Chciałam tu poruszyć temat usuwania pieprzyków ( ze względów estetycznych bądź zdrowotnych). Jaka metoda jest uważana za najlepszą lub najmniej bolesną. Gdzie są dobre kliniki i jakie są ceny. Jeśli któraś z was miała do czynienia z tego rodzaju zabiegami, to zapraszam do dyskusji.
_________________ "Kto nie ma odwagi marzyć, nie będzie miał siły do walki"
Pomogła: 770 razy Wiek: 32 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 1437 Skąd: Hawana - Kuba :D
Wysłany: Sro 03 Paź, 2007 12:17
ja usuwałam metoda kriochirurgii
fanjie bo bezboleśnie i mała blizna zostaje (wielkości pieprzyka) ale wada jest to ze dość długo to trwa i nie można wysłać do zbadania materiału (gdyby istniało ryzyko ze moze byc to coś złośliwego)
Pomogła: 12 razy Wiek: 34 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 14 Skąd: 3 city
Wysłany: Sro 03 Paź, 2007 20:02
nie poleca sie wypalanie badz wymrazania pieprzykow poniewaz nie ma mozliwosci ich zbadania histopatologicznego.ja swoj pieprzyk na szyi wycinalam pod okiem dermatologa i ladnie sie wszyastko zagoilo bez blizny.
hej ja równiez usówałam pieprzyk pod piersia,stanik drażnił i pieprzyk sie powiekszał,wycinał go dermatolog dlatego że chciałam go zbadać jakie było moje zdziwienie jaki miał korzeń długi ok 1,5cm na szczescie noc groznego i tylko mała blizenka mi przypomina...
Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 259 razy Wiek: 29 Dołączyła: 30 Wrz 2007 Posty: 718 Skąd: Góry Świętokrzyskie
Wysłany: Sob 06 Paź, 2007 10:48
U mnie w rodzinie prawie wszyscy mają pieprzyki, takie duże, a ja mam tylko takie brązowe malutkie i nawet je lubię ;) usuwać nie zamierzam żadnego, bo w niczym mi nie przeszkadzają. Zresztą, czasem jak się usunie pieprzyk to dopiero można sobie kłopotu narobić, jeśli coś pójdzie nie tak. Miałam w rodzinie kilka przypadków raka no i trochę bym się bała... za to koleżanka miała z brody usuwanego chirurgicznie pieprzyka i po roku już blizny wcale nie widać
Witajcie , ja miałam wycietego pieprzyka metoda tradycyjna czyli skalpel + znieczulenie , cała operacja przebiegła ok , nawet szwy dostałam , ja mialam wycinanego pieprzyka pod pacha bo byl grozny i praktycznie nie moglam podnosic reki za bardzo do gory bo szwy ciagneły , a pozatym blizna przerosła bliznowcem , moja rada to jesli nie trzeba to nie usuwajcie !!! pozdrawiam
Ja się jakiś czas temu zastanawiałam nad usuniciem pieprzyków, ale na samej lewej ręce mam ich ze 20, więc na całym ciele wiele więcej ))
Ile czasu musiałabym spędzić w szpitalu żeby to wszystko usubąć.
poza tym narzie podoba mi się mój rosnący brzuszek z pieprzykami )
Witajcie ja tez mialam usuwane 2 pieprzyki ze wzgledow zrowotnych....zrobilam to na skierownie od lekarza rodzinnego w prywatnej kinice chirurgii plastycznej w bielsku za darmo!! na usuwanie pieprzykow mozna dostac skierownie od lekarza i zabieg jest darmowy!nawet w prywatnej klinice(jesli ma podpisany kontrakt z kasa chorych)zabieg był wykonany metoda laserowa i oddany do badania blizna jest prawie niewidoczna. :-D
Jovanna, Kochana nigdzie ....znajdz najpierw klinike gdzie usuwaja znamiona na kase chorych a nastepnie idz do lekarza rodzinnego po skierowanie na usuniecie pieprzykow....i to wszystko :-) za nic nie bedziesz placic (tylko za masc na gojenie w aptece)zabieg jest bezbolesny wykonany w znieczuleniu miejscowym trwa 5 min..
znajdz najpierw klinike gdzie usuwaja znamiona na kase chorych a nastepnie idz do lekarza rodzinnego po skierowanie na usuniecie pieprzykow....i to wszystko
a ja mam pieprzyk mały na policzku i już nie raz słyszałam, że dobra byłaby ze mnie partia dla Enrique Iglesiasa boję się krojenia i zabiegów a że nie wygląda źle wiec chyba pozostanę przy moim naturalnym wyglądzie. :tongue: a małe pieprzyki na ciele? moja mama zawsze mi mówiła, że to oznaka piękności
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum