chorowac w wieku 13 lat i w najgorszym momencie ważyła 25 kg przy wzroście 163cm.. :blink: :-? zaburzenia w pracy watroby, nerek, arytmia serca itd... :closedeyes: w tej chwili dziewczyna ma 17 lat i je już normalnie ale nadal jest pod opieką psychologa.

Angel 
ZaGada nA śMieRć

Pomogła: 303 razy
Wysłany: Pią 12 Paź, 2007 20:58   

Goff., Qrcze to musi być straszne :roll:

Madziowy Lipcowy upragniony Syneczek Oliverek

Lauretta 
Niby jEst a Nie mA
mamunia cesarzyka

Pomogła: 38 razy
Wysłany: Pią 12 Paź, 2007 22:13   

założyłam temat o identycznej tematyce

http://www.babskieforum.p...iania-vt310.htm

Goff. 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 13 Paź, 2007 09:59   

Angel, nom męczy się dziewczyna i wszysty sie boją,że wróci do odchudzania bo nadal podobaja jej sie chude modelki ona nie widzi, że te wysuszone ciało jest "brzydkie" dla niej jets idealne wręcz ale je normalnie chociaż nie chce bo wie jak była blisko końca :cry:

Lena32 
NieŹle siĘ RozGadałA

Pomogła: 521 razy
Wysłany: Nie 14 Paź, 2007 23:33   

to straszna choroba....mojej koleżanki córka zachorowła i jest dopiero na początku drogi tzn leczenia,ma 15 lat :-(

kejtik 
JakAś takA cichA

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008 23:26   

Ja też całe życie się odchudzam, ale za dużym łasuchem jestem, żeby dostać jadłowstrętu :)

A tak serio, to współczuję - chyba nie ma bardziej posuniętej nieakceptacji siebie i swojego ciała.

[ Dodano: Pon 07 Kwi, 2008 00:32 ]
Myślę, że to media kreują kanon piękności. Projektantami mody są zazwyczaj homoseksualiści i to oni wybierają kobiety najczęściej pozbawione kobiecości. Na szczęście ten trend się zmienia i co by nie mówić o szowinistycznych hip-hopowych teledyskach, to występują w nich prawdziwe kobiety z krwi kości.

Ale wszystko to i tak kwestia psychiki, domu, w którym się żyje. Na anoreksję zazwyczaj chorują perfekcjonistki - chcą być idealne w każdym calu. Młode dziewczyny, którym od zawsze mówi się, że są piękne, nie będzie przeszkadzać 5 kilo nadwagi. Świadomość własnej wartości to klucz do zdrowia psychicznego.

Zakompleksionym polecam wycieczkę do USA - można się dowartościować :)

Marcia 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008 18:54   

moja koleżanka w liceum była na krawędzi anoreksji..strasznie schudła prawie nic nie jadła, bo chciała zostać modelką. Zamiast tego wylądowała w szpitalu. A ja uważam, że dobrze jest mieć trochę więcej ciałka niż dziewczyny z okładek "Cosmopolitan". Jak mówi mój facet: "Kochanego ciałka nigdy za wiele..ale żebyś nie przesadziła Kochanie z moimi radami" :D

kejtik 
JakAś takA cichA

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw 01 Maj, 2008 12:11   

Niech żyje Jenifer Lopez, Salma Hayek i Beyonce! :)

anksunamun 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw 26 Cze, 2008 15:33   

dla mnei to straszne a wszystko przez modelki przesadnie chude... przez ten glupi ideal pieknej sylwetki

Babushka 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Sob 04 Paź, 2008 16:01   

Kejtik napisała - nie ma chyba bardziej posuniętej nieakceptacji siebie...

I wydaje mi się, że to jest sedno sprawy. Modelki, owszem. Moda, owszem. Ale spotkałam kilka razy anorektyczki, młodziutkie dziewczyny. I miałam wrażenie, że to psychika, brak akceptacji (znałam też rodziców niektórych z nich), nielubienie siebie.

Choć pewnie kreowanie ideałów przez media stanowi nieszczęśliwe uzupełnienie problemów emocjonalnych.

Ines_ka 
Ta to Ma gaDane
Wyrodna Matka

Pomogła: 511 razy
Wysłany: Sob 04 Paź, 2008 17:07   

Powiem Wam, ze mam w rodzinie kobietę, która chorowała na anoreksję. Teraz sie podobno z tego wyleczyła, juz się ciagle nei odchudza ale liczy kaloriw i dba, zeby utrzymać wagę którą ma ciągle. Ma córeczke i co - dziecko nie mające jeszcze roku ma pilnowane kalorie, ilość pokarmów i ma wbijane do głowy ze człowiek, który ma chociaż trochę tłuszczu jest brzydki ...
Jak myslicie na kogo ta córka wyrośnie? Bo moim zdaniem będzie kolejna anorektyczką. Więc nei tylko Cosmopolitan itp kreują wizerunek, ale takze zakompleksieni ludzie.

[/url]

miedziana 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 20 Paź, 2008 23:49   

Ja swego czasu też miałam z tym mały problem - właściwie przesadnie dbałam o skład i składniki posiłków (to też się jakoś nazywa), skończyło się na tym, że na jedzeniu kiełków, otrębów, warzyw i pieczywa pełnoziarnistego, waga spadła mi do 42kg i zaczęły się problemy ze zdrowiem.
Wróciłam jednak do normy, teraz jem normalnie i to na co mam ochotę (a zawsze uwielbiałam owoce i warzywa), wagę pomaga mi utrzymać tryb pracy :P i dobra "rodzinna" przemiana materii.
Co do wzorców - chore są te z pokazów mody i wyfotoszopowane w gazetach. Liczy się przede wszystkim zdrowie i dobre samopoczucie ciała i z ciałem - oto co można zrobić dla siebie najlepszego.
Your fists... Your fists

Marcia 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 26 Paź, 2008 21:48   

tak jeszcze dla przestrogi dla tych którzy uważają że anoreksja czy w drugą stronę bulimia to dobry sposób na bycie szczupłą.

Moja koleżanka skończyłą w szpitalu nie tylko pod kroplówką (to by była słaba przestroga) ale musiała być odżywiana pozajelitowo czyli z jej ciała wystawały rury do których codziennie były podłączane worki z substancjami odżywczymi.

Masakra, blizny, cierpienie, a wygląd takiej przechudzonej - koszmar.

Nie róbcie tego koleżanki

IZA 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009 14:13   

Przerażające są skutki tej choroby... :-( Najsmutniejsze jest jednak to, że zdrowy i pełny życia organizm życia traci energie... wyniszcza się

Odpowiedz do tematu