My wozimy Myszkę w foteliku chicco synthesis dokładnie taki:
http://www.allegro.pl/ite..._synthesis.html
i nie dlatego że jest drogi, tani, dobry, przeszedł testy bądź nie, tylko taki mamy w spadku po dziecku kuzynki
aniolka napisał/a:
jeśli chodzi o taki do 13-tu kg. ,to który się u Was sprawdził pod kątem bezpieczeństwa,wygody dziecka ,łatwości zamontowania w aucie
Oczywiście nie narzekam, dla Karolci jest wygodny, ma budkę która chroni od słońca czy wiatru, jest dość głęboki ale chyba niezbyt szeroki i nie wiem jak to będzie zimą gdy dojdzie nam kombinezon Póki co służy nam również jako leżaczek, bujaczek itd. Montuje się go wyłącznie tyłem do kierunku jazdy i jest to dość proste w wykonaniu.
aniolka napisał/a:
również mógłby mieć regulację oparcia do pozycji leżącej nawet
Wydaje mi się, że te do 9 czy 13 kilo są wszystkie w pozycji półleżącej bez regulacji
Ines_ka napisał/a:
kaoma2 napisał/a:
,w większości posiadają te same atesty bezpieczeństwa.
szczerze powiem, ze nie spotkałąm sie z fotelikiem nie posiadajacym atestu bezpieczeństwa. Teraz chyba każdy fotelik musi mieć ten atest, zeby był wporwadzony na rynek ...
Oczywiście że musi
kaoma2 napisał/a:
wszystkie foteliki są bezpieczne, nie ma " mniej lub bardziej " bezpiecznych i naturalnie wszystkie posiadają atesty
Niestety z tym się nie zgodzę. Są bezpieczniejsze i mniej bezpieczne Na pewno taki który jest płaski nie chroni tak główki jak ten który ma wysokie boki, czy taki który ma wkładkę na głowę i ten co jej nie posiada nie są równie bezpieczne. No ale cena tu nie ma nic do rzeczy To prawda, że wszystkie mają atesty, ale nie wszystkie przechodzą crash testy, bo tylko renomowane firmy stać na to.
esperanza napisał/a:
Wedlug najnowszych crash testow najbezpieczniejszy jest maxi cosi z basa isofix
Poniżej wkleję linka do crash testów adax 2006. Zobaczycie jakie foteliki jak je przeszły. Tak jak pisałam nie zobaczycie tam naszych rodzimych fotelików, tych do kompletu z wózkiem itd To nie znaczy że one są do d... tylko że nie stać nas na międzynarodowe testy
Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 534 razy Wiek: 34 Dołączyła: 01 Paź 2007 Posty: 7289 Skąd: Z wielkiej Polski ;)
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2008 11:51
babinka, -dzięki za linki-na pewno się przydadzą mamom,które
przymierzają się do kupna fotelika! Jak widać to nie taka pojedyncza sprawa
jeśli ktoś nie moze wydać fortuny a jednocześnie chce kupić fotelik,który otrzymał przynajmniej te 3 gwiazdki!
babinka napisał/a:
Teraz chyba każdy fotelik musi mieć ten atest, zeby był wporwadzony na rynek ...
Oczywiście że musi
-to chyba oczywiste,choć nie wiadomo jak to jest w praktyce....
Tosia jeździła w foteliku Jane Matrix, który miał możliwość zamontowania również w wersji leżącej. Kierowaliśmy się względami jej wcześniactwa i wskazaniach do jednak leżącej pozycji w samochodzie. Jest to oczywiście zapewne mniej bezpieczne przy wypadku, ale było lepsze dla jej kręgosłupa. Często musiała podrózować samochodem ze względu na wizyty u lekarzy. Później jeżdziła w wersji siedzącej. Fotelik jest niby do 13 kg ale przy wadze niecałe 8 kg i w kombinezonie zimowym było jej już niewygodnie. Płacze, kwęki itp. Więc 2 tyg temu nabyliśmy fotelik następny i jest spokój. Interesowałam się też tymi fotelikami, które mogą być nawet do 36 kg po pewnym przemontowaniu. Nie jest to wg mnie dobrym pomysłem niestety.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum