Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Porady na poranne nudności
Autor Wiadomość
Angel 
ZaGada nA śMieRć

Zaproszone osoby: 1
Pomogła: 303 razy
  Wysłany: Pią 12 Paź, 2007 21:51   Porady na poranne nudności

Porady na poranne nudności

Jeśli każdy ranek zaczynasz od biegu do łazienki i wcale cię nie pociesz fakt, że potrwa to tylko do ok. 12 tygodnia ciąży proponuję ci kilka wskazówek, które pomogą ci w odzyskaniu dobrego samopoczucia.

Pij dużo wody. Najlepiej niegazowanej. Najlepiej 12 szklanek dziennie. Woda wypłucze z twojego organizmu toksyny, na które twoje dziecko właśnie reaguje wymiotnie.

Jedz mało, ale często. Dzielenie posiłków na mniejsze porcje sprawi, że żołądek nie jest obciążony. A częste podjadanie reguluje wytwarzanie soków trawiennych. Nie będziesz miała napadów głodu i nie przeciążasz żołądka, który m.in. przed nadmiarem broni się wymiotami. Zapomnij na razie o cytrusach, nasilają nudności. Kolację zjedz na dwie godziny przed snem.

Zaczynaj dzień od ciepłego mleka lub banana. To naprawdę doskonały sposób. Jeśli nie znosisz zapachu mleka lub z innych powodów nie możesz go pić, wypij pół szklanki ciepłej wody z cytryną. Możesz też sięgnąć po połówkę banana, kromkę chrupkiego pieczywa albo suche płatki śniadaniowe.

Dogadzaj sobie, jednak z umiarem. Niektórym kobietom na poranną niedyspozycję pomaga zjedzenie czegoś ostrzejszego: kiszonego ogórka, łyżeczki musztardy, albo wypicie soku z cytryny. Ostre potrawy mogą podrażnić i tak już bardzo wrażliwą obecnie śluzówkę żołądka i jelit. Jeśli nie możesz się im oprzeć, nie walcz ze sobą, ale poszukaj zamiennika, którego organizm nie zna. Proponuję imbir.

Unikaj intensywnych zapachów. Nieważne, czy są miłe, czy przykre. Mdłości możesz poczuć zarówno przy otwieraniu pełnej jedzenia lodówki, jak i po skropieniu się perfumami. Nie używaj odświeżaczy powietrza, również w łazience. Perfumy odstaw na półkę, zaopatrz się w bezzapachowy dezodorant kulkowy. Jeśli w pokoju, w którym pracujesz, ktoś używa mocnej wody toaletowej, odważ się i powiedz o swojej dolegliwości.

Miej pod ręką migdały. Gdy poczujesz, że zbliża się atak nudności, szybko zjedz ich kilka. Migdały znakomicie zapobiegną przykremu uczuciu, że jest Ci niedobrze. Możesz też pogryzać je zapobiegawczo co 2-3 godziny. Nie bój się, że od nich przytyjesz to hit najnowszych diet odchudzających.

Słuchaj uspokajającej muzyki. A odpowiednio dobrana muzyka (niekoniecznie klasyczna) jest bardzo skutecznym sposobem na jego osiągnięcie. Wybierz muzykę, jaką najbardziej lubisz, ważne, by wpływała na Ciebie naprawdę kojąco. Pamiętaj też, że nie powinna zawierać tonów zbyt wysokich (śpiew operowy, flet) lub zbyt niskich (basy gitary, tybetańskie gongi), bo niekorzystnie wpływają na rozwijające się w Tobie dziecko.

Noś czapkę i ciepłą kamizelkę. Wychłodzenie organizmu i gwałtowna zmiana temperatury także nasilają skłonność do wymiotów. Ubieraj się więc na cebulkę. Przygotuj jedną warstwę więcej. Jeśli będzie za ciepło, zawsze możesz zdjąć wierzchnie ubranie, by wyregulować temperaturę. Nawet w słoneczny dzień nie chodź w listopadzie z gołą głową - to przez nią "ucieka" najwięcej ciepła.

źródło:http://ciaza.babskiesprawy.info/poranne-nudnosci.html

Madziowy Lipcowy upragniony Syneczek Oliverek

jagusia76 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 51 razy
Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 16:48   

Wypróbuj imbir.
Doskonale rozgrzewa od środka. A tego Ci teraz bardzo potrzeba. Używaj surowego (sproszkowany nie działa). Korzeń imbiru kupisz w każdym supermarkecie. Zeskrobane drobne wiórki dodawaj do wody, którą pijesz (np. rano), a także potraw: zupy, sosu do mięsa, ryżu. Wodę z imbirem możesz lekko dosładzać miodem, jeśli Cię nie uczula.

Stosuj relaksację.
To nic trudnego. W dobrze wywietrzonym pokoju połóż się wygodnie na kocu na podłodze (możesz ugiąć nogi w kolanach) i kilkanaście razy z rzędu licz do 10 głębokie oddechy. Skup się na wdechach i wydechach, a nie myślach, jakie przychodzą Ci do głowy. Jeśli nie będziesz mogła się od nich uwolnić, zrezygnuj. Ciąża to nie najlepszy czas na robienie remanentu swojego życia i wprowadzanie zmian.

Spróbuj akupresury.
Dobrze przeprowadzona, może pomóc. To prosty zabieg, polega na uciskaniu miejsca między kciukiem a palcem wskazującym lewej dłoni. Kilka razy dość mocno naciśnij punkt energetyczny, jaki się w tym miejscu znajduje. Rób to, gdy zbliża się atak nudności, wieczorem przed snem i rano po obudzeniu.

Poproś o receptę.
Być może lekarz zaleci Ci przyjmowanie witaminy B6, której niedobór może być przyczyną nudności. Ale uwaga – nie mogą jej zażywać kobiety, które mają choćby minimalny problem z wątrobą. W wyjątkowych wypadkach lekarz może przepisać Ci środek farmakologiczny hamujący silne wymioty. Pamiętaj jednak, że nie ma leków w 100% bezpiecznych – każdy powoduje skutki uboczne.

Dlaczego jest mi teraz niedobrze?

Poranne nudności odczuwa mniej więcej połowa przyszłych mam! Jaka jest przyczyna tego, że niektóre z nas mają ten problem, a inne nie?

Hormony.
W drugim tygodniu ciąży łożysko wytwarza gonadotropinę kosmówkową. Hormon, który m.in. chroni wczesny płód. Jej poziom wzrasta tylko przez 12 tygodni ciąży. Gdy spada, ustępują też nudności. Są to jednak niezależne zjawiska.
Stres.
To prawdziwy sprawca Twojego złego samopoczucia. Być może ciąża Cię zaskoczyła, martwisz się o pracę, a może drżysz o dziecko? Niezależnie od tego, co powoduje stres, ujawnia się on mdłościami. Im jest większy, tym dłużej trwają.
Zatrucie.
Wymioty mogą też być reakcją organizmu na zjedzenie przez Ciebie produktów, które zawierają metale ciężkie, pestycydy itp. Wymioty są szybkim sposobem na pozbycie się ich, tak organizm chroni przyszłe dziecko.

*Ewa Sawicka
konsultacja: prof. Ewa Dmoch-Gajzlerska, ginekolog położnik
artykuł ze strony twojedziecko.pl
[/color]

Boże, proszę miej w opiece Nemezis i jej malutkie dzieciątko, Matko Boska prosze Cię o troskę dla naszej przyjaciółki!!!

CalaOna83 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 173 razy
Wysłany: Sob 20 Paź, 2007 22:39   

Dziekuje Ci Mała Kruszynko pod sercem :jeah::
Bo ja w ogóle nie miałam z tym problemu :dama:

aniulkas 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 250 razy
Wysłany: Sob 10 Lis, 2007 20:46   

Ja niestety strasznie się męczyłam, do 4 m-ca miałam całodobowe mdłości przez co nawet schudłam, potem lekarz przepisał mi lekarstwa, zminimalizowały one uczucie mdłości, jednak i tak dzień rozpoczynałam porannym całowaniem się z kibalkiem, dopiero jak ukończyłam 6 m-c mdłości odeszły w zapomnienie, uffffff, bo już myślałam, że będą mnie męczyć do końca.

Odpowiedz do tematu