Wysłany: Wto 16 Paź, 2007 19:04 Obrzezamy - tak czy nie ?
Znalazłam na necie taki artykuł i wypowiedz co wy sądzicie
Napletek (łac. praeputium) jest fałdą skórną, która okrywa żołądź penisa w stanie spoczynku. Fałda ta zawiera wyspecjalizowane erogenne zakończenia nerwowe oraz tkankę, która nawilża i ochrania najbardziej wrażliwą część penisa. Gdy penis znajduje się w stanie wzwodu, skóra ześlizguje się odsłaniając żołądź. Z wyjątkiem nielicznych przypadków pewnych anomalii, każdy mężczyzna rodzi się z napletkiem. Obrzezanie usuwa tę ochronną fałdę skórną, wraz z jej najbardziej wrażliwą wewnętrzną częścią, pozostawiając żołądź na wierzchu. Jeżeli twoja żołądź jest okryta warstwą skóry, oznacza to, że masz napletek.
Oczywiście, rodzice mają prawo decydować o jego zdrowiu, ale patrząc na to od strony moralnej, czy prawo to rozciąga się również na usuwanie części ciała bez zgody zainteresowanego? Takie działanie można byłoby zaakceptować tylko w przypadku, gdyby napletek stanowił jakiś problem. Jednak argumenty, głoszące, że usunięcie napletka poprawia stan penisa (np. redukuje ryzyko wystąpienia raka penisa, który jest niezwykle rzadką chorobą) od dawna są bezpodstawne. Często zdarza się, że żołądź lub napletek dziecka zostają zaatakowane przez grzybicze infekcje, a chłopiec poddawany jest obrzezaniu w celu pozbycie się ich. Nikt jednak nie chciałby wiedzieć, czy w celu zwalczenia infekcji i uniknięcia operacji przedsięwzięto wszystkie środki (np. kremy przeciwgrzybiczne). Dlaczego nadal wykonuje się obrzezanie, skoro nie ma ono wpływu na zdrowie? W miejscach, gdzie obrzezanie wykonuje się dosyć często, uwarunkowane jest to względami tradycyjnymi (lub religijnymi), bądź też przeświadczeniem lekarzy o tym, że jest ono dobrym rozwiązaniem dla zdrowia.
A wiec obrzezamy czy nie
Ostatnio zmieniony przez Angel Sro 14 Lis, 2007 18:40, w całości zmieniany 2 razy
jestem za! sama oczekuje synka i chcialam go obrzezac, ale mam problem z tym w swoim miescie :evilmad: znam wielu mezczyzn ktorych obrzezano z powodow religijnych badz zdrowotnych i po rozmowach z nimi jestem na Tak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum