staw biodrowy nieprawidłowo się wykształcił w czasie życia płodowego i jeśli nie wyleczymy teraz tego to jak Tosia zacznie siadać i chodzić będą jej groziły częste zwichnięcia stawu biodrowego
panewka w której jest głowa kości udowej ,jest nie wykształcona i nie obejmuje całkowicie główki.
Leczy się to specjalnymi rozpórkami, szynami,poduszką frejki ,szerokie pieluchowanie, kładzenie dziecka na brzuchu ,w zależności co przepisze lekarz, najlepiej taką pieluchę lub poduszkę nosić 24 na dobę , jest to na początku uciążliwe bo nie wszystkie dzieci tak lubia , ale z czasem się przyzwyczajają , no i nie można się w leczneiu poddać bo konsekwencje rzutują na póżniejszą funkcję kończyny dolnej np. koślawienie ,utykanie ,skrócenie kończyny itp...
, no nie za ciekawie...i co? jakie zalecenia ortopedy??? szerokie pieluchowanie, frejka, czy rozwórka??
pytam, bo moja Patrycja miała dysplazję lewej panewki , miała wtedy 3 tyg. i odrazu "zapakowaliśmy" ją w rozwórkę Koszli. Nosiła półtora miesiąca i potem juz było ok!
Też mówił, że może szerokie pieluchowanie starczy...no ale w końcu zadecydował, że jednak rozwórka i trafna decyzja była . Póki dzidzia jeszcze malutka i Mniej ruchliwa, to szybko się przyzwyczai i krócej będzie ją nosiła .
Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 534 razy Wiek: 34 Dołączyła: 01 Paź 2007 Posty: 7289 Skąd: Z wielkiej Polski ;)
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 11:03
Moniqa, cudny podpisik!
Ines_ka napisał/a:
staw biodrowy nieprawidłowo się wykształcił w czasie życia płodowego i jeśli nie wyleczymy teraz tego to jak Tosia zacznie siadać i chodzić będą jej groziły częste zwichnięcia stawu biodrowego
to aż taka silna postać? Biedna Tosiunia..... no że też ku*wa zawsze coś tam jest z tymi dziewczynkami Twoimi!
kaoma2 napisał/a:
moja Patrycja miała dysplazję lewej panewki , miała wtedy 3 tyg. i odrazu "zapakowaliśmy" ją w rozwórkę Koszli. Nosiła półtora miesiąca i potem juz było ok!
Też mówił, że może szerokie pieluchowanie starczy...no ale w końcu zadecydował, że jednak rozwórka i trafna decyzja była . Póki dzidzia jeszcze malutka i Mniej ruchliwa, to szybko się przyzwyczai i krócej będzie ją nosiła .
no własnie Asia wie! Pamietam,że Pati miała a Oliwka w porzadku!
jakie zalecenia ortopedy??? szerokie pieluchowanie, frejka, czy rozwórka??
narazie szerokie pieluchowanie i za 2 tygodnie kontrola. Ale te pieluchy widzę, ze nie dają takiego efektu jaki powinien być, bo Tosia tak zegnie nóżki, że nie ma ich w rokroku. Dlatgo zrobiłam małą akcje i kupiułam od znajomych Freykę. Przyślą mi i jutro będę ja miała. Dla mnie to jest pewniejsze niż pieluchy.
Ines_ka, będzie dobrze! pamiętasz jak pisałam,że ja też miałam. i 30 lat temu nie było tak chop siup jak to leczyć,a jest ok, a z tego co mi wiadomo to mam zgrabne nogi
kaoma2 napisał/a:
Nosiła półtora miesiąca i potem juz było ok!
no właśnie!!!!
aniolka napisał/a:
Moniqa, cudny podpisik!
dzięki
odpisuje póki laptop jeszcze jakoś dzierży, a jest z nim coraz gorzej przez to zalanie kawą pozgrywałam to co potrzebne,bo nie wiem jak to będzie dalej
Zaproszone osoby: 1 Pomogła: 534 razy Wiek: 34 Dołączyła: 01 Paź 2007 Posty: 7289 Skąd: Z wielkiej Polski ;)
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 13:23
Moniqa napisał/a:
, a z tego co mi wiadomo to mam zgrabne nogi
Moniqa napisał/a:
odpisuje póki laptop jeszcze jakoś dzierży, a jest z nim coraz gorzej przez to zalanie kawą pozgrywałam to co potrzebne,bo nie wiem jak to będzie dalej
pamiętasz jak pisałam,że ja też miałam. i 30 lat temu nie było tak chop siup jak to leczyć,a jest ok, a z tego co mi wiadomo to mam zgrabne nogi
już nie chodzi o zgrabne nogi ...
Ale w ogóle jak się wali to się wali, nie??
Dzis byłam u lekarza - mam zakażenie układu moczowego i mam wybór - albo penicylina, na którą jestem uczulona i przy której moge karmic, albo Bactrim, przy którym nie mogę karmic. No to se Tosię pokarmiłam ... całe 2 miesiace Nie spodziewałam się, ze beda ja karmiła nie wiadomo ile czasu, no ale raczej dłuzej niż 2 miesiące
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum