Kobieta, Kobiety, dla Kobiet - BabskieForum.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Linki sponsorowane

*

Poprzedni temat «» Następny temat
solarium czy kosmetyki opalające?
Autor Wiadomość
oh_ja 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 27 Cze, 2008 11:26   

widze, że jest trochę osób które nie chodzą w ogóle na solarium i w pełni akceptują swój kolor skóry.z solrium i naturalnym słońcem nie ma zartów.jezeli już to wolę naturalne słońce plus bardzo wyskoie filtry, które dobrze chronią moją wrażliwą skórę :)

milkicja 
Niby jEst a Nie mA
mama biszkopcika:)

Pomogła: 150 razy
Wysłany: Nie 29 Cze, 2008 22:57   

a moze któraś wie i mi pomoze??
ja mam takie dosc nie typowe pytanie:
jak sie idzie na solarium to czy mozna posmarowac sie olejkiem do opalania z filtrem?? :blush:

Domowe Wypieki, Torty, Ciasta, najlepsze w Lublinie.

atena 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto 01 Lip, 2008 17:31   

Z tego co mi wiadomo to do solarium są specjalne kosmetyki które najcześciej się kupuje na miejscu i są w takich jednorazowych saszetkach wiec można kupić na próbę i zobaczyć czy sie sprawdzą. :)

renia_tm 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 13 Lip, 2008 21:16   

Patrzac na skore moich niewiele starzszych kolezanek,ktore bez pzrerwy biegaja od soloarium do solarium to naprawde szczerze mi sie go odechciewa.Wole odrobine opalic sie na sloncu i to w ruchu bo nie znioslabym nawet godziny lezenia plackiem na plazy,zabezpieczona filtrem 15 a gdy skora troszke sie zabrazowi to pozniej juz tylko balsamy brazujace.Nie ryzykuje przebarwieniami,poparzeniami,skora jest chyba zdrowsza i fajnie mieni sie zlotymi drobinkami :thumbsup: Ale jak wiadomo kazdy lubi cos innego :mrgreen:

holla 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 20:16   

Ja nie chodze na solarium z roznych powodow. Wole balsam Eris Prosystem. Caly rok mam zdrowa "opalona" skore. I nawilzona...

karolinaonair 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 21:23   

Ja chodzę do solarium tylko w okresie letnim. Nie lubię opalać się na słońcu, bo kręci mi sie w głowie jak długo leżę i w ogóle jestem trochę przy kości wiec wstydzę się normalnie. Poza tym ślady po paskach od kostiumu doprowadzają mnie do szału...
Ponieważ mam ciemną karnację kilka seansów ( 3 -4 ) w solarium załatwia sprawdę i mam ładny kolor skóry.
Nie znoszę tych "solarek" co biegają codziennie :bieg: .. Mnie wystarczy parę razy na dłuższy czas...

oh_ja 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 18 Lip, 2008 18:58   

wszystko jest dla ludzi, wystarczy ze człowiek opala się z głową.
na solarium chodzic sporadycznie, na słońcu stosować wysokie filtry, mieć nakrycie głowy i nie leżeć plackiem. i trzeba pamiętac o tym, co promienie UVA i UVB mogą zrobic nam złego..niestety

renia_tm 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Sob 19 Lip, 2008 13:17   

Zgadza sie-wszystko jest dla ludzi.Szkoda tylko,ze jednak nie zawsze pamietamy jak bolesne moga byc skutki poparzenia slonecznego albo jak bardzo mozemy zaszkodzic skorze pzreginajac w solarium.Przewaznie jest tak,ze wiedziec owszem wiemy ale robimy i tak cos innego :-( W sezonie letnim solaria sa oblegane i najczesciej sa to stale bywalczynie,ktore zapewne "wiedza" :roll:

oh_ja 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Sob 19 Lip, 2008 22:20   

wiesz, ja ostatnio przeczytałam, że wciąż wiele osób wierzy w to, że poparzenia są gwarantem skutecznej i długotrwałej opalenizny. takze nie brakuje osób, które wciąz nie maja zadnej wiedzy na temat opalania, solarium i wszystkich "efektów ubocznych" tych zabiegów.niestety.

zeberka 
Niby jEst a Nie mA

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 03:43   

Trzeba po prostu znac swoj fototyp i nie opalac sie wiecej niz dla niego jest to wskazane. Ja moge sie opalac 7 minut, mój typ to Lato, typ północnoeuropejski
Ostatnio zmieniony przez zeberka Nie 27 Lip, 2008 23:05, w całości zmieniany 1 raz  

holla 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 19:56   

a skad wiadomo jakim sie jest typem i ile minut mozna sie opalac? ja to sobie musze na wakacje kupic jakis krem z filtrem 50...albo chociaz 30:)

zeberka 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 27 Lip, 2008 23:04   

Typ I - celtycki
Cera: biała karnacja
Włosy: bardzo jasny blond lub rude
Oczy: jasnoniebieskie, przezroczyste bądź w odcieniu zielonym
Informacje dodatkowe: duża ilość piegów

Można wręcz powiedzieć: całkowity zakaz opalania w solarium z powodu zwiększonego ryzyka poparzenia.

Typ II - północnoeuropejski
Cera: jasna karnacja.
Włosy: jasny i ciemny blond
Oczy: niebieskie, szare lub zielone
Informacje dodatkowe: skłonność do występowania piegów

Ostrożne korzystanie z solarium. Zaleca się bezwzględne sprawdzenie reakcji skóry na opalania w solarium. Pierwszy seans nie powinien przekraczać 5-8 minut, a czas winien być odwrotnie proporcjonalny do mocy urządzenia. Na urządzeniach typu turbo wyposażonych w lampy 160 W oraz wzmacniacze twarzy seans powinien być ograniczony nawet do 3 minut. Osoby o takiej karnacji należą do grupy zwiększonego ryzyka poparzenia.

Typ III - środkowoeuropejski
Cera: lekko śniada karnacja.
Włosy: ciemny blond lub brązowe
Oczy: brązowe, szare lub niebieskie
Informacje dodatkowe: bardzo rzadka skłonność do występowania piegów

Korzystanie z solarium bez większych ograniczeń. Zaleca się jednak bezwzględne sprawdzenie reakcji skóry na opalanie w solarium. Pierwszy seans nie powinien przekraczać 8 minut. Na urządzeniach typu turbo wyposażonych w lampy 160 W oraz wzmacniacze twarzy seans powinien być ograniczony nawet do 5 minut.

Typ IV - południowoeuropejski
Cera: śniada karnacja.
Włosy: ciemne, brązowe
Oczy: ciemnobrązowe oraz czarne
Informacje dodatkowe: brak skłonności do występowania piegów

Korzystanie z solarium bez ograniczeń. Należy jednak pamiętać, że nadmierna ekspozycja skóry na promienie ultrafioletowe nie przyniesie jej z pewnością żadnych korzyści, a wręcz przeciwnie - doprowadzi do powstania zmarszczek i przedwczesnego postarzenia.

oh_ja 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Nie 27 Lip, 2008 23:20   

no to z opisu jestem fototyp 2, północnoeuropejski ale zdecydowanie słońce mi nie słuzy, solarium tez.
dla mnie nadaje sie więc tylko filtr 50+ jezeli chodzi o opalanie sie na słońcu

renia_tm 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Czw 31 Lip, 2008 11:27   

A ja jestem typem pomiedzy III a IV :mrgreen: Ale solariow unikam a i na slonce niezbyt czesto sie wystawiam :) Lekko sie opalam i raczej w ruchu a pozniej juz tylko balsamy brazujace zeby podtrzymac efekt opalenizny :thumbsup:

zeberka 
Niby jEst a Nie mA

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 01:52   

No niestety, mało która kobiete ma latynoski typ urody, a patrzac na popularnosc solariów i na polskie ulice większośc bardzo by chciała;)

Odpowiedz do tematu